Monday, April 8, 2013

Ο ΙΛΙΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ, Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ




Ο ΙΛΙΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ, Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Διαβάσαμε στη Romfea.gr, το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Γιώργου Φερδή:

“Ιερατική σύναξη με θέμα την Εξομολόγηση πραγματοποίησε το απόγευμα η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ίλιον.

Ομιλητής της συνάξεως ήταν Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ομιλία είχε θέμα το Ιερό Μυστήριο της Εξομολόγησης, όπου ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στην σημασία του μυστηρίου ανά τους αιώνες.

Επίσης αναφέρθηκε στην σημερινή πρακτική της εξομολόγησης, τονίζοντας τα διάφορα σφάλματα που γίνονται κατά την διάρκεια αυτού του μυστηρίου.

Στη συνέχεια ο κ. Χρυσόστομος απαντώντας σε ερωτήματα και απορίες των ιερέων, έδωσε την σωστή ερμηνεία κατά τους πατέρες της Εκκλησίας που αφορά την εξομολόγηση.

«Τα μυστήρια είναι τα παράθυρα και οι πόρτες του Παραδείσου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της ομιλία τους, ο κ. Χρυσόστομος προέτρεψε τους ιερείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για το πως τελούν το μυστήριο της εξομολόγησης.

Λίγο πριν το τέλος ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας που αποδέχθηκε την πρόσκληση να είναι κεντρικός ομιλητής της συνάξεως.”

Διαβάσαμε επίσης το ακόλουθο σχόλιο στην ίδια ανάρτηση:

Proterios:

"Ασκούσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας το λειτούργημα του πνευματικού πατρός πριν γίνει επίσκοπος; 

Ελειψαν οι πεπειραμένοι πνευματικοί να καλέσει ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας ώστε να ωφεληθούν πραγματικά οι ιερείς του;

Τι να πει κανείς..."

Δεν ξέρω τι θα πει ο Προτέριος, αλλά πάντως δεν θα χαριστώ στον Σεβασμιότατο Ιλίου.

Δεσπότη μου! Δεν βρήκατε κανένα πνευματικό άνθρωπο να προσκαλέσετε να νουθετήσει για το μέγα μυστήριο της εξομολογήσεως τους ιερείς σας και προσκαλέσατε τον κ. Σαββάτο;

Γιατί;

Το πολύ που θα μπορούσαμε να δεχτούμε θα ήταν αν προσκαλούσατε τον κ. Σαββάτο στον εσπερινό που τελέσατε με τους καρδινάλιους στη Μητρόπολή σας και εξαναγκάσατε - ως μη οφείλατε - τους ιερείς σας να παραστούν παρά τη θέλησή τους.

Αλλά τον Σεβ. κ. Σαββάτο για το μυστήριο της εξομολόγησης... 

Ανέκδοτα λέμε;

No comments:

Post a Comment