Saturday, May 18, 2013

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - Π. ΜΠΟΤΣΗ, ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΡΑΦΑΗΛ ΤΗΣ ΟΠΤΙΝΑ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
__________

Πέτρου Μπότση, Ιερομάρτυρας Ραφαήλ της Οπτινα, Αθήνα 2013, σσ. 151.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Εκατομμύρια οι Νεομάρτυρες της κομμουνιστικής θηριωδίας στην πρώην Σοβιετική Ενωση.

Δυόμισυ γενεές κράτησε η λαίλαπα των διωγμών. Κατ’ άνθρωπο δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Εκλεισαν τα μοναστήρια και τις εκκλησίες, εξόρισαν, σκότωσαν και φυλάκισαν τους μοναχούς, τους ιερείς και τους αρχιερείς και εκεί που νόμιζε κάποιος ότι όλα τέλειωσαν ο Θεός - για μια ακόμη φορά - μας έστειλε το σαφέστατο μήνυμα ότι η Εκκλησία είναι το Σώμα Του και ότι είναι Θεός που ανέστη εκ νεκρών και που οδηγεί στην Ανάσταση όσους πιστεύουν σ' Αυτόν.

Η Εκκλησία της Ρωσίας αναδύθηκε από τα ερείπια ως μια ζωντανή και δυναμική Εκκλησία με σφρίγος και παγκόσμια δύναμη και κύρος.

Τα μοναστήρια ξαναγέμισαν και οι ναοί ξανάνοιξαν και πολλαπλασιάστηκαν και συνεχίζεται η ανόρθωσή της με ταχύτατους ρυθμούς.

Αν αυτό δεν είναι θαύμα τότε τι είναι θαύμα; Αν η αναγέννηση του Αγίου Ορους, η αναγέννηση της Εκκλησίας της Αλβανίας και τα θαύματα που τελούνται σε κάθε γωνιά που αναπτύσσεται η ορθόδοξη ιεραποστολή δεν είναι θαύμα τότε τι είναι θαύμα;

Στο παρόν βιβλίο του ο παραγωγικότατος και ακούραστος κ. Πέτρος Μπότσης διηγείται το βίο του ιερομάρτυρος Ραφαήλ της Οπτινα που κοιμήθηκε εν Κυρίω το 2006.

Ηταν ο τελευταίος των Στάρετς της Οπτινα που έζησε στην εξορία και στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Εγραψε πολλές επιστολές - ορισμένες από τις οποίες παραθέτει ο κ. Μπότσης στο βιβλίο του - με τις οποίες καθοδηγούσε τα πνευματικά του παιδιά από την εξορία.

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και ευανάγνωστο, η έκδοση σεμνή και καλαίσθητη και το περιεχόμενο ωφελιμότατο.

Εντυπωσιάζει το πλήθος των εύγλωττων φωτογραφιών, αλλά δεν είναι παράξενο αφού πρόκειται για μορφή της Εκκλησίας που γεννήθηκε το 1891 και κοιμήθηκε το 2006.

Το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί από όλους, επειδή πάνω από όλα μας θυμίζει ότι η χριστιανική ζωή είναι βίος ομολογίας και μαρτυρίου.

No comments:

Post a Comment