Saturday, March 23, 2013

Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΣΕΒ. ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ



Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ
ΣΕΒ. ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάζουμε στην εγκύκλιο του Σεβ. Κονίτσης για την 25η Μαρτίου:

“Μικρή σε έκταση ήταν η Ελλάδα που προέκυψε από την Επανάσταση του 1821. Όμως, οι Έλληνες ποτέ δεν παραδέχθηκαν ότι αυτό το κομμάτι μόνο ήταν η πατρίδα τους. Έτσι, ύστερα από 100 χρόνια το Έθνος, γαλουχημένο με την Μεγάλη Ιδέα, εξώρμησε μονοιασμένο και ενσωμάτωσε στον Εθνικό κορμό την Μακεδονία, την Ήπειρο, την Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου.

Αλλά είναι γεγονός, ότι οι εθνικοί αγώνες δεν σταματάνε ποτέ. Έτσι, σήμερα, το Γένος των Ελλήνων παλεύει για την Κύπρο, για την Βόρειο Ήπειρο και για την Θράκη. Οι συνθήκες οι οικονομικές είναι δύσκολες, όχι όμως τόσο, όσο εκείνα τα χρόνια, που πάλευαν να διώξουν την τουρκιά, ρακένδυτοι και πεινασμένοι. 

Όποιος έχει γνωρίσει τον αγώνα του Μεσολογγίου, για παράδειγμα, συγκινείται και δακρύζει όταν πληροφορήται ότι οι υπερασπιστές της ιεράς πόλεως έτρωγαν ακάθαρτα ζώα για να επιβιώσουν. Κι’ όμως, στις προτάσεις του Ιμπραήμ να παραδοθούν απαντούσαν βροντόφωνα με ένα υπερήφανο όχι. 


Και τόχε μαράζι ο τουρκοαιγύπτιος εκείνος πολέμαρχος, ότι τον είχε ταπεινώσει «ο φράχτης», όπως έλεγε περιπαικτικά την υποτυπώδη οχύρωση του Μεσολογγίου. Ναι, «φράχτης» ήταν. Αλλά τον έκανε κάστρο απόρθητο η πίστη των αγωνιστών στον Κύριο των Δυνάμεων. Κι’ όταν, μετά την ηρωϊκή έξοδο, μπήκαν στην θρυλική πόλη οι Τούρκοι, δεν βρήκαν τίποτε άλλο από σωρούς ερειπίων και νεκρά σώματα ηρώων, μέσα από τα οποία βγήκε λαμπρότερη η Ελευθερία.”

Ούτε τις μεγάλες ιστορικές ώρες του Ευλογημένου μας έθνους ξεχνά ο Σεβ. Κονίτσης, ούτε τις δυσκολίες της παρούσης στιγμής.

Απλά φρονηματίζει τους Ελληνες με το πνεύμα της θυσίας των αγωνιστών του 1821.

Προβάλλει το θυσιαστικό τους παράδειγμα ως πρότυπο του χρέους τους έναντι της Ορθοδοξίας και της σκλαβωμένης μας πατρίδας.

Αυτό έκαναν πάντοτε οι ορθόδοξοι ιεράρχες που είχαν συνείδηση της αποστολής τους.

Μπροστάρηδες στους αγώνες της ελευθερίας, πρόθυμοι για κάθε θυσία ακόμη και της ζωής τους, θυμίζουν στους πιστούς ότι δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες. Ούτε στην Κύπρο, ούτε στη Βόρειο Ηπειρο, ούτε στη Θράκη και στη Βασιλεύουσα.

Μας εμπνέετε Σεβασμιότατε Κονίτσης!

2 comments:

  1. Ο τωρινός επισκοπος Δρυινουπόλεως, Πογωνιανής και Κονίτσης ονομάζεται Ανδρέας Τρεμπέλας. Ο μακαριστός προκάτοχός του ονομαζόταν Σεβαστιανός.

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ για την επισήμανση της απροσεξίας.

    ReplyDelete