Saturday, March 16, 2013

ΟΡΘΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ




ΟΡΘΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===================

Διαβάσαμε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος”:

“Εντός των ημερών η Αρχιεπισκοπή μεταβαίνει στο Κτηματολόγιο για να τιτλοποιήσει εκκλησιαστική περιουσία στις ελεύθερες περιοχές που δόθηκε την δεκαετία του ‘ 70 στο κράτος από τον τότε Πρόεδρο, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ύστερα από συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή με τον υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο.


Τόσο ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, όσο και ο υπουργός απηύθυναν επίσης έκκληση στους πολίτες να μην ξεπουλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. 

Ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν το Κυπριακό, την οικονομία και θέματα πώλησης περιουσιών στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές.

«Συμφωνήσαμε με τον Μακαριότατο ότι οι περιουσίες είτε των Ε/κ, είτε των Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές, δεν θα έπρεπε να γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησιών, με την έννοια ότι στόχος και σκοπός μας είναι η λύση του Κυπριακού και κατ’ επέκταση πρέπει να υπάρχουν περιουσίες, έτσι ώστε τη δεδομένη στιγμή να αποτελέσουν και αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή συζήτησης», ανέφερε.

Σε ερώτηση προς τον Αρχιεπίσκοπο για το θέμα της πώλησης περιουσιών στα κατεχόμενα, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας απάντησε ότι πρόκειται για προδοτική στάση.

«Η θέση μου είναι γνωστή και το έχω δηλώσει προ πολλού, ότι η στάση αυτή των προσφύγων που θέλουν να ξεπουλήσουν την περιουσία τους στο Βορρά, για μένα είναι προδοτική, τους το είπα και τους ιδίους και το ξέρουν πολύ καλά, είναι απαράδεκτη κατάσταση, δεν έπρεπε ούτε καν να τον σκεφτούν και να υλοποιούν τέτοιες αποφάσεις αρνητικές», συνέχισε.

Σε παρατήρηση ότι κάποιοι συμπολίτες μας προβαίνουν σε πώληση λόγω ανάγκης, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι όλοι έχουν ανάγκη και αφού περίμεναν σαράντα χρόνια, μπορούν να περιμένουν ακόμη λίγο.

Επί του ιδίου θέματος, ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι κατανοεί τις ανάγκες των προσφύγων συμπολιτών μας, από τη άλλη συνέχισε, πρόκειται περί ξεπουλήματος και πωλούνται οι περιουσίες έναντι ‘πινακίου φακής’.

«Δεν είναι σωστό, την ίδια στιγμή αποδυναμώνεται η δική μας πλευρά, γιατί ακριβώς θα εξαλειφθούν οι περιουσίες και δεν θα υπάρχει αντικείμενο στο τραπέζι των συνομιλιών, όταν προκύψει εκείνη η στιγμή που θα συζητούμε για την τελική λύση», είπε ο κ. Χάσικος.

Παραδέχτηκε ότι η  πολιτεία έχει ευθύνη έναντι αυτών των ανθρώπων που σήμερα οι ανάγκες τους καθίστανται πολύ πιο μεγάλες λόγω και της οικονομικής κατάστασης, σημείωσε όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσει ότι ο τρόπος να επιλύσουν τις οικονομικές τους ανάγκες, είναι το ξεπούλημα των περιουσιών τους στα κατεχόμενα.”

Συμφωνούμε απόλυτα με τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας κ. Χάσικου και του Μακαριότατου.

Οσοι - και όσες - ξεπουλούν τις περιουσίες στους Τούρκους δεν είναι παρά κοινοί προδότες, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με πρίσμα καμιάς επιείκειας.

Αλλά οι ορθές δηλώσεις και οι ορθές προτροπές του Μακαριότατου και του υπουργού Αμυνας δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα.

Χρειάζεται η άμεση νομοθετική ρύθμιση του θέματος ώστε να καταστεί ατελέσφορη η προδοτική αυτή συναλλαγή! 

Και ένα δεύτερο μέτρο είναι απαραίτητο. 

Πρέπει να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων πούλησαν ήδη τις περιουσίες τους στους Τούρκους για να γίνουν πανελλήνια ρεζίλι, ώστε να αποτρέψει άλλους προδότες να πράξουν το ίδιο έγκλημα εναντίον της αιμάσσουσας κατεχόμενης πατρίδας μας.

Και να σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκες. 

Γνωρίζω δύο ρεμάλια στην Αστόρια, που δεν είχαν καμιά οικονομική ανάγκη για να πουλήσουν την περιουσία τους στην Κύπρο. 

Απλά είναι χαμένα κορμιά - Ιούδες Ισκαριώτες - που βάζουν τα “τριάκοντα αργύρια” πάνω από το τιμημένο σώμα της κατεχόμενης πατρίδας μας.

Να δοθεί ο κατάλογος των προδοτών στη δημοσιότητα, λοιπόν, για να τους παραλάβουμε επώνυμα, για να αποτραπεί παρόμοιο έγκλημα στο μέλλον.

No comments:

Post a Comment