Sunday, November 11, 2012

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΗ ΣΤΗΝ ΟΣΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ




Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΗ ΣΤΗΝ ΟΣΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=================

Ο Ηγούμενος της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος (Ζαχαρής) αφιέρωσε το κήρυγμά του σήμερα στο βίο του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκη, τη μνήμη του οποίου η Εκκλησία μας γιόρταζε χθες.

Το κήρυγμα ήταν πολύ πνευματικό με αναφορά σε πολλές προσωπικές εμπειρίες του Πανοσιολ. Καθηγούμενου, ο οποίος ως γνωστόν τυγχάνει Αγιορείτης.

Το εκκλησίασμα παρακολούθησε το κήρυγμα με πολλή προσοχή και κατάνυξη επειδή οι σύγχρονοι άγιοι μιλούν με αμεσότητα στις ψυχές των πιστών.

Αλλο να ακούς για βίους Aγίων που έζησαν πριν πολλούς αιώνες και άλλο να μιλάς για Αγίους που γνώρισαν άνθρωποι που κινούνται ανάμεσά μας.

Ο π. Ιερόθεος ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα ότι θα τελεί τα σαρανταλείτουργα της Σαρακοστής των Χριστουγέννων και ότι θα τελεί επίσης ορισμένες βραδυνές θείες λειτουργίες για να δίνει την ευκαιρία να λειτουργηθούν όσοι πιστοί εργάζονται και δεν μπορούν να συμμετέχουν στις καθημερινές θείες λειτουργίες.

Εκφράζουμε ιδιαίτερη χαρά για την απόφαση του π. Ιερόθεου και επανερχόμαστε σε παλαιότερη μας εισήγηση οι βραδυνές Θείες Λειτουργίες να γίνονται καθημερινά όλο το χρόνο εκτός από τις μεγάλες γιορτές και τις Κυριακές. 

Ετσι σιγά - σιγά η Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου θα καταστεί κέντρο λειτουργικό και ασκητικό στην Αστόρια και στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης.

Πολύ προτού έρθει ο π. Ιερόθεος στην Αστόρια είχα σχηματίσει την ισχυρότατη πεποίθηση ότι στην Εκκλησία της Αμερικής δεν έλειπε ούτε η πίστη των ομογενών, ούτε η οργάνωση και η οικονομική ευρωστία, ούτε η ουσιαστική συμμετοχή του λαικού στοιχείου.

Μόνον ένα έλειπε: Το ασκητικό ορθόδοξο ήθος!.

Προηγήθηκε - σχεδόν από τη σύσταση της Εκκλησίας μας - η παρουσία εγνωσμένων και διαβόητων οικουμενιστών και νεωτεριστών Αρχιεπισκόπων - Μεταξάκης, Αθηναγόρας και Ιάκωβος-, οι οποίοι παγίωσαν ένα καθαρά εκκοσμικευμένο, αντορθόδοξο και αντιασκητικό πνεύμα που διαπότισε και το τελευταίο κύττατο της ζωής της Αρχιεπισκοπικής Αμερικής.

Για να ανατραπεί αυτή η παγιωμένη κατάσταση δεκαετιών - σχεδόν ολόκληρου αιώνα - που διαπότισε την Εκκλησία μας, ένα πράγμα χρειάζεται: Μοναστήρια και παραδοσιακούς κληρικούς για να κατηχήσουν το λαό του Θεού ορθόδοξα.

Τις τελευταίες δεκαετίες η παρουσία του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας στην Αμερική έδειξε στην πράξη ότι η αντιστροφή του κλίματος εκπροτεσταντισμού της Εκκλησίας της Αμερικής μπορεί να γίνει πραγματικότητα. 

Ο Αγιος Γέροντας, με τη δημιουργία είκοσι περίπου ανδρώων και γυναικείων Μονών, όχι μόνον επηρέασε εκατοντάδες χιλιάδες ομογενείς θετικά, αλλά και πολλοί Αμερικανικής καταγωγής ετερόδοξοι έγιναν προσήλυτοι στην Ορθοδοξία.

Είναι απολύτως επιβεβλημένο η Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση. 

Πρέπει να γίνει αληθινό μοναστήρι. 

Μοναστήρι σημαίνει πλούσια λειτουργική ζωή, με παραδοσιακούς μοναχούς και ιερείς που διακονούν το λαό του Θεού με ασκητικό φρόνημα.

Για να γίνει αυτό πραγματικότητα ο π. Ιερόθεος πρέπει να κινηθεί δραστικά προς την ορθή κατεύθυνση που σημαίνει να προσκαλέσει πυρήνες αδελφοτήτων από την Ελλάδα και το Αγιον Ορος για να σχηματιστούν αδελφότητες κατά το  πρότυπο που ακολούθησε ο Γέροντας Εφραίμ.

Ο π. Ιερόθεος συνδέεται στενά με τις Μονές Ιβήρων και  Σταυρονικήτα. Αν από τα δύο αυτά μοναστήρια έλθουν 2-3 μοναχοί και ιερομόναχοι για να επανδρώσουν τα μετόχια της Μονής, σε μικρό χρονικό διάστημα η Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου θα προσελκύσει νέους μοναχούς και θα αρχίσει να εκπέμπει το φως που εκπέμπουν σήμερα οι μοναστικές αδελφότητες του Γέροντα Εφραίμ.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ναι μεν ο Γέροντας Εφραίμ κατόρθωσε ένα θαύμα ανεξήγητο με τα ανθρώπινα μέτρα, αλλά η Εκκλησία της Αμερικής είναι αχανής. Εκτείνεται από την Αλάσκα μέχρι τη Χαβάη και από τη Φλώριδα μέχρι το Μαίην.

Αρα τα υπάρχοντα μοναστήρια του Γέροντα Εφραίμ είναι μεν πραγματικά φρούρια της Ορθοδοξίας αλλά δεν επαρκούν.

Οσα περισσότερα μοναστήρια δημιουργηθούν τόσο πιο αποτελεσματική θα αποδειχθεί στην πράξη η παρουσία της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί ο Πανοσιολ. π. Ιερόθεος αν θέλει η παρουσία του να αποκτήσει αγιορειτικό στίγμα και αγλαόκαρπους πνευματικούς καρπούς στην Εκκλησία μας.

No comments:

Post a Comment