Monday, June 10, 2013

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΥΣΙΩΔΗ ΚΑΙ ΣΙΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΥΣΙΩΔΗ




ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΥΣΙΩΔΗ ΚΑΙ ΣΙΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΥΣΙΩΔΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ κατατοπιστικό ρεπορτάζ του κ. Ν. Παπαχρήστου αναφορικά με Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τα Πρεσβεία μεταξύ των Ιεραρχών και το προβάδισμα των Ιεραρχών στη Θεία Λειτουργία.

Σ’ αυτήν περιλαμβάνονται πολλά θέματα που αφορούν τη λειτουργική τάξη. Λ.χ. πότε φέρει μίτρα ο τιτουλάριος και ο βοηθός επίσκοπος, ποιος προίσταται της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας όταν υπάρχει συλλείτουργο αρχιερέων, ποιον μνημονεύουν οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος των Παλαιών και των Νέων Χωρών κτλ..

Καλοδεχούμενη η Εγκύκλιος που έρχεται να ενεργήσει πυροσβεστικά σε θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν.

Δυστυχώς όμως δεν είδαμε στη συγκεκριμένη Εγκύκλιο ή σε άλλη που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος να συνιστά στους αρχιερείς να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό βαθμό τα συλλείτουργα. 

Ούτε Εγκύκλιο που να γνωστοποιεί στους Ιεράρχες και στο πλήρωμα της Εκκλησίας την πρόθεση της Ιεράς Συνόδου να προτείνει στη Σύνοδο της Ιεραρχίας την οριστική κατάργηση των βοηθών επισκόπων ώστε η σεμνότητα και το κανονικό δίκαιο να αποκατασταθούν με την κατάργηση του αντικανονικού και πάσχοντος σοβαρότατα εκκλησιολογικά θεσμού των βοηθών επισκόπων.

1 comment:

  1. Λύσαμε όλα τα θέματα όπως των μασόνων κληρικών, της συμμετοχής μας στα ΠΣΕ, τις Η' και Θ' Οικουμενικές Συνόδους (...) και επειδή δεν έχουμε τι να κάνουνε συζητάμε για μίτρες, πατερίτσες, Παλαιές και Νέες Χώρας; Αναμφιβόλως σημεία των καιρών...

    ReplyDelete