Thursday, February 14, 2013

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΑΡΧΙΜ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΣΤΩΦ, ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΣΤΥΛΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_____________

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Το χαμόγελο του Θεού, Απλοί άνθρωποι, Στύλοι της Εκκλησίας, Διάφορα 6, Εκδόσεις Αγιος Ιωάννης Δαμασκηνός, Αθήνα 2012, σσ. 238.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Το συγγραφικό και εκδοτικό έργο του π. Ιωάννη Κωστώφ συνεχίζεται με εντυπωσιακό ρυθμό.

Στο νέο του βιβλίο ο ακαταπόνητος π. Ιωάννης κάνει μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος αναφορά σε γνωστούς και άγνωστους πιστούς (κληρικούς, μοναχούς και λαικούς), οι οποίοι με την ζωή τους έδωσαν μαρτυρία "της όντως ζωής" και ενέπνευσαν χιλιάδες πιστούς στον πνευματικό τους αγώνα.

Ειδική αναφορά γίνεται στους π. Πορφύριο, π. Παίσιο, π. Αυγουστίνο Καντιώτη, Θεία Αλεξάνδρα. 

Ακολούθως παρατίθενται δεκάδες μαρτυρίες πίστεως που έδωσαν ευλαβείς ψυχές σε καιρούς χαλεπούς για την πίστη. Αγιες μορφές (όπως ο π. Φιλόθεος Ζερβάκος), αλλά και άγνωστοι στους πολλούς πιστοί, που προέρχονται από την Ελλάδα και από άλλες ορθόδοξες χώρες.

Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί.

Η έκδοση δεν μπορούσε να είναι πιο απλή και πιο απέριττη από ότι είναι, αλλά το περιεχόμενο του βιβλίου είναι τόσο πολύ συναρπαστικό και ψυχωφέλιμο ώστε αποκλείεται να το αφήσει ο αναγνώστης από τα χέρια του μέχρις ότου φτάσει στην τελευταία σελίδα.

Πολλά τα σκάνδαλα στην Εκκλησία. Πολύ το κακό στον κόσμο. Πολλή η ψευτιά, η Θεομπαιξία και υποκρισία. Πολλή επίδειξη - μη κατά Θεόν - ακόμη και στο χώρο της Εκκλησίας!

Δεν θα κουραστώ όμως να επαναλαμβάνω αυτό που πιστοποιώ καθημερινά ότι ο Αγιος Θεός έχει ακόμη και στις πονηρές μέρες μας τους δικούς Του.

Κοιτάξτε πόσο σημαντικό έργο κάνει ένας ταπεινός αρχιμανδρίτης που ζει συνειδητά στην αφάνεια με τις ευλογημένες ψυχές που τον περιβάλλουν.!

Το βιβλίο έμμεσα - με τις αφηγήσεις για τη θεία Αλεξάνδρα - αναφέρεται και στον π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο.

Ο οσιακής μνήμης Γέροντας αναφέρεται τακτικά στο βιβλίο επειδή αφηγείται γεγονότα από τη ζωή άλλων αγίων μορφών.

Συνεδέετο ως γνωστόν στενά με μορφές όπως ο π. Φιλόθεος Ζερβάκος, ο π. Αθανάσιος Χαμακιώτης, ο π. Σπυρίδων Σγουρόπουλος, ο π. Ιωήλ Γιαννακόπουλος κτλ..

Δεν είναι κρίμα το μισό περίπου έργο του αείμνηστου Γέροντα Επιφάνιου, που εκτείνεται σε πολλές εκατοντάδες σελίδες, να παραμένει ακόμη ανέκδοτο;

Ενας μόνον τόμος έχει εκδοθεί από τις απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του στους “Τρεις Ιεράρχες”. Αλλοι 9 ή 10 τόμοι παραμένουν ανέκδοτοι. 

Πολλές επιστολές του αείμνηστου εξακολουθούν να είναι αδημοσίευτες που αναλύουν με σπάνια οξυδέρκεια καίρια εκκλησιαστικά θέματα.

Πολλά άλλα άρθρα του υπάρχουν δημοσιευμένα σε περιοδικά που δεν συμπεριλαμβάνονται στον τόμο που εξεδόθη όταν ήταν εν ζωή.

Δεν είναι αμαρτία για ένα τέταρτο περίπου του αιώνα από την κοίμησή του π. Επιφάνιου να μένουν ανέκδοτοι αυτοί οι θησαυροί οι οποίοι θα βοηθήσουν ουσιαστικά τους ποιμένες και τους πιστούς της Εκκλησίας;

Παρακαλούμε θερμά τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Παυλόπουλο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Κεχαριτωμένης Θεοτόκου, να δώσει στη δημοσιότητα τους πολύτιμους θησαυρούς που μαζεύουν σκόνη στα αρχεία, ενώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν όλους πνευματικά και το μοναστήρι οικονομικά με το κέρδος που θα αποφέρει η διάθεση των βιβλίων.

No comments:

Post a Comment