Sunday, January 20, 2013

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΕΒΕΖΗΣ




ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Λαλίστατος και ενημερωμένος όπως πάντοτε ο κ. Τζούμας λέγει τα ακόλουθα για τις τελευταίες εκλογές στα “σφηνάκια” του:

“Οι τελευταίες αρχιερατικές εκλογές έδειξαν την προχειρότητα με την οποία προχωρούν οι Ιεράρχες μας στη συμπλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων. Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ο εκλεγείς Χρυσόστομος ήταν καλύτερος από τον αντίπαλό του Θεοδόσιο, αλλά διότι ο Χρυσόστομος είχε παλιώσει πια μέσα στην Σύνοδο και ασφαλώς διέθετε όχι απλώς έναν... "μπάρμπα" στην Ιεραρχία, αλλά πολλούς ...μπάρμπες, που ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτόν και τον προώθησαν στον Αρχιεπίσκοπο, για να πάρει το "χρίσμα" του υποψηφίου και εν τέλει να εκλεγεί!

Από την άλλη ο έτερος υποψήφιος Θεοδόσιος, ενώ υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ο επικρατέστερος διάδοχος του μακαριστού Γέροντά του Μελετίου, φρόντισε με την αλαζονεία και το πείσμα που τον κατέλαβε (το έχουν αυτό το κουσούρι τα...Καλαμαράκια) αλλά και με τις νεωτεριστικές αντιλήψεις που εφάρμοσαν στην εν λόγω Μητρόπολη, ερήμην της Ιεραρχίας, έχασε κάθε έρεισμα που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο θρόνο της αποστολικής αυτής Μητρόπολης!

Φεύγοντας από την ενορία που διοικούσε μέχρι την εκλογή του ο νέος Νικοπόλεως και Πρεβέζης, οι πληροφορίες μας λένε οτι άφησε πίσω του... καμένη γή! Η τρύπα των οικονομικών είναι τεράστια.

Ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είχε γίνει τότε -επί Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη αν δεν κάνω λάθος - δε βρέθηκε ένας άνθρωπος να εκπροσωπήσει τη ενορία και να υπερασπιστεί το δίκαιό της με αποτέλεσμα να περάσει ο προαύλιος χώρος και η πλατεία που βρίσκεται στα δυτικά ρου ιερού ναού στο Δήμο! Οταν μάλιστα ζητήθηκε από τον τότε προιστάμενο να πάει στο συμβούλιο και να δώσει τη μάχη του, εκείνος το αρνήθηκε διότι όπως είχε πεί τότε, πήγαινε για...δεσπότης και δεν έπρεπε να κάνει εχθρούς! Και τα κατάφερε...Εκείνος μεν έγινε..δεσπότης, αλλά η ενορία συρρικνώθηκε, η πλατεία πέρασε στο Δήμο και τα οικονομικά του ναού, πάνε από το κακό στο χειρότερο!

Μα τι θα μπορούσε να κάνει ο άνθρωπος, θα μου πείτε...Πολλά είναι αυτά που θα μπορούσε να κάνει, αν ήθελε να αφήσει πίσω του μνήμη μεγάλου ανδρός! Ακόμη - ας πούμε - και να είχε αποφύγει το... προκλητικό γεύμα, επί τη χειροτονία του, στην Αίγλη του Ζαππείου (αλήθεια πόσο κόστισε;;;)."

Λέγει πολλά και διάφορα ο κ. Τζούμας. 

Η δική μας ερώτηση είναι η ακόλουθη: Οταν γνωρίζουμε κάποια δεδομένα δεν πρέπει να μιλάμε γι’ αυτά πριν τις εκλογές;

Γιατί τα λέμε τώρα όταν όλα τέλειωσαν;

Δεν κρύβουμε πάντως ότι ο κ. Τζούμας μας προβλημάτισε σοβαρά με τις πληροφορίες του. 

Φυσικά αν το πρόβλημα συνίσταται στο ότι ο Σεβασμιότατος Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος δεν είναι ικανός να διαχειριστεί οικονομικά θέματα το πράγμα δεν είναι τόσο σοβαρό, επειδή μπορεί κάλλιστα να αναθέσει την ευθύνη των σε ικανούς ιερομονάχους της Μητροπόλεως του.

Αλλα είναι που θέλουμε να μας πει ο κ. Τζούμας. 

Ο Σεβ. Πρεβέζης είναι παραδοσιακός κληρικός;

Είναι αφιλοχρήματος, ασκητικός, ιεράρχης ήθους; 

Εχει καθόλου οικουμενιστικές και νεωτεριστικές τάσεις; 

Θα σεβαστεί το σπουδαίο ποιμαντικό έργο που βρήκε από τον προκάτοχό του στις Μονές και στις ενορίες;

Αν αυτά γίνουν, και αν δεν αποδείξει εαυτόν οικουμενιστή ιεράρχη, η τυχόν έλλειψη πείρας ή και ικανότητας να χειριστεί τα οικονομικά θέματα είναι θεραπεύσιμο μειονέκτημα.

2 comments:

  1. Η κακη οικονομική κατάσταση της ενορίας οφείλεται στον αφελληνισμό της περιοχής και την τρομακτική αύξηση της εγκληματικότητας,και όχι στην ανικανότητα του Νικοπόλεως.Όσον αφορά την Πρέβεζα δεν σας κάνει εντύπωση ότι δεν πήρε κανένα κληρικό μαζί του, αλλά εμπιστεύθηκε τους πατέρες της μητροπόλεως;Η πρώτη χειροτονία του ήταν παιδί από την Πρέβεζα, που δεν γνώριζε, αλλά πήρε πληροφορίες από τους ιερείς της μητροπόλεως.

    ReplyDelete
  2. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΩ.

    ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΡΕΒΕΖΗΣ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

    ΑΠΛΑ ΣΧΟΛΙΑΣΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΤΖΟΥΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΣΕΒ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΑΡΧΗΣ.

    ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΥΠΟΛΗΨΗ ΤΟΥΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΕ ΦΟΒΟ ΘΕΟΥ, ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ.

    ReplyDelete