Sunday, April 21, 2013

ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ!




ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================== 

Παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον ντοκυμανταίρ για την καταστροφή της Σμύρνης που επιγράφεται “SMYRNA: THE DESTRUCTION OF A COSMOPOLITAN CITY - 1900-1922”.

Το ντοκυμανταίρ έχει agenda, που καθορίστηκε από τους σκηνοθέτες αλλά ίσως και από τους χορηγούς του, και αυτό είναι ίσως το μειονέκτημά του. Δεν παύει όμως να παρέχει λίαν πολύτιμες φωτογραφικές και άλλες μαρτυρίες για την Μικρασιατική καταστροφή.

Μου διόρθωσε πολλές λανθασμένες απόψεις που είχα για τα γεγονότα. Με βοήθησε επίσης να επαναξιολογήσω την άποψη που είχα για πολλούς πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου. 

Η κυρία Ρεπούση και το συνάφι της έχουν να ωφεληθούν πολλά από το ντοκυμανταίρ, επειδή παρά την προσπάθειά του να προωθήσει την κοσμοπολίτικη ατζέντα και την δυνατότητα συμβίωσης διαφόρων εθνοτήτων, δεν αφήνει περιθώριο για “συνωστισμούς στην προκυμαία της Σμύρνης”.

Η κεντρική ιδέα του ντοκυμανταίρ ότι ο κοσμοπολιτισμός και η συνύπαρξη διαφόρων εθνοτήτων είναι δυνατή είναι εξωπραγματική και συνιστά ευσεβοποθισμό. 

Μόλις η Τουρκία ένιωσε πραγματικό κίνδυνο εξάλειψε κυριολεκτικά από προσώπου της γης όλες τις εθνικές μειονότητες που υπήρχαν στο έδαφός της. 

Αλλο Αμερική και άλλο Τουρκία. Αλλο ένα κράτος που εδράζεται στις αρχές του Διαφωτισμού και άλλο μια μουσουλμανική χώρα.

Δεν πείθεται κανείς για τις αγαθές Τουρκικές προθέσεις όταν ακούει Αμερικανούς πολίτες Ελληνικής, Εβραικής, Τουρκικής και Αρμενικής καταγωγής να λένε πόσο ωραία λειτουργεί το πολυπολιτισμικό σύστημα στις ΗΠΑ!

Πώς να το κάνουμε; 

Αλλο Λωζάνη και άλλο Κοζάνη! 

Και δεν είναι μόνον θέμα Τουρκίας. Κάθε μειονότητα εθνική ή θρησκευτική σε μουσουλμανικές χώρες απειλείται κυριολεκτικά με αφανισμό, όπως βλέπουμε από τα γεγονότα που διαδραματίζονται στις μέρες μας στη Μέση Ανατολή και σε κάθε γωνιά της γης.

No comments:

Post a Comment