Thursday, February 21, 2013

Η ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΞΕΛΕΞΕ ΤΟΝ π. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΜΟΥΤΑΦΗ ΝΕΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΞΑΝΘΗΣ



Η ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΞΕΛΕΞΕ ΤΟΝ π. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΜΟΥΤΑΦΗ ΝΕΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΞΑΝΘΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Τα αποτελέσματα της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ξάνθης είναι έκπληξη για όλους σε κάποιο βαθμό.

Ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμονας Μουτάφης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης, εξελέγη μεν Μητροπολίτης Μαρωνείας, αλλά με φανερή τριχοτόμηση του σώματος των εκλεκτόρων της Ιεραρχίας, οι οποίοι του έδωσαν τον Θρόνο της Κομοτηνής με σχετική μόνο πλειοψηφία.

Από τον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ μαθαίνουμε ότι ο νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής εξελέγη ο Αρχιμ. Παντελεήμων Μουτάφης με 29 ψήφους.

Ο Αρχιμανδρίτης Αρχιμ. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος έλαβε 25 ψήφους.

Ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος έλαβε 23 ψήφους.

Η ίδια τριχοτόμηση των εκλεκτόρων παρατηρήθηκε στον καταρτισμό του τριπρόσωπου.

Είναι από τις ελάχιστες φορές - προσωπικά δεν ενθυμούμαι παρόμοια περίπτωση - που οι εκλέκτορες εμμένουν στο δικό τους υποψήφιο ακόμη και μετά τον καταρτισμό του τριπρόσωπου.

Συνήθως, μετά την καταγραφή των δυνάμεων των τριών επικρατέστερων υποψηφίων, το σώμα της ιεραρχίας στρέφει την προσοχή του στις δύο επικρατέστερες υποψηφιότητες και ο νέος Μητροπολίτης εκλέγεται με σημαντική πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση ο νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας (Κομοτηνής) είναι ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Μουτάφης.

Τα πρώτα θετικά στοιχεία, που έχουμε υπόψη μας, υπέρ του νέου ποιμενάρχη της Κομοτηνής, είναι ότι είναι πολύ νεαρής ηλικίας - μόλις 42 χρόνων - και έτσι έχει τις αναγκαίες σωματικές δυνάμεις για να ποιμάνει τη Μητρόπολή του.

Στη συνέχεια είναι σημαντικό ότι παρουσιάζεται, από τους ανθρώπους που τον γνωρίζουν, ως κληρικός ανεπίληπτου χαρακτήρα που δεν σκανδάλισε ποτέ με τη ζωή του και ότι δεν πρόκειται για οικουμενιστή και νεωτεριστή κληρικό.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι διακονεί από χρόνια το λαό της Θράκης και έτσι δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει ένας ιεράρχης στη Θράκη να κάνει για το ποίμνιό του και από εκκλησιαστικής και από εθνικής σκοπιάς.

Μας είναι εντελώς άγνωστο πρόσωπο ο νέος Μητροπολίτης γι’ αυτό δεν θα επεκταθούμε. Θα περιοριστούμε απλά να του ευχηθούμε από τα βάθη της καρδίας μας να ευαρεστήσει τον Κύριο μέχρι τέλους, να παρηγορήσει και να ενισχύσει το ποικιλότροπα δοκιμαζόμενό του ποίμνιο και να σταθεί στις επάλξεις του χρέους για θέματα Οικουμενισμού, εκκοσμίκευσης και νεωτερισμών στην Εκκλησία.

No comments:

Post a Comment