Sunday, July 14, 2013

ΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ




ΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Τις Κυριακές συνηθίζω να αναρτώ 3 ή 4 φορές κείμενα στο ιστολόγιο.

Σήμερα ανάρτησα κάποια κείμενα το πρωί πριν πάω στην εκκλησία και επέστρεψα πολύ αργά για να έχει νόημα κάποια ανάρτηση.

Τα είχα πάρει κυριολεκτικά στο κρανίο μετά που είδα τις φωτογραφίες και το ρεπορτάζ της “Ρομφαίας” για το “λαμπρό συλλείτουργο” του Σεβ. Πειραιώς με τον Σεβ. Μεσσηνίας και τον Σεβ. Καισαριανής.

Εγραψα κάποια πράγματα για το φωτογραφικό στιγμιότυπο και έφυγα για την εκκλησία και δεν επέστρεψα νωρίς στο σπίτι.

Πήγα στο Μητροπολιτικό Μουσείο - το παλάτι της Νέας Υόρκης - όπου πέρασα θαυμάσια αρκετές ώρες και επέστρεψα αργά.

Γιατί το έκανα αυτό;

Οχι μόνον επειδή ο Θεός με ευλόγησε σήμερα να ζήσω μια πολύ κατανυκτική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, ούτε επειδή περνούσα θαυμάσια στο "Μητροπολιτικό Μουσείο".

Το έκανα πρωτίστως επειδή “με ξέρω”.

Γνώριζα ότι, αν ήμουν κοντά στο πληκτρολόγιο, θα έλεγα μεν αληθινά και κατά συνείδηση πράγματα, πλην όμως θα ήταν πολύ βαριές κουβέντες και δεν έκανε να τις πω κηδόμενος - αν μη τι άλλο - της προσπάθειας του π. Θεόδωρου Ζήση να τεθεί συνοδικά το θέμα του Οικουμενισμού.

Οταν επέτρεψα έγραψα πολύ περισσότερα στην ανάρτηση με το φωτογραφικό στιγμιότυπο και ετοιμάζω πιο εκτενές άρθρο - επέκταση του προηγούμενου που θα αναρτήσω σε λίγο.

Είμαι πλήρως απογοητευμένος με τη στάση του Αγίου Πειραιώς.

Οπως γνωρίζουν οι καλοί αναγνώστες, υπερασπίστηκα τον Σεβασμιότατο μέχρι παρεξηγήσεως - χωρίς φυσικά να μου το ζητήσει ποτέ ο Αγιος Πειραιώς - μόνον και μόνον επειδή διαπίστωνα ότι ήταν ο μόνος ή σχεδόν ο μόνος επίσκοπος που μιλούσε καθαρά για κάποια πράγματα.

Αδυνατώ ειλικρινά να συνεχίσω την ίδια γραμμή. 

Θα πρόσεξαν οι αναγνώστες ότι από καιρού αφαίρεσα τους τίτλους που απέδιδα στο Σεβασμιότατο - ομολογητής κτλ. - επειδή η στάση του για όλα τα θέματα με θορύβησε μεγάλως. 

Μετά όμως το σημερινό συλλείτουργο νιώθω πλήρως απογοητευμένος και αδυνατώ ολοκληρωτικά να συνεχίσω την ίδια υπερασπιστική τακτική.

Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι αυτό θα κάνει αίσθηση στον Σεβασμιότατο! 

Ποιος είμαι σε τελευταία ανάλυση και για ποιο λόγο ένας επίσκοπος θα λάβει υπόψη τα γραπτά μου;

Κατά συνείδηση γράφω κάποια πράγματα και κατά συνείδηση οφείλω την παρούσα εξήγηση στους καλούς αναγνώστες.

No comments:

Post a Comment