Saturday, April 20, 2013

ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ - ΤΟ ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ




ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ - ΤΟ ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Απορροφήθηκα ολότελα από τη μαγεία της ποίησης και προπαντός από τη δύναμη της θεολογικής σκέψης του Ρωμανού του Μελωδού απόψε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Υμνου στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς στη Νέα Υόρκη.

Τι δύναμη λόγου! Τι βάθος θεολογίας! Τι ικανότητα ευσύνοπτης διατύπωσης των δογματικών αληθειών!

Ενιωθα ότι βρισκόμουν σε ένα υπερωκεάνειο που με την πρώτη φράση του στίχου του Ακαθίστου βυθιζόμουν στα βαθιά καταγάλανα νερά, ενώ με την δεύτερη φράση του στίχου ανέβαινα στο ύψος του ουρανού της θεολογικής σοφίας του Ιερού συγγραφέα.

Μέθυσα κυριολεκτικά από δέος!

Δεν ξέρω αν υπάρχει στην παγκόσμια λογοτεχνία ωραιότερο δείγμα γραφής από τον Ακάθιστο Υμνο.

Ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κουτσάκης - εφημέριος του ναού - απάγγελλε τον Ακάθιστο Υμνο με ιεροπρέπεια, ενώ ο Κυριάκος έψαλλε με εκκλησιαστικό Βυζαντινό ήθος χωρίς λαρυγγισμούς και επίδειξη φωνητικών ικανοτήτων. Ο κ. Χρήστος Τριπούλας επίσης έδωσε το παρόν του στα αναγνώσματα με ιεροπρέπεια και εκκλησιαστικό ήθος.

Αν σας έκλειναν τα μάτια και σας έπαιρναν στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ανοίγατε τα μάτια ξαφνικά, θα νομίζατε οπωσδήποτε ότι βρίσκεστε κάπου στην Ελλάδα.

Ο μόνος ναός που είδα στην Αμερική που έχει δύο αναλόγια - δεξιό και αριστερό - για τους ψάλτες.

Ούτε μια λέξη δεν απαγγέλθηκε ή δεν την έψαλλαν στα Αγγλικά. Η όλη Ακολουθία και το κήρυγμα τελέστηκαν στα Ελληνικά. Αλλά και μετά την Απόλυση οι πιστοί έλεγαν τα δικά τους και πάλιν αποκλειστικά στα Ελληνικά. Ούτε στην Αστόρια δεν συμβαίνει αυτό το φαινόμενο σ’ αυτή την έκταση! 

Δεν ήταν μόνον αυτά που μου θύμισαν Ελλάδα. Το εκκλησίασμα σχεδόν στην ολότητά του ήταν προχωρημένης ηλικίας. Οπως στους περισσότερους ναούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο. 

Υπήρχαν βέβαια και ορισμένοι νεώτεροι στην ηλικία, αλλά καμία σύγκριση με τις εκκλησίες στο Μανχάταν όπου το 60% τουλάχιστον του εκκλησιάσματος είναι νέοι κάτω των τριάντα ετών!

Ο ναός είναι κατανυκτικός όπως οι άλλοι ναοί στο Μανχάταν στους οποίους αναφέρθηκα σε πρόσφατο άρθρο μου. Είναι κατά το πλείστον αγιογραφημένος, διαθέτει ωραίο Βυζαντινό τέμπλο και δίνει την κατανυκτική αίσθηση που δίνουν οι άλλοι ναοί. 

Μοιάζουν με σπήλαια που μετατράπηκαν σε ναούς. Βέβαια ο ναός των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης έχει περισσότερο φώς, αλλά λιγοστά παράθυρα - και αυτά με σκουρόχρωμα βιτρώ - ώστε η αίσθηση ότι βρίσκεσαι κάπου εκτός τόπου και χρόνου είναι εξίσου έντονη με τους άλλους ναούς.

Ο Θεός μας αξίωσε και φέτος να ζήσουμε πολύ κατανυκτικά την Ακολουθία του Ακαθίστου Υμνου. Δοξασμένο το όνομά Του και της Μητέρας Του Υπεραγίας Θεοτόκου.

No comments:

Post a Comment