Sunday, December 16, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ



Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ, ρεπορτάζ του Θεόδωρου Καλμούκου, από την εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ”, απόσπασμα του οποίου παραθέτουμε στη συνέχεια, αναφορικά με την τραγωδία που έπληξε το Νιούταουν του Κονέκτικατ:

“Ράγισαν οι καρδιές των ομογενών την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος έψαλε το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος χαρακτήρισε χθες, στην ομιλία του στο Ντάνμπερι του Κονέκτικατ, ως «πρωτοφανή τραγωδία, παράλογη και διαβολική», την ομαδική δολοφονία μικρών παιδιών και ενηλίκων στο σχολείο Σάντι Χουκ στην πόλη Νιουτάουν του Κονέκτικατ, την Παρασκευή, ενώ έκανε έκκληση «για λήψη μέτρων ασφαλείας για τα παιδιά».

Ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη χθες, Κυριακή, στην περιοχή της φρικτής τραγωδίας. Συνοδευόμενος από τον πρωτοσύγκελό του, τον επίσκοπο Φασιανής Αντώνιο, επισκέφθηκε την κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Ντάνμπερι του Κονέκτικατ όπου προέστη της Θείας Λειτουργίας και ανέπεμψε προσευχή για τους ζώντες και Τρισάγιο για τους κεκοιμημένους της τραγωδίας.

Η ατμόσφαιρα μέσα στον ναό ήταν βαριά. Μια γενικευμένη θλίψη είχε ζωγραφιστεί στα πρόσωπα όλων μικρών και μεγάλων. Γονείς κρατούσαν αγκαλιά τα μικρά παιδιά τους, τα οποία έκλαιγαν διαρκώς. Ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν ο Μάικλ Τσεχ, σύζυγος της βιβλιοθηκαρίου Υβόνης Τσεχ, η οποία με την ηρωική της στάση έσωσε τη ζωή 18 παιδιών και 3 ενηλίκων.

Στην ομιλία του, στο τέλος της Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως «στο σχολείο αυτό είχαμε δύο δασκάλες και δύο παιδιά. Ξέραμε ότι η μία δασκάλα ήταν ασφαλής, για την άλλη δεν ξέραμε και για τα παιδιά και είμαστε σε αγωνία. Τελικώς και οι δύο δασκάλες και τα δύο παιδιά δεν υπήρξαν θύματα και δεν σφαγιάστηκαν, αλλά η τραγωδία παραμένει για τα υπόλοιπα παιδιά γιʼ αυτά που επέζησαν. Η μία δασκάλα μας έκανε κάτι ηρωικό όπως μάθαμε - το είπαν από την αρχή, αλλά δεν είπαν ότι είναι Ελληνορθόδοξη, η οποία συγκέντρωσε έναν αριθμό παιδιών και τα έκρυψε κάπου και τα ασφάλισε ώστε να μην τα φτάσουν οι εγκληματικές σφαίρες. 

Επομένως αυτή η κοινότητα, εσείς δηλαδή, σταθήκατε δίπλα στα θύματα από αυτό το φοβερό έγκλημα γιʼ αυτό και εκ μέρους της Εκκλησίας θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τον έπαινο προς τον π. Πέτρο προς την δασκάλα (αναφέρεται προφανώς στην βιβλιοθηκάριο Υβόνη Τσεχ) και προς την όλη κοινότητα η οποία συμπαραστάθηκε με τέτοιο τρόπο στα θύματα αυτής της τραγωδίας».

Πολύ ορθά και ψυχολογημένα έπραξε ο Σεβασμιότατος να ακυρώσει τις ανειλημμένες του υποχρεώσεις και το πρόγραμμά του και έσπευσε να προσφέρει λόγους παρηγορίας στους πιστούς της κοινότητας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην πόλη Ντάνμπερι του Κονέκτικατ, όπου προέστη της Θείας Λειτουργίας και ανέπεμψε προσευχή για τους ζώντες και Τρισάγιο για τους κεκοιμημένους της τραγωδίας.

Οι άνθρωποι στις ώρες του πόνου τους λογαριάζουν πολύ αυτούς που τους συμπαραστέκονται και είναι φυσικό οι πιστοί της κοινότητας της Αγίας Τριάδας να αισθάνονται φοβερά απελπισμένοι και ανίσχυροι εξαιτίας του κακού που τους βρήκε.

Ολος ο κόσμος, σε κάθε γωνιά του πλανήτη πάγωσε κυριολεκτικά όταν άκουσε τις απίστευτες ειδήσεις! Πόσο μάλλον τα παιδάκια του σχολείου και της ευρύτερης περιοχής αλλά και οι γονείς τους.

Το θέμα της οπλοκατοχής πρέπει να επανεξεταστεί και να τεθούν πολύ πιο σοβαρά κριτήρια από το νόμο. 

Ας μην υπάρχουν όμως ψευδαισθήσεις! Είναι εξίσου αναγκαίο να γίνεται ψυχιατρική αξιολόγηση όλων όσων παρουσιάζουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ανάγκη ψυχιατρικής υποστήριξης, που αν δεν παρασχεθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει - και οδηγεί συχνά - σε απίστευτες τραγωδίες.

No comments:

Post a Comment