Sunday, July 28, 2013

ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ “ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ” ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ




ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ “ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ” ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Στο ιστολόγιο “Ακτίνες”, διαβάσαμε -με βαθύτατη ανησυχία-, από το “Παρασκήνιο” την ακόλουθη ανταπόκριση:

“Έντονη υπήρξε η φημολογία ότι την περασμένη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κάλεσε, στη θέση Ζάλτσα Βοιωτίας όπου βρίσκεται εκεί η ιδιόκτητη Μονή του -κατάλυμα- , το σκληρό πυρήνα των άμεσων συνεργατών του προκειμένου να κουβεντιάσει και να προβληματιστεί για εκκρεμή θέματα της Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας της Ελλάδος  γενικά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στη σύσκεψη αυτή είχαν κληθεί και παρέστη ο δεξιός βραχίονας του Αρχιεπισκόπου, Γραμματέας της Συνόδου, Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Μάξιμος Παπαγιάννης, ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, εκ των στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου από παλιά, και μερικά ακόμα άτομα του στενού περιβάλλοντος.

Εντύπωση ωστόσο έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι στη συνάντηση αυτή παρέστη και ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Κάππας της Αγίας Φωτεινής Ιλυσσού, ο οποίος δεν ανήκει στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι σκέψεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια του τριημέρου της παραμονής στη Ζάλτσα, αφορούσαν την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Αργολίδας καθώς επίσης και η εκλογή Μητροπολιτών από κενά, που πρόκειται να δημιουργηθούν είτε για λόγους ασθενείας είτε για «αναγκαστικούς λόγους». Οι νέες εκλογές που συζητήθηκαν αφορούσαν εντόνως τις Μητροπόλεις Δρυϊνουπόλεως, Θεσσαλιώτιδος, Παραμυθίας, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου, Ιωαννίνων και ενδεχομένως Νικαίας.

Επρόκειτο για μια σοβαρή σύσκεψη και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας εκλήθη του προφήτη Ηλία να παραστεί στις εορτές μεγάλου ναού των Αθηνών, αλλά το ανέβαλε λόγω των συσκέψεων αυτών.”

Ελπίζουμε να μην αληθεύει η είδηση.

Κανείς δεν κοιμάται κανονικά όταν πληροφορείται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πραγματοποιεί “μυστικά δείπνα”.

Ούτε ένα από αυτά μέχρι τώρα δεν απέδωσαν κάτι καλό για την Εκκλησία

Είτε άνομη συνδιαλλαγή με την Πολιτεία προκύπτει από αυτά τα δείπνα, είτε εκλογή νεωτεριστών ή και διαβεβλημένων ή και οικουνενιστών επισκόπων, είτε μαγειρέματα για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές όταν έρθει η ώρα να παραιτηθεί ο Μακαριότατος κ. Ιερώνυμος κτλ..

Λίαν ανησυχητικό είναι προπαντός το ποιόν των συνδαιτημόνων του Μακαριότατου.

Και μόνον το γεγονός ότι συμμετέχει απαραιτήτως -με βαρύνοντα λόγο- ο Σεβ. Ιλίου κ. Αθηναγόρας στις διαβουλεύσεις, αρκεί για να είναι κάποιος απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα των “μυστικών δείπνων” του Μακαριότατου.

Θυμάστε τον Αγιο Ιλίου νομίζω. 

Είναι ο “χιονοδρόμος” ιεράρχης, που σωφεράρει με ιδιωτικό αυτοκίνητο, που τρέχει στις παραλίες για μπανάκια και προπαντός ο ιεράρχης που προσκάλεσε καρδινάλιους σε οικουμενιστικό εσπερινό και εξανάγκασε τους ιερείς της Μητροπόλεως του να παρεβρεθούν και να συμπροσευχηθούν μζαί τους.

Οταν ένας τόσο οικουμενιστής και νεωτεριστής επίσκοπος μετέχει -με βαρύνοντα ρόλο- στα διαβούλια του Αρχιεπισκόπου, δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να προφητεύσει πόσα δεινά θα προκύψουν από αυτά τα δείπνα.

Πολύ ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες που αφορούν την κένωση της Μητροπόλεως Κονίτσης.

Γιατί θέλουν να φάνε τον Σεβασμιότατο κ. Ανδρέα;

Επειδή πιστεύει στο Θεό;

Επειδή δεν έδωσε ποτέ και σε κανένα το δικαίωμα να τον κατηγορήσει ούτε για θέματα ακριβείας της πίστεως, ούτε για θέματα πατριωτισμού, ούτε για θέματα ηθικής, ούτε για φιλοχρηματία;

Ο Σεβ. Κονίτσης - of all the people - τους ενόχλησε;

Αλλωστε είναι υγιέστατος και επιτελεί στο ακέραιο τα καθήκοντά του!

Γιατί πρέπει να τον εκπαραθυρώσουν;

Αλλά και όταν έρθει η ώρα να τον καλέσει ο Κύριος ή αν αποφασίσει να παραιτηθεί, δεν υπάρχει στη Μητρόπολή του άξιος κληρικός - αναφερόμαστε φυσικά στον π. Ιωήλ Κωνστάνταρο - για να τον διαδεχθεί;

Καθόλου επίσης δεν κατανοούμε για ποιο λόγο συζητούν τη διαδοχή του Μητροπολίτη Αργολίδος κυρού Ιακώβου.

Ο κλήρος και λαός της Μητροπόλεως ζητούν να εκλεγεί ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, πνευματικό ανάστημα του αείμνηστου Αργολίδος Ιάκωβου, τον οποίο και προόριζε να τον διαδεχθεί στο Θρόνο.

Καθόλου δεν αντιλαμβανόμαστε επίσης γιατί γίνεται η συζήτηση για τους άλλους θρόνους αφού κανένας από αυτούς δεν είναι κενός.

No comments:

Post a Comment