Wednesday, July 24, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ “ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ” ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ “ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ” ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάζουμε στη Romfea.gr:

“Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ως ''φυσικό εταίρο'' του Κρεμλίνου, σε μια δίωρη ταινία που προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση, εκθειάζοντας την αναγέννησή της μετά από την καταστολή στη διάρκεια της σοβιετικής κυριαρχίας.

''Στις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας, ο λαός μας στηρίχθηκε στις ρίζες του, στα ηθικά θεμέλια, στις θρησκευτικές αξίες'', δήλωσε ο Πούτιν στη σχεδόν δίωρη ταινία που ονομάζεται ''Το Δεύτερο Βάπτισμα της Ρωσίας''.

Ο Βλ. Πούτιν, ο οποίος έδωσε συνέντευξη για την ταινία μαζί με τον Πατριάρχη Κύριλλο και διάφορα άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Εκκλησίας, δήλωσε ότι η εκκλησία γέμιζε με φυσικό τρόπο το «ηθικό κενό» μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

''Ήταν μια φυσική αναγέννηση του ρωσικού λαού'', δήλωσε. ''Έχουμε πολλές γραμμές συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας και του κράτους'', δήλωσε χαρακτηριστικά, αποκαλώντας την Εκκλησία ''φυσικό εταίρο του κράτους'' και ''παράγοντα ενότητας μεταξύ των ανθρώπων'', στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ.

Η ταινία, η οποία γυρίστηκε από το τμήμα δημοσίων σχέσεων της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, επισημαίνει ότι η Ρωσία χτίζει 1.000 εκκλησίες παγκοσμίως κάθε χρόνο, κάτι ''πρωτοφανές στην ιστορία του Χριστιανισμού'', και καταλήγει με την εικόνα της γης, με λαμπερές ακτίνες φωτός να προέρχονται από τις χώρες όπου η εκκλησία έχει παρουσία.”

Εκφράζουμε την πιο ειλικρινή χαρά μας για την αναγέννηση της Εκκλησίας της Ρωσίας και τη στενή και λίαν φιλική συνεργασία που έχει με την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μας εντυπωσίασε ο αριθμός των ναών που χτίζει κάθε χρόνο το Πατριαρχείο Ρωσίας σε κάθε γωνιά της γης.

Μας εντυπωσίασε ακόμη, επειδή ο Πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποίησε τον όρο “φυσικός εταίρος” για την Εκκλησία, γεγονός που δείχνει ότι κατανοεί σε βάθος πόσο πολύτιμος σύμμαχος είναι η Εκκλησία για την προκοπή του Ρωσικού έθνους.

Πολύ σημαντικό θα ήταν αν και οι δικοί μας πολιτικοί ηγέτες έδειχναν την ίδια κατανόηση για τα χριστιανικά θεμέλια του πολιτισμού μας και την αρωγή που παίρνει το έθνος μας από την Ορθόδοξη πίστη.

Συχαίρουμε - με όλη μας την καρδιά - τους ευσεβείς ομόδοξους αδελφούς μας τους Ρώσους, που γιορτάζουν - με την παρουσία επτά Ορθόδοξων Προκαθημένων -, τα 1025 χρόνια από τη βάπτιση των Ρως!

Ευχόμαστε η Εκκλησία της Ρωσίας και η πολιτική της ηγεσία να κατανοήσουν τον σπουδαίο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν για την Ομολογία της Ορθοδόξου πίστεως.

Τεράστια θα είναι η κατά Θεόν αίγλη που θα αποκτήσει η Εκκλησία της Ρωσίας αν δώσει τέρμα στην οικουμενιστική φρενίτιδα.

Αν πρωτοστατήσει στην έξοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών από το ΠΣΕ.

Αν απομακρυνθεί για λόγους ακριβείας της πίστεως - και όχι για τη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Εσθονίας - από το ΣΕΕ (Συμβούλιο Ευρωπαικών Εκκλησιών).

Αν αναλάβει πρωτοβουλία να καταδικαστούν συνοδικά οι προδοτικές συμφωνίες του Μπαλαμάντ και του Σαμπεζύ.

Αν ανακαλέσει την υπογραφή της από το κυριολεκτικά κακόδοξο κείμενο του Πόρτο Αλέγκρε, που νομιμοποιεί την “βαπτισματική Θεολογία”.

Αν αξιώσει τον σεβασμό των Ιερών Κανόνων στους διαλόγους με τους αιρετικούς και με τους αλλόθρησκους που απαγορεύουν τις συμπροσευχές.

Αν το Πατριαρχείο Μόσχας κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση τότε θα κερδίσει το “πρωτείο” στη συνείδηση όλων των ορθόδοξων πιστών.

Σε ποιο “πρωτείο” αναφερόμαστε; 

Οχι βέβαια στο πρωτείο τιμής ή δικαιοδοσίας, αλλά στο “πρωτείο” της Ομολογίας της ορθοδόξου πίστεως.

Το μόνον κατά Θεόν “πρωτείο”, που επισύρει τη χάρη του Θεού και εμπνέει τους πιστούς.

No comments:

Post a Comment