Monday, March 18, 2013

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ




ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===================

Διαβάζουμε στη Romfea.gr ρεπορτάζ του κ. Λουκά Παναγιώτου:

“Σύμφωνα με δημοσίευμα που φιλοξενείται στην σημερινή ηλεκτρονική έκδοση της έγκριτης Γερμανικής εφημερίδας Spiegel επιστρέφουν στην Κύπρο και στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους οι κλεμμένοι, από τα κατεχόμενα εδάφη μας, θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Πρόκειται για μια πληθώρα έργων εκκλησιαστικής τέχνης και τα οποία προέρχονται από πενήντα περίπου διαφορετικούς λεηλατημένους ναούς στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο.

Τα έργα αυτά βρέθηκαν σε διαμερίσματα του περιβόητου Τούρκου αρχαιοκάπηλου Aydin Dikmen, στο Μόναχο, ύστερα από έφοδο, το 1997, της Γερμανικής Αστυνομίας και της Ιντερπόλ. 

Από το 1997 μέχρι και σήμερα οι θησαυροί αυτοί παρέμεναν «Όμηροι στην Γερμανία» μιας και το Γερμανικό Δικαστήριο, στο οποίο οδηγήθηκε η υπόθεση, αποφάνθηκε, το 2004, ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιόν του δεν ήταν αρκετά, ώστε να αποδειχθεί η κυπριακή προέλευση των εν λόγω έργων.

Η Εκκλησία της Κύπρου και η Κυπριακή Δημοκρατία συνέχισαν τις προσπάθειες και τον αγώνα για την τεκμηρίωση της προέλευσης, αλλά και την επιστροφή στη νήσο των θησαυρών μας.

Ο αγώνας αυτός φαίνεται ότι σήμερα δικαιώνεται και στέφεται με επιτυχία μιας και το Εφετείο, στο οποίο είχε προσφύγει ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος, με την σημερινή του απόφαση (18.3.2013), απέρριψε κατά πλειοψηφία την έφεση του Aydin Dikmen και άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή των έργων εκκλησιαστικής τέχνης και πάλι στην Κύπρο.”

Δόξα σοι ο Θεός για την ευτυχή κατάληξη.!

Εδώ καταντήσαμε.! 

Να δίνει η Κύπρος πολύχρονους δικαστικούς αγώνες για να αποδείξει ότι της ανήκουν οι κλεμμένοι της θησαυροί.!!!

Δεν φτάνει που οι Τούρκοι εισέβαλαν στην πατρίδα μας και κρατούν το 37% του εδάφους της, δεν φτάνει που κατέστεψαν τους πολιτιστικούς και εκκλησιαστικούς της θησαυρούς, πρέπει να δίνει και πολύχρονους δαπανηρότατους δικαστικούς αγώνες για να της επιστραφούν αυτοί οι  θησαυροί.

Και όμως! 

Την ίδια ώρα υπάρχουν Ελληνες της Κύπρου που συναλλάσσονται, "αντί πινακίου φακής", με τους κατακτητές μας, τη γή των πατέρων μας.

Πρέπει εξάπαντος να ποινικοποιηθεί κάθε προδοτική συναλλαγή αυτής της μορφής και να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των προδοτών για να στιγματιστούν πανελλήνια για να αποτραπεί περαιτέρω ζημιά που θα λειτουργήσει σε βάρος της εθνικής μας υπόθεσης. 

No comments:

Post a Comment