Wednesday, December 5, 2012

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΩΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ




Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΩΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Με τίτλο “Διεθνής κούρσα για τη διαδοχή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων - Ο Ιγνάτιος ο Δ' υπήρξε ο αδιαφιλονίκητος Πατριάρχης των Αράβων” η εφημερίδα το “Βήμα” παραθέτει εκτενές ρεπορτάζ για τις παραμέτρους που αφορούν την διαδοχή του άρτι κοιμηθέντος Πατριάρχη Ιγνατίου Δ΄.

Το ρεπορτάζ λέγει πολλά και διάφορα αναφορικά με τις τάσεις που υπάρχουν για να επιβληθεί νέος Πατριάρχης Αντιοχείας πρόσωπο που πρόσκειται στη Δύση ή στη Ρωσία ή που εξυπηρετεί την υπόθεση της Αραβόφωνης Ορθοδοξίας,ή την Αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή ή την φιλελληνική ή ανθελληνική πολιτική κοκ..

Ενα μόνον δεν αναφέρει το ρεπορτάζ. 

Ποιος ήταν ο αείμνηστος Πατριάρχης ως εκκλησιαστικός ηγέτης και όχι απλά ποιες πολιτικές σκοπιμότητες σχετίζονται με την κούρσα διαδοχής στον Πατριαρχικό Θρόνο Αντιοχείας.

Ποιος ήταν λοιπόν ο Πατριάρχης Αντιοχείας ως εκκλησιαστικός ηγέτης;

Ο πιο οικουμενιστής και νεωτεριστής Πατριάρχης της Ορθοδοξίας.

Μπλεγμένος στα γρανάζια του ΠΣΕ, υποστήριζε τη χειροτονία εγγάμων επισκόπων, κυκλοφορούσε με αντιπαραδοσιακή εμφάνιση, υπήρξε ο μόνος ίσως Πρωθιεράρχης που υποστήριζε ανοιχτά την προδοτική για την Ορθοδοξία συμφωνία του Μπαλαμάντ, και όχι απλά την υποστήριζε αλλά και την έκανε πράξη στη ζωή της Εκκλησίας της Αντιοχείας με αμοιβαία συμφωνία για δια-κοινωνία που υπέγραψε με τους μονοφυσίτες της Συρίας.

Τα τελευταία χρόνια χειροτόνησε αρκετούς κληρικούς - και δη επισκόπους - που σπούδασαν στην Ελλάδα και γνωρίστηκαν με το Αγιον Ορος, και άρχισε να πνέει ένας διαφορετικός άνεμος στο Πατριαρχείο Αντιόχειας. 

Ολα αυτά όμως ίσως γκρεμιστούν σαν χάρτινος πύργος εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίες πιθανότατα θα έχουν ως αποτέλεσμα οι ορθόδοξοι αδελφοί μας του Πατριαρχείου Αντιοχείας εξαναγκαστούν να αυτοεξοριστούν για να γλυτώσουν από τη δολοφονική μανία των Ισλαμιστών.

Ταπεινά ευχόμαστε ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας να είναι άνθρωπος παραδοσιακού φρονήματος και αληθινής αγάπης προς την Ορθοδοξία και να επαναφέρει στην Ορθόδοξη παραδοσιακή τροχιά το Πατριαρχείο Αντιοχείας για να έχει και την ευλογία του Αγίου Θεού το σκληρά δοκιμαζόμενό του ποίμνιο.

No comments:

Post a Comment