Wednesday, February 27, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ “Ο ΦΑΡΙΣΣΑΙΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ”



ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ “Ο ΦΑΡΙΣΣΑΙΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” κείμενο, που επιμελήθηκε ο Πρωτ. Δημήτριος Αθανασίου και αφορά τον Αγιο Αρχιεπίσκοπο Ιλαρίωνα Τρόϊσκι, Εκδ. ΑΘΩΣ-ΣΤΑΜΟΥΛΗ, σε μετάφραση Πρωτ. Ιωάννη Φωτόπουλου:

“Το 1929 κοιμήθηκε ο Ρώσος Ομολογητής Αρχιεπίσκοπος Άγιος Ιλαρίων Τρόϊτσκι.

Στον βίο του διαβάζουμε ότι ήταν «ορκισμένος εχθρός της υποκρισίας και κάθε είδους ευσεβισμού».

Κατά την διάρκεια της εξορίας του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ήταν σε ομάδα εργασίας μαζί με άλλους εξόριστους κληρικούς.

Όλοι είχαν καταλάβει ότι ο άγιος Ιλαρίων δεν επικροτούσε κάποιες συμπεριφορές, όπως «το να αποκαλείς τον εαυτό σου αμαρτωλό, το να κάνεις μακρές «ευσεβείς» συζητήσεις ή το να επιδεικνύεις την αυστηρότητα της ζωής σου….Ακόμα περισσότερο το «να σκεφτείς για τον εαυτό σου κάτι περισσότερο από ό,τι είσαι στην πραγματικότητα».

Έφεραν κάποτε στην ομάδα τους έναν καινούργιο εξόριστο, που ήταν ηγούμενος.

Τον ρώτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων.

-Γιατί σας συνέλαβαν;

-Τελούσα ακολουθίες στο σπίτι μου, όταν έκλεισαν το μοναστήρι, απάντησε ο ηγούμενος. Μαζευόταν κόσμος και γίνονταν θαύματα.

-Ά! έτσι; Ώστε γίνονταν «θαύματα»; Και πόσα χρόνια σας έριξαν εξορία;

-Τρία χρόνια.

-Μμμ! Λίγα είναι! Για τα «θαύματα» έπρεπε να σας ρίξουν περισσότερα! Η σοβιετική εξουσία δεν πρόσεξε….

Και καταλήγει ο βιογράφος του Αγίου Ιλαρίωνα, μητροπολίτης Ιωάνης Σνίτσεφ.

«Είναι αυτονόητο ότι, το να μιλάς για «θαύματα» που γίνονται με τις δικές σου προσευχές, είναι κάτι περισσότερο από αναίδεια».

Ωστε; 

Ο Αγιος Ιλαρίωνας λέγει ότι το να μιλάς για “θαύματα” που γίνονται με τις δικές σου προσευχές, είναι κάτι περισσότερο από αναίδεια;

Φαντάσου τι θα έλεγε αν μάθαινε ότι Αγιορείτης Γέροντας άφησε εντολή στους υποτακτικούς του να τον “φουσκώσουν” μετά θάνατο, ώστε να φαίνεται στους αφελείς - και στους ακριβοπληρωμένους φυσικά -, ότι χαμογελά από την αιωνιότητα!!!

Το έχουν οι Παφίτες βλέπετε! Είναι όλοι Αγιοι.!!! 

Πάντως ο συγκεκριμένος “χαμογελαστός παππούς από την αιωνιότητα” που διδάσκει απροκάλυπτες πλάνες - τόσο Αγιος είναι πια!!! -, δεν έχει ακόμη επίσημα τη σφραγίδα της αγιότητος, καθότι το δακτυλίδι του “ψαρά”, τουτέστιν τη σφραγίδα της αναγνώρισης της αγιότητας, κατέχει ΜΟΝΟΝ η εν Αστορία διαμένουσα Θεομπαίκτρα “της ευωδίας του Γέροντα Εφραίμ”, η οποία δεν έχει εισέτι αποφανθεί τελεσίδικα για το θέμα.

Πώς είπατε; 

Ποιος φταίει γι’ αυτές τις Θεομπαιξίες; 

Δυστυχώς! Οχι μόνον η ασυγχώρητη αφέλεια ή και απροκάλυπτη Θεομπαιξία ορισμένων, αλλά προπαντός το ότι ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

No comments:

Post a Comment