Friday, November 23, 2012

Ο π. ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ



Ο π. ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==================




“Η άρνηση να ζήσουμε τις ευχαριστήσεις και τις απολαύσεις τούτης της ζωής είναι στην πράξη η αίρεση του Μονοφυσιτισμού που αρνείτο την ενανθρώπιση του Θεού. Ο Χριστός και η Εκκλησία, που ’ναι το ζωντανό σώμα Του, ευλογεί όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής, όπως τον έρωτα, τη διασκέδαση, τη φιλία, το φαγητό κλπ. Από τη στιγμή που τις ευλογεί σημαίνει τις εξαγιάζει! Αν ο διάβολος, που δεν θέλει να χαίρεται το πλάσμα του Θεού, προσπαθεί να μετατρέψει την ευλογία σε αμαρτία, η ευθύνη βαραίνει τον άνθρωπο που συνεργάζεται μαζί του υποκύπτοντας στον πειρασμό.”

Ωραία μας τα λέγει ο π. Ανδρέας Αγαθοκλέους. 

Οι απολαύσεις της ζωής εξαγιάζονται με τα μυστήρια της Εκκλησίας. 

Αυτό εννοεί ο αγαπητός πρεσβύτερος δεν είναι έτσι;

Το γενετήσιο ένστικτο είναι συνυφασμένο με την ηδονή. Ο εξαγιασμός αυτής της ηδονής συνοδεύεται με την τεκνογονία μέσα στα πλαίσια του γάμου. Οχι έξω από αυτόν. 

Αυτό εννοεί ο π. Ανδρέας Αγαθοκλέους δεν είναι έτσι;

Θα με ρωτήσετε ίσως: 

Γιατί ρωτάς αυτονόητες ερωτήσεις τον π. Ανδρέα Αγαθοκλέους, αφού ως κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι δεσμευμένος να εκφράζει την πίστη της Εκκλησίας και όχι προσωπικές του απόψεις;

Ασφαλώς.! 

Οχι μόνον ο π. Ανδρέας Αγαθοκλέους, αλλά όλοι όσοι είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί, είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράζουμε όχι προσωπικές μας απόψεις, αλλά την πίστη της Εκκλησίας και η πίστη της Εκκλησίας είναι δεδομένη. 

Ποιος την καθορίζει ως δεδομένη; 

Ο Χριστός, τα Αγια Ευαγγέλια, η διδασκαλία της Εκκλησίας, οι βίοι των Αγίων.

Γνωρίζουμε έστω και ένα Άγιο της Εκκλησίας που ολοκλήρωσε τις σαρκικές σχέσεις έξω από το μυστήριο του γάμου ή ο οποίος τυχόν, αν έπεσε σε κάποιο σαρκικό αμάρτημα, να μην έζησε το υπόλοιπο της ζωής του εν μετανοία γι’ αυτή του την πτώση; 

Γνωρίζουμε κάποιο Αγιο της Εκκλησίας που εμπόδιζε ή συνιστούσε σε άλλους να αποφεύγουν οι έγγαμοι την τεκνογονία;

Γνωρίζουμε κάποιο Αγιο της Εκκλησίας που θεωρούσε την εγκράτεια των εγγάμων μονοφυσιτισμό και Μανιχαισμό;

Οχι βέβαια. 

Ουδεμία επομένως αμφιβολία έχουμε ότι και ο αγαπητός μας π. Ανδρέας Αγαθοκλέους διδάσκει κάτι το διαφορετικό. 

Επειδή όμως τα κείμενα που γράφουμε τα διαβάζουν πολλές φορές άνθρωποι με ανεπαρκή θεολογική παιδεία ή και κακόπιστοι άνθρωποι, διευκρινίζουμε τα ανωτέρω για να μην παρεξηγηθεί ο αγαπητός πρεσβύτερος ότι διδάσκει αλλότρια από τη διδασκαλία της Εκκλησίας. 

Αλλά και για ένα άλλο λόγο. 

Το πιο πάνω κείμενο δεν το επισημάναμε εμείς, αλλά αγαπητός εν Χριστώ αδελφός, ο οποίος  σκανδαλίστηκε από την ανάγνωσή του.

Διερωτώμαι αν γεννούνται αμφιβολίες σε ορισμένους επειδή o π. Ανδρέας Αγαθοκλέους στο παρελθόν προσκάλεσε κατ’ επανάληψη τον π. Φιλόθεο Φάρο στην Κύπρο για ομιλίες. Γι' αυτό είναι ίσως ενδεχόμενο να διαμφιβητούνται η αγνότητα των προθέσεων και η ορθοδοξία των θέσεων που προβάλλει.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αγαπητός πρεσβύτερος ορθόδοξα φρονεί και ορθόδοξα διδάσκει "φυλάττων την παρακαταθήκην μη ἐκτρεπόμενος προς τὰς βεβήλους κενοφωνίας καὶ ἀντιθέσεις τῆς ψευδωνύμου γνώσεως, ἥν τινες ἐπαγγελλόμενοι περὶ τὴν πίστιν ἠστόχησαν."

No comments:

Post a Comment