Monday, December 10, 2012

Ο ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΗΤΑΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ


Ο ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΗΤΑΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάζουμε στον “Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ” αποσπάσματα από τον επικήδειο του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στην εξόδιο ακολουθία του Πατριάρχη Αντιοχείας:

“Εννέα χρόνια μεγαλύτερός μου, εντυπωσίαζε και ενέπνεε με την ευγενική προσωπικότητά του, την έξοχη θεολογική κατάρτιση, την καλωσύνη του προς εμάς τους νεωτέρους και στα επόμενα χρόνια, σε πολλές συναντήσεις στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, όπου εκπροσώπησε την Ορθοδοξία με τον πιο σοβαρό, δυναμικό και πειστικό τρόπο.

Η φροντίδα του επεκτεινόταν γενικότερα στη μαρτυρία της Ορθοδοξίας στην Οικουμένη, στην προσέγγιση των χριστιανών, τον διάλογο μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών, τη στερέωση της παγκόσμιας ειρήνης. Μένοντας βαθιά πιστός στην Ορθόδοξη Παράδοση, ήταν σε θέση να ανοίγεται άφοβα στον σύγχρονο κόσμο, να τον κατανοεί και να αγωνίζεται για τη μεταμόρφωσή του με τη δύναμη του Σταυρού μέσα στο φως της Αναστάσεως.

Θα παραμείνει στην ιστορία, όχι μόνο του Πατριαρχείου Αντιοχείας αλλά γενικότερα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπόδειγμα πνευματικού ηγέτου, που θα εμπνέει και θα δείχνει τον δρόμο σε όσους προσπαθούν να ζήσουν με συνέπεια τη δυναμική της ορθοδόξου παραδόσεως στον σύγχρονο κόσμο, ο οποίος ποθεί γνήσια αγάπη, πνευματικό κάλλος και αστείρευτη δημιουργικότητα.”

Η ομιλία του Μακαριότατου Αλβανίας αποδεικνύει με δυο τρόπους ότι ο μακαριστός Πατριάρχης ήταν όντως  οικουμενιστής.

Καταρχήν με αυτά που ανέφερε για τον κυρό Ιγνάτιο και δεύτερον με αυτά που παρέλειψε να αναφέρει.

Κατέστησε σαφές ότι ο κυρός Ιγνάτιος ανήκε στους ορθόδοξους που μπαινόβγαιναν στο ΠΣΕ. 

Μίλησε επίσης για το πόσο ανοιχτός ήταν στο διάλογο με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους.

Και ενώ ο διάλογος με αιρετικούς, αλλόθρησκους και αθέους ακόμη - δεν συνιστά αφ’ εαυτού Οικουμενισμό-, συνιστά οπωσδήποτε Οικουμενισμό να συζητάς με τους εκτός Εκκλησίας, ΟΧΙ για να τους ανοίξεις το δρόμο να βαπτιστούν και να γίνουν Ορθόδοξοι, αλλά για να πετύχεις εγκόσμιους στόχους.

Προκαλεί αφόρητα ο Μακαριότατος Αλβανίας -  επίσης γνωστός για τα οικουμενιστικά του φρονήματα και τις οικουμενιστικές του ενέργειες - όταν λέγει ότι ο Αντιοχείας Ιγνάτιος “θα παραμείνει πρότυπο σε όσους προσπαθούν να ζήσουν με συνέπεια τη δυναμική της ορθοδόξου παραδόσεως στον σύγχρονο κόσμο”.

Αγνοεί άραγε ότι ο μακαριστός Πατριάρχης ήταν υπέρ της χειροτονίας εγγάμων επισκόπων;

Του διαφεύγει ότι υπήρξε μεταξύ των πρωταγωνιστών για τη συνομολόγηση της προδοτικής για την Ορθοδοξία Συμφωνίας του Μπαλαμάντ;

Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας υπέγραψε με τους μονοφυσίτες συμφωνία που υλοποιεί όχι μόνον τη συμφωνία του Μπαλαμάντ - εξ ου και μύρωνε ναούς με τους Ουνίτες-, αλλά και ότι εφάρμοζε στην πράξη τη Συμφωνία του Σαμπεζύ;

Σύμφωνα με ποια λογική δεν είναι οικουμενιστής ένας πρωθιεράρχης, ο οποίος στην πράξη εφαρμόζει τη Συμφωνία του Σαμπεζύ και του Μπαλαμάντ;

Δεν αρκέστηκε να συμπροσεύχεται με αιρετικούς και αλλόθρησκους, ούτε να διαλέγεται στους άγονους Διαθρησκειακούς διαλόγους της πλάκας που δεν οδηγούν πουθενά, αλλά εφάρμοσε ακόμη και τη “διακοινωνία”  (inter-communio) με κάθε λογής αιρετικούς.

Από πότε έγινε να μη θεωρούμε Οικουμενιστές όσους εφαρμόζουν συνειδητά και συστηματικά - και όχι εξ αβλεψίας - τη “διακοινωνία;”

Να σημειώσουμε μάλιστα ότι και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος ήδη από το Β΄ Συνέδριο των Θεολογικών Σχολών στην Ιερά Μονή Πεντέλης,  πρότεινε την αλλαγή των Κανόνων που ορίζουν να μη χειροτονούνται νεαροί και άφησε ορθάνοιχτο το θέμα της χειροτονίας γυναικών γεγονός που προκάλεσε την έντονη  αντίδραση πολλών παραδοσιακών θεολόγων, όπως έντονα ενθυμείται ο γράφων.

Νοουμένου δε ότι ο διοργανωτής του Γ΄Συνεδρίου των Θεολογικών Σχολών είναι ο γνωστός κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα διαμαρτυρήθηκε επειδή ο Αγιος Αλβανίας κατηγορείται επί Οικουμενισμώ, μας δημιουργεί θλιβερές σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι και στο συνέδριο αυτό.

Ακόμη και πρόεδρος του ΠΣΕ χρημάτισε ο κυρός Ιγνάτιος όπως άλλωστε και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Κατά τα άλλα δεν ήταν  Οικουμενιστής!!!

Δεν ανέμενε βέβαια κάποιος τον Μακαριότατο Αλβανίας να πάει στην κηδεία του εκπλιπόντος και να του κάνει επίθεση επειδή ήταν νεωτεριστής και οικουμενιστής!

Πλην όμως τόσον ο Αγιος Αλβανίας, όσον και όσοι άλλοι έβγαλαν την γλώσσα του περίπατο τις τελευταίες μέρες και είπαν άκριτα ρήματα για τον κυρό Ιγνάτιο, θα μπορούσαν να περιοριστούν στις ευχές για βρει η ψυχή του κυρού Ιγνάτιου έλεος από το Θεό και να εκφράσουν την ελπίδα ο ταλαιπωρημένος λαός του Πατριαρχείου Αντιοχείας να βρει στο πρόσωπο του νέου Πατριάρχη παραδοσιακό πρωθιεράρχη με φόβο Θεού.

Το τελευταίο πρέπει να είναι η ευχή όλων μας.

Δεν πρέπει να βλέπουμε την εκλογή του νέου Πατριάρχη Αντιοχείας ως μια πολιτική διένεξη στο θέατρο των επιχειρήσεων για το ξεκαθάρισμα εθνοφυλετικών διαφορών μεταξύ Ελλήνων, Ρώσων, Αράβων και των μεγάλων δυνάμεων, αλλά ως ευκαιρία να εκλεγεί νεός Πατριάρχης, ιεράρχης ο οποίος θα είναι πιστός στο Ευαγγέλιο και στην Παράδοση της Εκκλησίας. 

No comments:

Post a Comment