Tuesday, November 13, 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΠΟΛΥΝΕΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ




ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΠΟΛΥΝΕΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====================

Είμαστε ειλικρινα ευγνώμονες στον κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλο - κατά σάρκα αδελφό του μακαριστού Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου - για την αποστολή των αναμνήσεων του για τον Γέροντα Επιφάνιο.

Στο σύντομο κείμενο της επιστολής του κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλου, που παρατίθεται στη συνέχεια, γίνονται φανερά τα ακόλουθα:

1.) Οτι μέχρι το τέλος της ζωής του μια έγνοια και μόνον είχε αντί να γογγύζει και να προσπαθεί να ξεπεράσει τους αφόρητους πόνους της ασθένειας του: Την σωτηρία της ψυχής του και τη σωτηρία της ψυχής των συνανθρώπων του.

2.) Ακόμη και με το φέρετρό του ασχολείτο τις τελευταίες ώρες της επί γης ζωής του για να μη σκανδαλίσει κανένα έστω και μετά θάνατον - όπως πολύ σωστά μας γράφει ο αδελφός του -, αλλά και

3.) ότι φρόντιζε να προστατεύσει τους συγγενείς του και τα πνευματικά του παιδιά για να μην κατηγορηθούν ότι δεν νοιάστηκαν για τον Γέροντά τους.

Ούτε με τηλεσκόπιο διακρίνονται ούτε με μικροσκόπιο εντοπίζονται τέτοια αναστήματα στις μέρες μας. Δυστυχώς!

Παραθέτουμε στη συνέχεια την επιστολή του κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλου:


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΠΟΛΥΝΕΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
________________

Αγαπητέ Παναγιώτη καλησπέρα και καλή εβδομάδα.

Με τη συμπλήρωση εικοσιτριών ετών από την εκδημία του μακαριστού π. Επιφανίου, σου στέλνω ένα περιστατικό που συνέβη δύο περίπου εβδομάδες πριν την κοίμησή του και που δείχνει διαυγέστατα το πως πρόσεχε ο αείμνηστος να μην σκανδαλίσει με τις πράξεις και τη συμπεριφορά του, όχι μόνο όταν ήταν εν ζωή, αλλά και όταν πλέον θα ήταν κεκοιμημένος. 

Βρισκόμουν στο δωμάτιό του μαζί με τον τότε Αρχιμανδρίτη και νυν Μητροπολίτη Ν. Σμύρνης π. Συμεών.

Κάποια στιγμή ο π. Επιφάνιος με σβησμένη φωνή, λόγω της ασθενείας του, απευθυνόμενος στον π. Συμεών του λέγει:

"Πάτερ μου οι ημέρες μου κοντά σας όσο πάνε και λιγοστεύουν. Σε παρακαλώ, φρόντισε με τον Πολυνείκη το θέμα του φερέτρου μου". Και συμπλήρωσε, "Αλλά προσέξτε καλά την επιλογή του. Να μην τίποτε φθηνό και χοντροκομμένο και πουν ότι δεν με προσέξατε, αλλά ούτε και τίποτε ακριβό και μεγαλειώδες που να σκανδαλίζει. Πάτερ μου κάτι ταπεινό, λιτό και αξιοπρεπές".

Με ειλικρινή αγάπη,

Πολυνείκης 

No comments:

Post a Comment