Sunday, March 17, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ




ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=================

Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” ρεπορτάζ του κ. Ιβάν Ζεκόβ:

"Υποψήφια για το Νόμπελ της Ειρήνης η Εκκλησία της Βουλγαρίας. 

Να αναφερθεί ότι ο εμπνευστής για την σωτήρια των Εβραίων από τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης, ήταν η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οι ηγέτες της Βουλγαρικής Εκκλησίας έπαιξαν τότε καθοριστικό ρόλο στη διάσωση των Εβραίων, παρότι ήταν η μόνη Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία ήταν υπό εδαφικό έλεγχο του Χίτλερ.

Το κήρυγμα στην Εκκλησία τόνωσε το κοινό αίσθημα του βουλγαρικού λαού, ο οποίος προέβαλε ισχυρή αντίσταση κατά της απέλασης των Εβραίων της Βουλγαρίας.”

Καταρχήν να συγχαρούμε την Εκκλησία της Βουλγαρίας για την υποψηφιότητα. 

Της αξίζει το Νόμπελ της Ειρήνης, όπως άξιζε να δοθεί και στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο για την ποιμαντορία του.

Δυστυχώς μέχρι τώρα οι ορθόδοξες υποψηφιότητες δεν φαίνεται να ευδοκιμούν στα δώματα της Ακαδημίας της Σουηδίας που απονέμει τα βραβεία Νόμπελ.

Να συμπληρώσουμε μόνον στο ρεπορτάζ ότι δεν ήταν μόνον η Εκκλησία της Βουλγαρίας που ήταν κάτω από τον έλεγχο των Ναζί, όπως αναφέρει ο κ. Ιβάν Ζεκόφ, αλλά και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ρωσίας, της Ελλάδας, της Σερβίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας και της Τσεχοσλοβακίας.

Σε κάθε περίπτωση τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια στην ομόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας για την ορθή στάση της.

Την ίδια γενναία στάση υπεράσπισης των Εβραίων, κατά την χιτλερική κατοχή, επέδειξαν και οι Αρχιεπίσκοποι Χρύσανθος και Δαμασκηνός και πολλοί άλλοι Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Εκτός όμως από το “Νόμπελ της ειρήνης” που διακαώς ευχόμαστε να δοθεί στην ομόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, εμάς μας ενδιαφέρει κάτι πολύ περισσότερο: Η Εκκλησία της Βουλγαρίας να παραμείνει και επί πατριαρχίας του Πατριάρχη Νεόφυτου η πιο παραδοσιακή Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως υπήρξε για δεκαετίες  επί της πατριαρχίας του κυρού Πατριάρχη Μάξιμου.

Δείγματα της γραφής που θα ακολουθήσει η Εκκλησία της Βουλγαρίας θα δώσει αύριο κιόλας κατά την ενθρόνιση του αιρεσιάρχη της Ρώμης Φραγκίσκου και ελπίζουμε με όλη μας την ψυχή να πάρει άριστα. 

Δηλαδή να αποφύγει να παραστεί με αντιπροσωπεία στην ενθρόνιση ενός αιρεσιάρχη.

Είναι πραγματικά ανάρμοστο να συμβεί τέτοιο ατόπημα.

No comments:

Post a Comment