Wednesday, November 28, 2012

ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ κ. Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ



ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ κ. Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου 
=========

Είναι απολύτως προς τιμή του κ. Νίκου Παπαχρήστου - ιδιοκτήτη του Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ -, επειδή με το άρθρο του “Ολα στο φως! Η Εκκλησία δεν μπορεί να ζει σε σκιές” μιλά με κάθε σεβασμό και θαυμασμό για την λίαν αξιέπαινη πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ να δώσει στο φως όλα τα περιουσιακά του στοιχεία τα οποία δεν είναι παρά 387 ευρώ. 

Ετσι ο Σεβασμιότατος αποστόμωσε τους εχθρούς της Εκκλησίας μια για πάντα. 

Ο κ. Παπαχρήστου κάνει όμως κάτι πολύ πιο αξιέπαινο. Συνιστά σε ΟΛΟΥΣ τους ιεράρχες να πράξουν ακριβώς το ίδιο για να μην τολμήσει κανείς να κατηγορεί με ακριτομυθίες την Ιεραρχία ότι ενέχεται σε οικονομικές ατασθαλίες.

Η πρότασή του είναι απολύτως ορθή και ελπίζουμε οι ιεράρχες μας να την υιοθετήσουν.

Να σημειώσουμε επίσης ότι τιμά τον κ. Παπαχρήστου το γεγονός ότι, παρόλον ότι διαφωνεί πολλές φορές με θέσεις και ενέργειες του Αγίου Πειραιώς, στο συγκεκριμένο θέμα δεν δίστασε να επαινέσει τον Σεβασμιότατο για την ορθή του ενέργεια και να τον παρουσιάσει ως πρότυπο και στους υπόλοιπους ιεράρχες μας.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το αξιόλογο και καλογραμμένο άρθρο του κ. Παπαχρήστου.

*****

H πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ να δώσει στη δημοσιότητα τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία του μόνο ως αξιέπαινη μπορεί να χαρακτηριστεί. 
Σε μια περίοδο που πληροφορίες κάποιων ΜΜΕ εμφανίζουν Ιεράρχες να διαθέτουν υψηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, τα 387 ευρώ  που έχει στον λογαριασμό του ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, η διάθεση της ακίνητης περιουσίας του υπέρ της Εκκλησίας και η εικόνα της απόλυτης ακτημοσύνης που παρουσιάζει - με την ανακοίνωσή του -  αποτελούν μια ηχηρή απάντηση σε όλους όσοι προβαίνουν σε άδικες γενικεύσεις κατά της Ιεραρχίας, κλονίζοντας έτσι τον πιστό λαό της Εκκλησίας. 
Ωστόσο αυτή η ενέργεια αφορά τον ίδιο τον Μητροπολίτη Πειραιώς και προφανώς όχι ολόκληρο το Σώμα της Ιεραρχίας. 
Αποτελεί όμως λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Ιεράρχες οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι εν αντιθέσει με τους πολιτικούς – που ο ένας κρύβεται πίσω από τον άλλο και όλοι μαζί πίσω από έναν διωκόμενο  πρώην υπουργό - οι άνθρωποι της Εκκλησίας πρεσβεύουν τη διαφάνεια και την κάνουν πράξη.
Όλα στο φως. Να μη μείνουν σκιές. Για να μην βρουν αφορμή όλοι όσοι πολεμούν με κάθε ευκαιρία το θεσμό της Εκκλησίας, να επιχειρήσουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του πιστού λαού. Όλα στο φως και η πράξη του Μητροπολίτη Πειραιώς να γίνει παράδειγμα για όλους.
Δημοσιοποιείστε, σεβαστοί Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, τους προσωπικούς λογαριασμούς σας, τις καταθέσεις και την περιουσία σας. Κάντε ό,τι έκανε και ο Μητροπολίτης Σεραφείμ. Εξουσιοδοτήστε κάθε Αρχή να ελέγξει την περιουσιακή κατάστασή σας. 
Αυτό άλλωστε θα συνέβαινε εάν είχε ισχύσει η απόφαση που έλαβε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, το 2005, για την εφαρμογή του "Πόθεν Έσχες" και στα εκκλησιαστικά πρόσωπα.
Είμαι βέβαιος ότι η Ιεραρχία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Δεν πρέπει να αφήσει άλλο τις σκιές να σκεπάζουν το σύνολο των Ιεραρχών, να δημιουργούν αμφιβολίες στο λαό. 
Ιδιαίτερα εκείνοι οι Μητροπολίτες που τα δημοσιεύματα του Τύπου τους εμφανίζουν ελεγχόμενους θα πρέπει να απαντήσουν δημοσιοποιώντας οι ίδιοι τα προσωπικά οικονομικά δεδομένα τους. 
Ασφαλώς ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος με την επίσημη διάψευσή του και τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις των ΜΜΕ έδειξε ότι η σιωπή δεν ταιριάζει στους ανθρώπους της Εκκλησίας. 
Η διαφάνεια ταιριάζει. Όλα στο φως, όπως έπραξε ο Μητροπολίτης Πειραιώς. Αυτό να πράξει και ο  Μητροπολίτης Περιστερίου.
Αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καθώς και ο δραστήριος Μητροπολίτης Μεσογαίας – που κάποια παραπολιτικά δημοσιεύματα τους εμφανίζουν ως τους επόμενους στόχους του “πολέμου λάσπης” και των όποιων "αποκαλύψεων" ακολουθήσουν – είμαι βέβαιος ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε
Όλα στο φως, λοιπόν! Να δώσουν οι ίδιοι τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία τους. Να κάνουν το ίδιο και οι συνεργάτες τους. Και να αποστομώσουν όλους εκείνους που προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε βάρος της Εκκλησίας.
Η Εκκλησία δεν μπορεί να ζει με σκιές! Οφείλει να βάλει έναν φραγμό - τώρα που είναι ακόμα η αρχή - στις διαδόσεις και τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, αποτρέποντας τη δημιουργία ατμόσφαιρας σκανδαλολογίας. Και προφανώς αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει - όπως ίσως κάποιοι εκτιμούν - με την σιωπή, ούτε με την αδιαφορία, ούτε με τον αποπροσανατολισμό, ούτε με κινήσεις επικοινωνιακού τακτικισμού, αλλά ούτε και με τις έμμεσες απειλές που εκτοξεύουν "σαπρόφυτα και παράσιτα" που αναπτύσσονται στο περιθώριο του εκκλησιαστικού χώρου.
Η Εκκλησία είναι το φως! Και οφείλουν όλοι οι Ιεράρχες να δείξουν τώρα ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Να μιμηθούν τον Πειραιώς Σεραφείμ. Και να βάλουν ένα τέλος στην παραφιλολογία που αδικεί την Ιεραρχία, τους κληρικούς, συνολικά την Εκκλησία και τη διαχρονική προσφορά της στην σκληρά δοκιμαζόμενη, σήμερα, πατρίδα μας. Όλα στο φως. Τώρα!  

No comments:

Post a Comment