Friday, February 15, 2013

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΑΙΞΠΗΡ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΑΣ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΑΙΞΠΗΡ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Τρομακτικό”:

“Να διαβάσουμε κλασικούς συγγραφείς προτρέπει νέα επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, βάσει της οποίας η ανάγνωση κλασικών έργων έχει ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο και μας οδηγεί σε στιγμές ενδοσκόπησης.

Επιστήμονες, που έκαναν την έρευνα, χρησιμοποίησαν ειδικούς σαρωτές για να παρακολουθήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα όσων συμμετείχαν, την ώρα που διάβαζαν έργα του Σαίξπηρ, του Έλιοτ και άλλων κλασικών.

Στη συνέχεια «μετέφρασαν» τα κείμενα σε μια πιο «εύκολη» και σύγχρονη γλώσσα και παρακολούθησαν και πάλι τον εγκέφαλο των αναγνωστών. Οι σαρωτές έδειξαν ότι η πιο... δύσκολη πεζογραφία και ποίηση ενεργοποιεί περισσότερο τον εγκέφαλο, καθώς οι ασυνήθιστες λέξεις ή φράσεις και η δύσκολη δομή μιας πρότασης «δουλεύουν» πιο πολύ το μυαλό.

Η έρευνα επίσης διαπίστωσε πως η ανάγνωση κυρίως ποιημάτων αυξάνει τη δραστηριότητα στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, περιοχή που σχετίζεται με την αυτοβιογραφική μνήμη, βοηθώντας τον αναγνώστη να μελετήσει και να επανεκτιμήσει τις δικές του εμπειρίες.

Σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς, αυτό σημαίνει ότι οι κλασικοί συγγραφείς είναι πιο χρήσιμοι από τα τα βιβλία αυτοβοήθειας που κυκλοφορούν.”

Ο Αισχύλος και ο Σαίξπηρ οι πιο σπουδαίοι δραματουργοί της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Οταν πηγαίνω να δω “πρωτοποριακό” θέατρο συνηθέστατα - σχεδόν πάντοτε - κακολογώ τον εαυτό μου επειδή χαράμισα τον χρόνο μου ακούγοντας ανοησίες. 

Τις περισσότερες φορές είναι αδύνατον να συγκρατήσω στη μνήμη μου οτιδήποτε ειπώθηκε στην παράσταση. Και πώς να συγκρατήσω ανούσια πράγματα; Είναι σαν να παρεβρίσκεσαι σε support group των therapists! Πληκτική ενασχόληση με τα ασήμαντα συναισθήματα ασήμαντων ανθρώπων που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο.

Ποιος τολμά όμως να μη συγκλονιστεί από το λόγο του Αισχύλου;

Ποιος δεν μαγεύεται από την ποίηση του Σαίξπηρ, του Ευριπίδη, του Μολιέρου, ή του Σοφοκλή;

Κάθε στίχος - τι λέγω; Κάθε λέξη - σε αναγκάζει να σκεφτείς, να προβληματιστείς, να θαυμάσεις την εξαίσια ποίηση, τα βαθιά νοήματα, το μοναδικό τρόπο της σκέψης που ανταποκρίνεται - και θα ανταποκρίνεται πάντοτε - στους πιο βαθιούς προβληματισμούς της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πώς, λοιπόν, να μην ευεργετεί τον εγκέφαλό μας η μελέτη του λόγου των κλασικών συγγραφέων και πώς να αποκομίζουμε κάτι θετικό από συγγραφείς που δεν έχουν να πουν τίποτα;

No comments:

Post a Comment