Sunday, April 21, 2013

ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ



ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:

“Την Πολωνία επισκέφθηκε στις 16 Απριλίου 2013 κατόπιν ευλογίας του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στο Ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο της Βαρσοβίας πραγματοποιήθηκε η τελετή παραδόσεως στον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας τέμπλου για το παρεκκλήσιο Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων, ως δώρο του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου. Οι ωραίες πύλες του ως άνω τέμπλου με το σχετικό πιστοποιητικό παρέδωσε στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Σάββα ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος κατά την επίσκεψή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας τον Αύγουστο 2012.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους από την Ορθόδοξη Εκκλησίας της Ρωσίας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του για το πολύτιμο δώρο, το οποίο αποτελεί απτή μαρτυρία της ανέκαθεν αδελφικής αγάπης μεταξύ των δυο Εκκλησιών. Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Σαββίδη για την οικονομική ενίσχυση της αγιογραφίας του τέμπλου και του απένειμε υψηλή διάκριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας – παράσημο της Αγίας Ισαποστόλου Μαρίας Μαγδαληνής.

Αντιφωνώντας τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Σάββα ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ του διαβίβασε χαιρετισμό και ευχές του Αγιωτάτου Πατριάρχου Κυρίλλου για τα 75α γενέθλιά του, τα οποία εόρτασε την παραμονή.

Αυθημερόν ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ είχε συνάντηση με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Πολωνίας.”

Χαιρετίζουμε, εκ μέσης καρδίας, τις στενές αδελφικές σχέσεις των ομόδοξων αδελφών μας Ρώσων με τους ομόδοξους αδελφούς μας Πολωνούς και εκφράζουμε την πιο ειλικρινή μας χαρά για τη βοήθεια που προσφέρει η Εκκλησία της Ρωσίας στην Εκκλησία της Πολωνίας.

Αλλά πώς να κρύψουμε την απογοήτευσή μας για την αναφορά στα γενέθλια του Μητροπολίτη Βαρσοβίας που διάγει αισίως το 75ον έτος της ηλικίας του;

Πότε επιτέλους οι ιεράρχες μας θα αντιληφθούν ότι τα γενέθλια είναι προτεσταντική συνήθεια και ότι είναι οπωσδήποτε ανεπίτρεπτο να γιορτάζονται από Ορθόδοξους ιεράρχες;

No comments:

Post a Comment