Tuesday, June 4, 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΗΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ




ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΗΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

============

Λάβαμε επιστολή κληρικού, ο οποίος θέλει να τηρήσει την ανωνυμία του, αναφορικά με το άρθρο μας “Ιδού γιατί ανεβαίνουν τα ποσοστά της “Χρυσής Αυγής””.

Μου γράφει σχετικά:

“Αξιότιμε κ. Τελεβάντο, 

Χριστός Ανέστη! 

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω - έστω και καθυστερημένα - για την αποδοχή εκ μέρους σας του αιτήματος φιλίας που σας υπέβαλα. 

Δράττομαι δε της ευκαιρίας, αυτής της "διαδικτυακής φιλίας", για να σας συγχαρώ για τις ευστοχότατες, οξυδερκέστατες και πνευματώδεις αναρτήσεις σας. 

Να ευχηθώ ο Κύριος να χαρίζει τα κρείττονα αγαθά του, ώστε να εργάζεσθε επ’ αγαθώ της Εκκλησίας. 

Βεβαίως δεν είναι δυνατόν να ομονοούμε επί πάσιν και διά παντός. 

Θα μου επιτρέψετε όμως να κάνω ένα μικρό σχόλιο σε μια σημερινή σας ανάρτηση. 

Θεωρώ φρόνιμο, στην εποχή της ταχύτητας της πληροφορίας αλλά και της πλημμελούς δημοσιογραφίας, να μην σπεύδουμε να εκφέρουμε γνώμη και κρίση, χωρίς διασταύρωση των γεγονότων. 

Αναφέρομαι στο σχόλιο σας για την "συμφωνία Ανθίμου - Μπουτάρη", το οποίο θεωρώ ατυχές, διότι βασίζεται σε άρθρο της "Ρομφαίας", που αναδημοσιεύει τη σχετική "είδηση" από το news 247.gr.. 

Δυστυχώς η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που περιγράφεται στα εν λόγω άρθρα. 

Αντιθέτως οι συγκεκριμένες υπογραφές συνελέγησαν στους ενοριακούς Ναούς της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης προς το σκοπό έκφρασης κάθετης αντίδρασης και απόλυτης αντίθεσης στο περσινό ανοσιούργημα και διατράνωσης της βούλησης σχεδόν 20.000 ανθρώπων να μην επαναληφθεί στο μέλλον. 

Και βεβαίως ο - εντός των ορίων της επαρχίας του - Παναγιώτατος δεν έριξε καθόλου "νερό στο κρασί του". 

Ως εκ τούτων, εκτιμώ ότι χρεία εστί κάποιας διευκρινιστικής και επανορθωτικής κινήσεως. Για τα λοιπά του σχολίου βεβαίως δεν είναι του παρόντος. 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και παρακαλώ - διά ευνοήτους ή μη λόγους - για την μη δημοσιοποίηση των στοιχείων μου.
http://www.facebook.com/l/gAQEp4A8KAQFFPR1xJsQE12uQx5fYz7o8VK5__rjud76pdA/www.imth.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=1&&page=176&newsid=670 και να αναγνώσετε την εγκύκλιο που εκφωνήθηκε την περασμένη Κυριακή στους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Να είστε καλά! "Ο Θεός μεθ’ ημών!”




ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πάτερ μου,

Αληθώς Ανέστη! 

Την ευχή σας.

Ευχαριστώ για την ηλεκτρονική επιστολή σας. 

Θεωρώ τους υπερβολικούς λόγους σας προς το πρόσωπό μου και το έργο μου ως έκφραση της εν Χριστώ αγάπης και επιείκειας ενός κληρικού - τουτέστιν ενός πνευματικού πατέρα - προς τα παιδιά του. 

Ουδόλως πείθομαι για την όποια σπουδαιότητα της προσφοράς μου την οποία όπως - κατ’ επανάληψη έγραψα μετά φορτικότητος στο παρελθόν - προσφέρω ΜΟΝΟΝ για ένα λόγο: 

Για να μην προσθέσω - με την παράλειψη της ομολογίας της πίστεως - μια ακόμη σοβαρή αμαρτία που θα με αφήσει αξιοκατάκριτο την Ημέρα της Κρίσεως.

Επί της ουσίας της επιστολής σας τώρα.

Η αλήθεια είναι ότι κάνω μικρή ή και μηδενική διασταύρωση των ειδήσεων που σχολιάζω, επειδή στόχος μου είναι να σχολιάζω την εκκλησιαστική επικαιρότητα, η οποία τρέχει κυριολεκτικά ως δρομέας στίβου. 

Ετσι, αντί να ανατρέχω στις πηγές των πληροφοριών, βασίζομαι σχεδόν αποκλειστικά στις ειδήσεις που δημοσιεύουν τα Εκκλησιαστικά Πρακτορεία Ειδήσεων “Ρομφαία” και ΑΜΗΝ και  ορισμένα ιστολόγια που ασχολούνται συστηματικά  με τον Οικουμενισμό, την εκκοσμίκευση και τους νεωτερισμούς στην Εκκλησία.

Δεν κάνω, δηλαδή, καμία ή σχεδόν καμία πρωτογενή έρευνα των πληροφοριών.

Ως εκ τούτου και εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία πρέπει να σπεύσω ώστε το σχόλιο να μην είναι “μπαγιάτικο”, βασίζομαι σε πηγές, οι οποίες ενδεχομένως να μην έκαναν ορθή διερεύνηση των πραγμάτων ή και να τις παρενόησα.

Η ταχύτητα με την οποία γράφω τα σχόλια φαίνεται και από την πληθώρα των ορθογραφικών και άλλων λαθών που βρίθουν στις δημοσιεύσεις μου. 

Πολλές φορές - 24 ώρες μετά την ανάρτηση -, προσπαθώ να χτενίσω τα κείμενα και να κάνω κάποιες διορθώσεις, αλλά πολύ αργά - όπως αντιλαμβάνεστε - επειδή το 95% των αναγνωστών διάβασαν τα άρθρα με τα λάθη που περιείχε η ανάρτηση στην πρώτη της μορφή.

Ως εκ τούτου η διασταύρωση των πληροφοριών και η προχειρότητα της γραφής υποτάσσονται στην ανάγκη της έγκαιρης σχολιογραφίας. 

Γι’ αυτό με πολλή χαρά δέχομαι - για την ακρίβεια παρεκάλεσα κατ’ επανάληψη τους αναγνώστες - να με διορθώνουν σε ότι σφάλλω και να μου υποδεικνύουν τα ορθογραφικά και άλλα λάθη μου. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως εξακολουθώ να μην αντιλαμβάνομαι τον ισχυρισμό σας ότι "δεν έριξε ο Σεβασμιότατος Θεσσαλονίκης νερό στο κρασί του." 

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι έγινε συμβιβασμός μεταξύ του κ. Μπουτάρη και του Σεβ. Θεσσαλονίκης. 

Συμφώνησαν να γίνει μεν η πορεία, αλλά να μην περάσει μπροστά από ορισμένους ναούς.

Τώρα πώς αυτό δεν είναι "νερό στο κρασί" του Σεβ. Θεσσαλονίκης δεν αντιλαμβάνομαι!

Αν διαβάσει κανείς την εγκύκλιο, που εξαπέλυσε ο Σεβασμιότατος - και στην οποία με παραπέμπετε -, άλλα λέγει από αυτά που συμφώνησε με τον κ. δήμαρχο.

Αν ο Σεβασμιότατος ήθελε μόνον να μην περάσει η πορεία έξω από ορισμένους ναούς γιατί ξεσήκωσε τον κόσμο εναντίον της ίδιας της πορείας;

Σας ευχαριστώ για την ηλεκτρονική επιστολή σας, η οποία δείχνει την αγάπη σας προς την αλήθεια, αλλά και η οποία βοήθησε - και εμένα και τους αναγνώστες του ιστολογίου - να διερευνήσουμε το θέμα περαιτέρω και να διορθώσουμε τις όποιες λανθασμένες εντυπώσεις μας δημιουργήθηκαν.

Την ευχή σας.

Χριστός Ανέστη!

Παναγιώτης Τελεβάντος

No comments:

Post a Comment