Tuesday, July 9, 2013

ΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ;




ΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Ο κ. Παναγιώτης Σημάτης, σε άρθρο του αναφορικά με την μακροσκελή επιστολή που έστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ προς τον Παναγιότατο για τον Οικουμενισμό, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα που ξενίζουν και δημιουργούν ερωτηματικά:

“Ἡ πρόσφατη Ἐπιστολή τοῦ Μητροπολίτη Πειραιῶς Σεραφείμ, ἐπιδέχεται δύο ἐπιδερμικὲς ἀναγνώσεις. Μία αἰσιόδοξη καὶ μία ἀπαισιόδοξη. Πρέπει νὰ μὴν παρασυρθοῦμε, ὅμως, οὔτε ἀπὸ τοὺς αἰσιόδοξους ποὺ θριαμβολογοῦν γιὰ μιὰ ἐπιστολὴ ποὺ φέρνει σφραγίδα ἄλλης χειρός (καὶ τὶς δικές τους, ἴσως, σκοπιμότητες), οὔτε ἀπὸ τοὺς ἀπαισιόδοξους.”

Δηλαδή; 

Αν καταλάβαμε καλά, ο κ. Σημάτης υπονοεί ότι η επιστολή του Σεβασμιότατου δεν είναι γραμμένη από το δικό του χέρι; 

Αλλος τη συνέταξε; 

Ο κ. Σημάτης αυτό φαίνεται να ισχυρίζεται, αλλά φαίνεται επίσης ότι γνωρίζει ποιος συγκεκριμένα είναι ο συντάκτης της επιστολής, ο οποίος έχει - και εδώ εστιάζεται το πραγματικό πρόβλημα - δική του ατζέντα με συγκεκριμένες σκοπιμότητες που εξυπηρετεί.

Αντί δηλαδή, ως λογογράφος να αναπτύσσει - ως οφείλει - τις θέσεις του Σεβασμιότατου Πειραιώς, προβάλλει εντέχνως τις δικές του θέσεις

Στο ίδιο άρθρο ο κ. Σημάτης κατηγορεί τον Σεβασμιότατο Πειραιώς ότι έχει προσχωρήσει στον “ονοματοκρυπτισμό”. 

Τουτέστιν κατηγορεί αόριστα τον Οικουμενισμό χωρίς να ονομάζει τους παραβάτες. 

Συμφωνώ απολύτως με τον κ. Σημάτη ότι οι καταγγελίες κατά του Οικουμενισμού και εναντίον κάθε αίρεσης και εναντίον κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι επώνυμες. 

Αφού όμως ο κ. Σημάτης κατηγορεί τον Σεβασμιότατο ως οπαδό του “ονοματοκρυπτισμού”, ο ίδιος γιατί δεν κατονομάζει τον συντάκτη του κειμένου της επιστολής, ο οποίος - κατά τους ισχυρισμούς του κ. Σημάτη πάντοτε - εξυπηρετεί ίσως με την επιστολή δική του ατζέντα;

Η κατηγορία ότι ο Σεβ. υπογράφει κείμενα που άλλοι γράφουν είναι σοβαρή. Γι’ αυτό ο κ. Σημάτης για λόγους στοιχειώδους εντιμότητας και συνέπειας οφείλει να δημοσιοποιήσει το όνομα του συντάκτη της επιστολής του Σεβ. Πειραιώς προς τον Παναγιότατο. Αλλιώς θα μείνει εκτεθειμένος  ως συκοφάντης ή - το λιγότερο - ως οπαδός του "ονοματοκρυπτισμού".

Να προσθέσουμε πάντως το εξής. 

ΔΕΝ είναι απαράδεκτο κάποιος σημαίνων παράγοντας (πρόεδρος, πρωθυπουρός, υπουργός, Πατριάρχης Αρχιεπίσκοπος, Μητροπολίτης κτλ.) να έχει λογογράφο ή κάποτε και λογογράφους.

Ο π. Θεόδωρος Ζήσης λ.χ. αποκάλυψε πρόσφατα ότι ήταν ο κατεξοχήν λογογράφος του μακαριστού Πατριάρχη Δημήτριου.


Αν λοιπόν ο Σεβασμιότατος Πειραιώς έχει επίσης προσλάβει λογογράφο, δεν κάνει κάτι το επιλήψιμο. 

Αν αληθεύει όμως η καταγγελία του κ. Σημάτη ότι ο λογογράφος του Σεβ. Πειραιώς έχει δική του ατζέντα αντίθετη με τις θέσεις του Σεβασμιότατου και αυτήν εξυπηρετεί, τότε σίγουρα ο Σεβασμιότατος Πειραιώς έχει την αποκλειστική ευθύνη επειδή επιτρέπει αυτήν συμπεριφορά.

Ο λόγος στον κ. Σημάτη, λοιπόν, για να προσκομίσει τις όποιες αποδείξεις έχει στη διάθεσή του... 

No comments:

Post a Comment