Monday, November 19, 2012

ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ π. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΜΑΡΤΖΟΥΧΟΥ;




ΠΡΟΣ ΤΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ π. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΜΑΡΤΖΟΥΧΟΥ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============


Στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” αναδημοσιεύεται η στήλη "Μικρά και Ενοχλητικά" από την Κυριακάτικη Εφημερίδα ''Το Παρόν".

Διαβάζουμε σχετικά:

“Δεν το χώνεψε! 

Δεν έχει αποδεχτεί ακόμη, όπως όλα δείχνουν, την εκλογή του συνυποψήφιου του στη μητρόπολη όπου τόσα χρόνια υπηρέτησε. 

Ο αρχιμανδρίτης, που έκανε κουμάντο μέχρι πρόσφατα στη μητρόπολη και, όπως λένε οι κακές γλώσσες, είχε λόγο ακόμη και για το τελευταίο καντήλι της τελευταίας ενορίας, μπορεί συχνά-πυκνά να διδάσκει την ταπείνωση και την πνευματικότητα, όμως τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει ρότα.

Βλέπει, πάντως, πως το κλίμα δεν τον σηκώνει και ετοιμάζεται μάλλον για άλλες...πολιτείες.

Η τοπική κοινωνία, ωστόσο, μάλλον βγάζει στεναγμούς ανακούφισης και ούτε λίγο ούτε πολύ οι ιερείς της μητρόπολης θεωρούν ότι εφεξής θα υπηρετούν τον λαό χωρίς κανείς να τους ασκεί κλίμα τρομοκρατίας...” 

Το “μικρό και ενοχλητικό” σχόλιο φωτογραφίζει - χωρίς να τον ονομάζει - τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Θεοδόσιο Μαρτζούχο, πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Πρεβέζης.

Νομίζω ότι δεν είναι ωραίο να χτυπάμε ένα άνθρωπο που είναι πεσμένος.

Είναι πλέον ή βέβαιο ότι ο π. Θεοδόσιος είχε άλλες προσδοκίες, βασισμένες σε υποσχέσεις αρχιερέων, οι οποίοι τον κοροίδευαν, όπως κοροίδευαν προηγουμένως για το ίδιο θέμα τον μακαριστό Νικοπόλεως Μελέτιο.

Δεν είμαι βέβαιος ότι ο π. Θεοδόσιος είναι τόσο ανεπιθύμητος από το ποίμνιο της Μητροπόλεως Πρεβέζης, όπως ισχυρίζεται ο σχολιογράφος της εφημερίδας. Τουλάχιστον αν κρίνω από τα ψηφίσματα συμπαραστάσεως που υπέγραψαν σχεδόν στο σύνολό τους οι ιερείς της Μητροπόλεως μετά την κοίμηση του αείμνηστου Νικοπόλεως.

Αλλά αυτή δεν είναι η ουσία του θέματος.

Η ουσία του θέματος είναι ότι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος - με μεγάλη πλειοψηφία - εξέλεξε ένα άλλο Αρχιμανδρίτη ως Μητροπολίτη Πρεβέζης, ο οποίος σε λίγες μέρες θα ενθρονιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ο π. Θεοδόσιος είτε επειδή είναι πικραμμένος, είτε επειδή γνωρίζει ότι δεν θα τα πάει πολύ καλά με τον νέο Μητροπολίτη, φαίνεται - όπως τουλάχιστον μας πληροφορεί το σχόλιο της εφημερίδας “Το Παρόν” - ότι θα ζητήσει απολυτήριο για άλλη Μητρόπολη.

Και καλά θα κάνει, αν δεν αναπαύεται να εργαστεί υπό τις νέες συνθήκες, αφού πιθανότατα ο νέος Μητροπολίτης θα φέρει μαζί του δικούς του έμπιστους συνεργάτες τους οποίους και θα προωθήσει στις επιτελικές θέσεις της Μητροπόλεως.

Αλλη είναι η έγνοια μου. Την έγραψα και στο παρελθόν και την επαναλαμβάνω και τώρα.

Είτε διαφωνεί κάποιος, είτε συμφωνεί με τις Νεοβαρλααμικές λειτουργικές καινοτομίες του αείμνηστου Μελέτιου - οι θέσεις μου για το θέμα είναι γνωστές και παραμένουν αναλλοίωτες ώστε δεν χρειάζεται να επανέλθω -, ένα είναι το βέβαιο.

Ουδείς δικαιούται να διαμφισβητήσει το ήθος, την ασκητικότητα και την πνευματικότητα του αείμνηστου Μελέτιου.

Ενα θα αναφέρω από τα πολλά που θα μπορούσα να απαριθμήσω. Ο αοίδιμος Μητροπολίτης χειροτόνησε ορισμένες εκατοντάδες κληρικούς πλείστους όσους εκ των οποίων άγαμους. Ακούστηκε έστω και ένας από αυτούς που να σκανδάλισε ποτέ με τη ζωή του;

Μόνον ένας συνειδητός συκοφάντης θα ισχυριζόταν κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν λοιπόν στη Μητρόπολη Πρεβέζης θαυμάσιοι κληρικοί. Υπάρχουν ασκητικοί μοναχοί. Υπάρχουν πνευματικά μοναστήρια. Υπάρχει όχι ευκαταφρόνητο ποιμαντικό έργο στις ενορίες.

Αραγε ο νέος Μητροπολίτης Πρεβέζης θα σεβαστεί το έργο του προκατόχου του και θα συνεχίσει - εν τω μέτρω των δυνατοτήτων του-  την όλη προσπάθεια ή θα επιχειρήσει να γκρεμίσει ότι καλό υπάρχει;

Ο Σεβασμιότατος Πρεβέζης είναι εντελώς άγνωστος στον γράφοντα. Ούτε που είχα ακούσει το όνομά του πριν την κοίμηση του αοίδιμου Μελέτιου. 

Εύχομαι ο Αγιος Θεός να τον φωτίσει να ποιμάνει τη Μητρόπολη Πρεβέζης με αίσθημα ευθύνης και να σεβαστεί το σπουδαίο έργο που θα παραλάβει και να το επαυξήσει. 

Οσο για τον π. Θεοδόσιο απέραντος ο αμπελώνας του Κυρίου. Παντού υπάρχουν ψυχές που αναμένουν ποιμένες με φόβο Θεού για να τους βοηθήσουν να ζήσουν τον Χριστό στην Εκκλησία Του.

4 comments:

  1. αγαπητε κ.Τελεβαντο,αν και εχω αρκετα χρονια που εφυγα απο την πρεβεζα,μπορω ωστοσο,να σας διαβεβαιωσω(και να σας επιβεβαιωσω),οτι τοσο ο π.Θεοδοσιος,οσο και οι πατερες της ιερας μονης Προφητη Ηλια,με ηγουμενο,τον π Εφραιμ,πνευματικα αναστηματα του μακαριστου κυρου Μελετιου,τυγχανουν ευρυτατης αποδοχης,και οχι μονο στα ορια της μητροπολιτικης περιφερειας.
    καταγης ηλιας

    ReplyDelete
  2. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΞΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΥΜΦΩΝΩΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ κ. ΚΑΤΑΓΗ

    ReplyDelete
  3. εχω τη ευλογια να γνωριζω τη συντριπτικη πλειοψηφια των πατερων της ιερας μονης,και γνωριζω οτι αγωνιζονται,και κατεστησαν την μονη τους,πολο ελξης ,ολων των χριστιανων.
    παρεπιπτοντως,συγχαρητηρια για το μπλογκ σας κ.Τελεβαντο,με το οποιο στο 99 τοις 100 συμφωνω.
    καλο αγωνα
    ηλιας καταγης
    εμπορος
    τ.αντιδημαρχος
    τ.προεδρος δημοτ.συμβουλιου Δημου Παλαιρου Αιτωλ/νιας

    ReplyDelete
  4. Δεν έχω καμιά αμφιβολία για το ήθος και την προσφορά των πατέρων κ. Κατάγη.

    Είναι ενάρετοι άνθρωποι.

    ReplyDelete