Wednesday, May 22, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ




ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” το ακόλουθο ρεπορτάζ: 

“Με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thorbjørn Jagland, συναντήθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, χθες Τρίτη 21 Μαϊου στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και το θέμα που αφορά το γάμο των ομοφυλοφίλων.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το γάμο ομοφυλόφιλων, αν και σέβεται την ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου και όταν αυτή η επιλογή οδηγεί στην αμαρτία», τόνισε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Πατριάρχης Κύριλλος.

«Εφόσον οι άνθρωποι επιλέξουν έναν τέτοιο τρόπο ζωής (της ομοφυλοφιλικής ένωσης) είναι δικαίωμά τους, αλλά η ευθύνη της Εκκλησίας είναι να επισημαίνουμε ότι αυτή η πράξη είναι αμαρτία ενώπιον του Θεού. Δεν ανησυχούμε από το γεγονός ότι υπάρχει η αμαρτία - αυτή πάντα υπήρχε, μας ανησυχεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία, μία αμαρτία της ανθρωπότητας δικαιολογείται δια νόμου», πρόσθεσε ο Πατριάρχης, σχολιάζοντας τους πρόσφατους νόμους που έχουν θεσπισθεί για το γάμο μεταξύ των ανθρώπων ιδίου φύλου, στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες.

Τέλος ο κ. Κύριλλος εξέφρασε την λύπη του για την ηθική κατάπτωση του ανθρωπίνου προσώπου, ενώ τόνισε ότι δίνει μεγάλη σημασία στην ανεξαρτησία και ακεραιότητα του ατόμου.”

Οι θέσεις του Μακαριότατου Πατριάρχη Ρωσίας κ. Κύριλλου είναι σαφέστατες. Η Εκκλησία δεν απαγορεύει στους ανθρώπους να κάνουν ελεύθερα όποια επιλογή θέλουν. Τους λέγει όμως καθηκόντως ποιες είναι οι επιταγές του Ευαγγελίου που συνιστούν τον οδοδείκτη της πορείας Της.

Αλλο να δέχεσαι τον αμαρτωλό μετανοούντα, άλλο να αποδέχεσαι την ελευθερία του ανθρώπου να αρνείται συνειδητά το θέλημα του Θεού ή ακόμη και τον Ιδιο το Θεό και άλλο να επιδοκιμάζεις την αμαρτία και τελικά να την κάνεις "νόμο ψηφισμένο", όπως έλεγε ο π. Παίσιος.

Οι θέσεις του Μακαριότατου Ρωσίας εκφράζουν την πίστη της Εκκλησίας γι’ αυτό και βρίσκουν ευμενή και ευρεία απήχηση στην ψυχή των πιστών.

No comments:

Post a Comment