Tuesday, July 16, 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ




ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα” το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Ανδρέα Λουδάρου: 

Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους και θέσπιση πολιτικού γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλλου. 

Αυτές είναι οι τρείς αναφορές που υπάρχουν στο «Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» που έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφορούν την Εκκλησία.

Στο κείμενο που θα αποτελέσει την βάση για την μελλοντική πορεία του ενιαίου πια ΣΥΡΙΖΑ οι μόνες αναφορές για την Εκκλησία είναι…αρνητικές.

«Το κόμμα που φιλοδοξεί να αποτελέσει την «Κυβέρνηση της Αριστεράς», παρά τα όσα κατά καιρούς έχει πει ο πρόεδρος του κ. Αλέξης Τσίπρας για το έργο της Εκκλησίας, στο πιο επίσημο κείμενο του αντιμετωπίζει την Εκκλησία ούτε λίγο ούτε πολύ ως τον «πλούσιο» που στερεί από τον λαό τον πλούτο του» σημείωσε στο «ΔΟΓΜΑ» ανώτατο εκκλησιαστικό στέλεχος που διάβασε το κείμενο.

Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός πως δεν υπάρχει πουθενά ειδικό κεφάλαιο που να προβλέπει σχέσεις με την Εκκλησία. Αντίθετα η Εκκλησία έχει ενταχθεί σε προτάσεις μαζί με όλα τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας που ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να αντιμετωπίσει, όπως είναι η ολιγαρχία και η διαφθορά.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η λύση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας βρίσκεται εκτός των άλλων στην «ακύρωση των προνομίων της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων». 

Εκει, μαζί με τους ολιγάρχες και τις πολυεθνικές βρίσκεται και η Εκκλησία.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«13. 4. Προχωρούμε σε μια αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, προτάσσοντας την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και την περιβαλλοντικά ασφαλή ανάπτυξη, με στόχο τη σταδιακή αύξηση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών. Συγκροτούμε πλήρες κτηματολόγιο και περιουσιολόγιο, για την αποκατάσταση της οικονομικής δημοκρατίας. 

Τα δημόσια έσοδα θα προέλθουν από τη φορολόγηση του πλούτου, των καθαρών κερδών, των υψηλών εισοδημάτων, της μεγάλης ακίνητης και της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την ακύρωση των προνομίων της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων και από την ανάσχεση της ύφεσης της οικονομίας».

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

Εμφανίζοντας την Εκκλησία, εμμέσως πλην σαφώς, μέρος του κοινωνικού προβλήματος, της διαφθοράς και της διαπλοκής, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως θα προχωρήσει στον χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους.

Αυτό βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το διατυπώνει, μιας και αποτελεί πάγια θέση του.

Το ενδιαφέρον όμως είναι, ο τρόπος της διατύπωσης, που αν μη τι άλλο προδίδει μια «προσπάθεια» της ηγεσίας του κόμματος να ικανοποιήσει μεν το παραδοσιακό του ακροατήριο χωρίς όμως να ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά:

13. 11. Καταργούμε όλες τις ρυθμίσεις και κρατικές δομές έκτακτης ανάγκης, τα αυταρχικά και κατασταλτικά νομοθετήματα και αναδιοργανώνουμε σε βάθος το πολιτικό σύστημα, εξαλείφοντας κάθε εστία διαφθοράς και διαπλοκής, τηρώντας με συνέπεια τη διάκριση των εξουσιών, τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους και αποκαθιστώντας την εύρυθμη και διαφανή λειτουργία όλων των συναφών θεσμών. 

ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ»

Κι αν τα παραπάνω θα μπορούσαν από μόνα τους να προκαλέσουν τον κόσμο της Εκκλησίας, αυτό που αναμένεται να προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι η σαφής δήλωση ότι θα προωθηθεί ο πολιτικός γάμος μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου.

«…στηρίζουμε απολύτως το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό σε σχέση με τη σεξουαλικότητα και την επιλογή φύλου, όπως και τη θέσμιση πολιτικού γάμου ομοφύλων με πλήρη και ίσα δικαιώματα, καθώς και την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» σημειώνεται.

Θεωρείται βέβαιο πως από πλευράς Ιεραρχίας θα υπάρξουν άμεσες και σημαντικές αντιδράσεις, αφού για πρώτη φορά ένας επίσημος πολιτικός φορέας εντάσσει στο πρόγραμμα του τρία θέματα τα οποία ανέκαθεν αποτελούσαν «αιτία πολέμου».

Εξαιρετική μεν η ανάλυση του κ. Λουδάρου πλην όμως τηρούμε στάση αναμονής για να διαπιστώσουμε την αναμενόμενη - κατά τον δημοσιογράφο - βεβαία αντίδραση της Εκκλησίας.

Πρέπει φυσικά να αντιδράσει η Εκκλησία.! 

Ο ΣΥΡΙΖΑ - στην πιο ουσιαστική του έκφανση - είναι ένα Εκκλησιομάχο και εθνομειοδοτικό κόμμα. 

Η απέχθειά του για την Εκκλησία είναι δεδομένη και η εχθρότητά του προς τις ρίζες μας πέραν πάσης αντιλογίας κατοχυρωμένη.

Αυτά όλα όμως δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκην και την ορθή αντίδραση εκ μέρους της Εκκλησίας.

Μέχρι τώρα δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όχι μόνον δεν συγκρούεται με τους Εκκλησιομάχους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει πολύ φιλικές σχέσεις μαζί τους.

Μακάρι να διαψευστούμε από τα γεγονότα και να υπάρξει γενναία αντίδραση εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου.

Χίλιες φορές μακάρι!

No comments:

Post a Comment