Tuesday, January 8, 2013

ΚΙΝΗΣΗ ΡΟΥΑ - ΜΑΤ ή ΣΑΠΟΥΝΟΦΟΥΣΚΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ;




ΚΙΝΗΣΗ ΡΟΥΑ - ΜΑΤ ή ΣΑΠΟΥΝΟΦΟΥΣΚΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Ως κίνηση ρουά - ματ παρουσίασαν πολλά θρησκευτικά ιστολόγια την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για παροχή εκκλησιαστικής γης σε νέους άνεργους.

Δεν αναφέρθηκα καθόλου στο θέμα επειδή ο Μακαριότατος έδωσε κατ’ επανάληψη εξετάσεις και βαθμολογήθηκε με μηδέν, έστω και αν προσευχόμουν να ήταν μια πρόταση που θα βοηθούσε και τους άνεργους νέους και την επάνοδο του αστικού πληθυσμού στην εγκαταλειμμένη επαρχία και θα ανύψωνε ταυτόχρονα το κύρος της Εκκλησίας ακόμη πιο ψηλά στη συνείδηση των πιστών.

Πλην όμως η Αυτού Σεβασμιότης ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, μας αποκαλύπτει ότι “άνθρακες ο θησαυρός” της πρότασης του Μακαριότατου.

Προηγήθηκε η δήλωση του Σεβ. Φθιώτιδος κ. Νικόλαου που προειδοποίησε ότι η πρόταση του Μακαριότατου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποια στιγμή για να αρπάξει το Κράτος τα απομεινάρια της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά τώρα με τις δηλώσεις του Σεβ. Μεσσηνίας το θέμα ξεκαθάρισε οριστικά.

Σαπονούφουσκα ήταν η πρόταση, χωρίς μελέτη, χωρίς στοιχεία και χωρίς να μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν αλλάξει η κείμενη νομοθεσία.

Ισως ορισμένοι εκπλήσσονται από την εξέλιξη του θέματος. Ο γράφων πάντως αποκλείεται! “Γνωστός γαρ εν τη Ιουδαία ο Θεός” και ο Μακαριότατος Αθηνών στους παροικούντας εν Ιερουσαλήμ. Είναι ψυχοφθόρο πραγματικά να ασχολείται κάποιος με τα παιγνίδια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Κρίμα!

Αναφέρει στη συνέντευξή του ο Σεβ. Μεσσηνίας:

«Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου για παροχή εκκλησιαστικής γης σε νέους ανέργους είναι πολύ σημαντική για το λαό που δοκιμάζεται, αλλά δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμη». 

Αυτό επισήμανε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

«Θεωρώ», τόνισε ο Μητροπολίτης απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί η παροχή αυτή να γίνει άμεσα και εύκολα, «ότι δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμη, γιατί υπάρχουν δυσκολίες που προέρχονται από την υφιστάμενη νομοθεσία, γι’ αυτό και ο Μακαριότατος μιλάει για συνδρομή της Πολιτείας. 

Πρέπει, δηλαδή, να γίνουν τροποποιήσεις στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά στη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. 

Πρέπει να προσδιορίσουμε ποια είναι αυτή η εναπομείνασα εκκλησιαστική περιουσία η οποία δεν έχει καταστεί εκμεταλλεύσιμη μέχρι στιγμής. 

Πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε πλαίσιο προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες πρέπει να δοθεί και θα πρέπει να ξέρουμε ποια από αυτά τα κτήματα είναι καλλιεργήσιμα, γιατί δεν είναι όλα. 

Να δούμε, τι θα καλλιεργείται, διότι δεν μπορεί να καλλιεργείται ένα προϊόν που δεν είναι ανταγωνιστικό, διότι δεν βοηθάει σε τίποτα το νέο αγρότη. 

Να δούμε αν η καλλιέργεια μπει στη διαδικασία επιδοτήσεων κ.λπ.». (Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ).

No comments:

Post a Comment