Sunday, November 18, 2012

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΑΡΧΙΜ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΣΤΩΦ - Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ




ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Η Θεοτόκος, Οι αιρετικοί έχουν κάνει την Παναγία Πλατυterra incognita, Διάφορα 5, Εκδ. Αγιος Ιωάννης Δαμασκηνός, Αθήνα 2012, σσ. 166.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====================

Ο π. Ιωάννης Κωστώφ εκδίδει βιβλία με συχνότητα που αφήνει άφωνους τους αναγνώστες των έργων του. 

Καταρχήν δεν κατανοούμε πού βρίσκει τους οικονομικούς πόρους - πάμπτωχος ο ίδιος και οι αφιλοκερδείς συνεργάτες του - για να επιτελέσει αυτό τον εκδοτικό άθλο. 

Τα ίδια ισχύουν για το περιοδικό ΕΡΩ και ΡΩΜΝΙΟΣ. Εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης συνεχίζουν - με συχνότητα που εντυπωσιάζει - να εκδίδουν βιβλία και περιοδικά. 

Αυτά κάνει το θαύμα της πίστεως!.

Επί της ουσίας τώρα. 

Το νέο βιβλίο του π. Ιωάννη - όπως όλα του τα βιβλία - είναι καλογραμμένο, ευανάγνωστο χωρισμένο σε αυτοτελή κεφάλαια και βοηθά τον αναγνώστη να αφομοιώσει τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το έργο είναι βασικά αντιαιρετικό. 

Απαντά στις κακοδοξίες των Παπικών για την δήθεν άσπιλη σύλληψη της Θεοτόκου και την πλάνη περί συλλυτρώτριας του ανθρωπίνου γένους.

Απαντά επίσης στις κακοδοξίες των Προτεσταντών οι οποίοι αρνούνται το Αειπάρθενον της Θεοτόκου.

Ο συγγραφέας επίσης μας θυμίζει ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει Μαριολατρεία. 

Ούτε καν Θεοτοκολογία. Η διδασκαλία της Εκκλησίας μας για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι μέρος της Χριστολογίας. 

Τιμούμε την Μητέρα για χάρη του Υιού. Οσο μεγαλύτερη τιμή αποδίδουμε στη Μητέρα τόσο περισσότερο δείχνουμε την αγάπη μας προς τον Χριστό.

Πολύ ωραίο βιβλίο.

No comments:

Post a Comment