Tuesday, February 26, 2013

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΚΤΗΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΑΓΑΜΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ




Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΚΤΗΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΑΓΑΜΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Αναβάσεις” επιστολή με τίτλο “Οἱ περιουσίες τῶν κληρικῶν ποῦ πρέπει νά ἀνήκουν;” του π. Διονύσιου Ταμπάκη.

Γράφει ο σεβαστός πρεσβύτερος:

“Είναι σύνηθες φαινόμενο στην πορεία της Εκκλησίας μας, πολλοί Κληρικοί διακονώντας σε ζωντανές και πολυπληθείς ενορίες και εργαζόμενοι αόκνως και φιλοτίμως υπέρ του έργου της Εκκλησίας να  λαμβάνουν οικειοθελώς από τους πιστούς οικονομικές ή άλλες συνδρομές  με αποτέλεσμα κάποιοι Κληρικοί παντός βαθμού να προκόβουν σε περιουσιακά στοιχεία.

Πολλοί κακόβουλοι τότε τους κατηγορούν αβασάνιστα ως «κλέπτες», «σφετεριστές» κ.α. δίχως να γνωρίζουν την ολοκληρωτική αφιέρωση πολλών Ιερέων και ότι «ἄξιος γὰρ ὁ ἐργάτης τοῦ μισθοῦ αὐτοῦ» (Λουκ ι΄-7).

Όμως πώς πρέπει η συγκεκριμένη αποκτηθείσα περιουσία να διαχειρίζεται και πού να καταλήγει;

Ειδικά στην πονηρή και σκολιά εποχή μας όπου πρέπει να δίνουμε λόγο «παντί τω αιτούντι» (Α΄Πετρ.3 ,15);

Την απάντηση μας την έχει δώσει προ 16 αιώνων 419 μ.Χ η Αγία μας Εκκλησία από την εν Καρθαγένη Σύνοδο:

Κανὼν λβ΄σε ερμηνεία:

“Επίσκοποι, πρεσβύτεροι ή Διάκονοι και οποιοδήποτε κληρικοί, όντας  πενιχροί πρώτα, εάν προκόψουνε στον καιρό της Επισκοπής ή Ιεροσύνης τους σε περιουσία, αγρούς ή σε οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία στο όνομά τους ,  να τα επιστρέφουνε στην Εκκλησία. Εάν όμως περιέλθει σε αυτούς περιουσία από συγκεκριμένη δωρεά κάποιου ή κληρονομιά ας τα διαχειριστούν όπως θέλουν.

Η Αγία μας Εκκλησία λοιπόν, ως Θεοκίνητος, ορθοτομεί πάντα και σε όλες τις περιστάσεις την αλήθεια!"

Οι θέσεις του π. Διονύσιου είναι καίριες και στοιχούνται στην κανονική παράδοση της Εκκλησίας μας.

Ούτε κατά διάνοιαν δεν θα έπρεπε η Εκκλησία να επιτρέψει στον ΣΔΟΕ, στα ΜΜΕ ή στην οικονομική κρίση να θέσουν το θέμα.

Ολοι οι άγαμοι κληρικοί της Εκκλησίας - ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ - της Ελλάδος, θα έπρεπε να δίνουν κάθε χρόνο απολογισμό στην Ιερά Σύνοδο ποια εισοδήματα είχαν και πώς τα διέθεσαν.

Ο Σεβ. Πειραιώς έδωσε ένα εξαιρετικά καλό παράδειγμα εξαιτίας της πρόσφατης ανακίνησης του θέματος. 

Μόλις δημιουργήθηκε θέμα στα ΜΜΕ δημοσιοποίησε αμέσως όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και απέδειξε ότι ουδεμία ακίνητη περιουσία έχει. Επίσης ότι αυτήν που κληρονόμησε διέθεσε για φιλανθρωπίες, αλλά και ότι ο τραπεζικός του λογαριασμός διαθέτει ελάχιστα ευρώ. 

Ποιος να τολμήσει μετά να τον κατηγορήσει για οτιδήποτε;

Αυτό πρέπει να κάνουν ΟΛΟΙ ανεξαίρετα οι επίσκοποι και οι άγαμοι κληρικοί, επειδή έδωσαν όρκο με τη μοναχική τους κουρά να τηρήσουν ισόβια ακτημοσύνη.

Πρόσεξα ότι η πρόσφατη κατ' επανάληψη αναφορά μου στην ακτημοσύνη των άγαμων κληρικών, ενόχλησε - ως μη όφειλε - ορισμένους.

Δεν είναι τόσο η ιδιοκτησία ενός μικρού διαμερίσματος ως τόπου καταλύμματος που ενοχλεί, αλλά η απόκτηση τεράστιας περιουσίας για εκμετάλλευση. Καλή ώρα Μητροπολίτης που εκοιμήθη - και διέθετε και οικονόμο - είχε 15 διαμερίσματα.!

Κρίμα διότι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνεκλήθη για να εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας, δεν ήρθη στο ύψος των περιστάσεων και δεν νομολόγησε με τρόπο που θα προστάτευε τους λειτουργούς του Υψίστου από την πλεονεξία, αλλά και από την κακεντρέχεια των Εκκλησιομάχων.

1 comment:

  1. Κύριε Τελεβάντο, σωστά τα λέτε. Τι γίνεται ωστόσο με τους αγάμους κληρικούς που ΔΕΝ έχουν μοναχική κουρά; Εγὠ είμαι έγγαμος, σας εγγυώμαι ωστόσο ότι πάρα πολλοί άγαμοι κληρικοί (συχνά αρχιμανδρίτες!) έχουν απλώς ρασοευχή. Αυτοί ΔΕΝ έχουν ούτε καν το μικρό μοναχικό σχήμα, άρα δεν έχουν δώσει υπόσχεση ακτημοσύνης. Ποιά είναι η γνώμη σας;

    ReplyDelete