Wednesday, November 21, 2012

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΙΣΑΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΗΡΙΑ ΤΟΥ




ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΙΣΑΜΟΥ κ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΗΡΙΑ ΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Παραθέτουμε αυτούσιο το Ανακοινωθέν της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου για τον τρόπο εορτασμού των επικείμενων ονοματηρίων του σεβ. Κισάμου κ. Αμφιλόχιου.

Οντως υποδειγματικός τρόπος που δείχνει σεβασμό και έγνοια για την πτωχεία του ποιμνίου του. 

Ετσι συμπεριφέρονται οι Ορθόδοξοι ιεράρχες που σέβονται τον εαυτό τους, το αξίωμα και το ποίμνιό τους.

Τα φεστιβαλικά έθιμα μετέρχονται μόνον όσοι από κουφότητα δεν έχουν κάτι καλύτερο να προσφέρουν στον πενόμενο λαό μας.

“Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου ανακοινώνεται ότι την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Αμφιλοχίου Επισκόπου Ικονίου, άγει τα ονομαστήρια του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Ο Σεβασμιώτατος συμμεριζόμενος τις δοκιμασίες και δυσκολίες των καιρών μας και συμπάσχοντας με τους ανθρώπους του τόπου και της ευρύτερης περιοχής δεν θα δεχθεί επισκέψεις στο Επισκοπείο, ούτε και θα παραθέσει την ειθισμένη εόρτια τράπεζα. 

Το μεσημέρι της εορτής θα παραθέσει γεύμα αγάπης στους Τροφίμους του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Μητροπόλεως. 

Τον Εσπερινό της εορτής, Πέμπτη 22 Νοε. και ώρα 5.30μ.μ., θα τελέσει στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος Καντάνου, την δε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς. 

Εάν κάποιοι επιθυμούν την προσφορά δώρων παρακαλούνται όπως, αντί αυτών, προσφέρουν την αγάπη τους στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Μητροπόλεως, το οποίο, εκτός των άλλων δράσεων του, τον καιρό αυτό προσφέρει στα συσσίτια του (απόρους, νεόπτωχους, μετανάστες, τροφίμους, κ.α.) περί τις χίλιες πεντακόσιες (1.500) μερίδες φαγητού σε εβδομαδιαία βάση.”

Συγχαίρουμε θερμά τον Σεβασμιότατο για την πατρική ευαισθησία του και παρακαλούμε θερμά όλους τους ιεράρχες μας να συμπεριφέρονται ανάλογα.

Ηδη μεγάλος αριθμός αρχιερέων έκανε παρόμοιες ανακοινώσεις και απέφυγε τις φαιδρότητες των πολυαρχιερατικών φεστιβάλ και τα άλλα εκκοσμικευμένα και προκλητικά εν καιρώ μάλιστα πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Να σημειώσουμε μάλιστα ότι την ίδια ευαισθησία έδειξε ο Σεβασμιότατος κατά την επίσκεψη του Παναγιότατου στην Εκκλησία της Κρήτης.

Ο Πατριάρχης του Γένους μας πρέπει να επισκέπτεται τακτικά τα αγιασμένα Ελληνικά χώματα για να ενισχύεται στο έργο που επιτελεί εν μέσω των προαιώνιων εχθρών της πίστης και του Γένους μας, αλλά και για να ευλογεί το ποίμνιο της Εκκλησίας.

Δυστυχώς η εκ μέρους του Σεβ. Κοζάνης κ. Παύλου επίδειξη προκλητικής ματαιοδοξίας - που δεν σεβάστηκε μάλιστα ούτε τη νηστεία των Αγίων Αποστόλων -, εξέθεσε τον Παναγιότατο και πολλούς αρχιερείς και προκάλεσε μεγάλο σκανδαλισμό των πιστών, σε αντίθεση με τους Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου και Καστορίας, αλλά και τους αρχιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης, που υποδέχθηκαν τον Παναγιότατο με κάθε σεβασμό - όπως αρμόζει στον πρώτον τη τάξει επίσκοπο της Εκκλησίας - αλλά χωρίς ματαιοδοξίες και προκλητική πολυτέλεια.

Και ο επίσκοπος Μάνης κ. Χρυσόστομος πρόσφατα τήρησε ανάλογη συμπεριφορά για τα ονοματήριά του σε αντίθεση με τον πλησιόχωρό του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο (Σαββάτο), ο οποίος εόρτασε τα ονοματήριά του εν μέσω φαιδρών πανηγύρεων. 

"Ό έχη δίδει" στο ποίμνιό του ο κάθε αρχιερέας.

No comments:

Post a Comment