Saturday, May 18, 2013

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΤΟΜΟΣ Γ΄, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΠΟΥΡΑ




ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
__________

Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών, Συνερανισθείσα παρά των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων ημών, Eν η, Διά της κατά πράξιν και θεωρίαν Ηθικής φιλοσοφίας ο νους καθαίρεται, φωτίζεται και τελειούται, Νυν δε πρώτον τύποις εκδοθείσα κειμένω τε και νεοελληνική αποδόσει, Διά πόνων και επιμελείας των αδελφών του Ιερού Κοινοβίου της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπούρα, Σχόλια - Περιλήψεις ενοτήτων Δημήτριος Τσελεγγίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Εις κοινήν των ορθοδόξων ωφέλειαν, Τόμος Γ΄, Εν Αρκαδία 2012, παρά τη Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπούρα, σσ. 747.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=================

Φτωχή η ανθρώπινη γλώσσα να περιγράψει το κατόρθωμα του ευλογημένου Κοινόβιου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπούρα Γορτυνίας με την έκδοση της “Φιλοκαλίας”.

Προσέξαμε

1.) Την σπάνια καλαίσθητη εμφάνιση της έκδοσης που είναι αποκλειστικό έργο των μοναζουσών της Μονής.

2.) Την εξαιρετικά προσεκτική μετάφραση του πρωτοτύπου που έκαναν οι μονάζουσες υπό την εποπτεία του κ. Δημήτρη Τσελεγγίδη του οποίου η εποπτεία του έργου διασφαλίζει την εγκυρότητα της προσπάθειας.

3.) Την ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώνεται το όλο έργο.

Ως γνωστόν πολλές αξιόλογες εκδοτικές προσπάθειες άρχισαν στο παρελθόν, αλλά ουδέποτε ολοκληρώθηκαν.

Οι μονάζουσες όμως του ευλογημένου Κοινοβίου που εκδίδει τη “Φιλοκαλία”, απέδειξαν στην πράξη ότι εργάζονται με επιμονή σκληρά και αποτελεσματικά. Σε δύο μόλις χρόνια εξέδωσαν τρεις τόμους πολλών εκατοντάδων σελίδων και χάρισαν στην Εκκλησία ένα πραγματικό θησαυρό.

Ο παρόν Γ΄ τόμος περιλαμβάνει το ανθολόγιο του Αγίου Μακαρίου Νοταρά, επισκόπου Κορίνθου και επεξεργάσθη προς έκδοσιν ο Αγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, από τα έργα του κορυφαίου Πατέρα και Διδασκάλου της Εκκλησίας μας Αγίου Μαξίμου του Ομολογητή, αληθινού κανόνα πίστεως και ορθοδόξου ομολογίας.

Συνιστούμε θερμά το παρόν έργο σε όλους τους αναγνώστες. Ανήκει στις σπάνιες εκδόσεις που θα ωφελούν τους πιστούς και που πρέπει να κοσμεί κάθε βιβλιοθήκη.  

Καταπληκτικά τα σχόλια και τα εισαγωγκά σημειώματα του κ. Τσελεγγίδη.

Μνημειώδης έκδοση.

Θερμά ευχαριστούμε εκ μέσης καρδίας όλους όσους κοπίασαν για το έργο.

No comments:

Post a Comment