Monday, October 15, 2012

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ




ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==================

Διαβάζουμε στην εφημερίδα «Το Παρόν»:

“Ανέκδοτο από τα λίγα έχουν καταντήσει οι ενδυματολογικές υπερβολές των κληρικών που κατέχουν θέσεις και αξιώματα.

Τα χνάρια μερικών μητροπολιτών με τις πλουμιστές χρυσοποίκιλτες στολές και τις ποιμαντορικές ράβδους, τις οποίες κραδαίνουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων, ακολουθούν και μερικοί αρχιμανδρίτες.

Τελευταίο παράδειγμα ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου.

Παρότι κατέχει τον βαθμό του αρχιμανδρίτη, σχολίαζε μητροπολίτης της Κεντρικής Ελλάδας που βρέθηκε πρόσφατα σε εκδήλωση μαζί του, φέρει μαζί του την ποιμαντορική ράβδο του αρχιερέα σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις.

«Δεν είναι ούτε μητροπολίτης ούτε επίσκοπος. Δεν μπορεί να κουβαλά τη ράβδο του μητροπολίτη, όταν πολλοί μητροπολίτες, ακόμη και o Αρχιεπίσκοπος, δεν τη χρησιμοποιούν», σχολίαζε.

Το έθος προβλέπει πως, επειδή εκπροσωπούν τους πατριάρχες, οι έξαρχοι φέρουν συνήθως την ποιμαντορική ράβδο.

Όμως, όταν οι περισσότεροι αρχιερείς κινούνται σεμνά και ταπεινά, χωρίς να προκαλούν, λένε αρχιερείς, είναι υπερβολικό ένας νέος κληρικός να κινείται με ύφος βασιλικό.

Με τη φόρα που έχουν πάρει αρχιερείς και απλοί ιερείς, στο τέλος θα φοράνε και οι διάκοι...μίτρα!”

Είναι φανερόν ότι οι έξαρχοι του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα και στην Κύπρο συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο.

Ο Εξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος κυκλοφορεί καταρχήν κουρεμένος.  Καλόγηρος κουρεμένος!!!. Μόνον αυτό να ξέρεις αρκεί.! 

Προπαντός συμπεριφέρεται πολύ προκλητικά στο πεδίο του Οικουμενισμού. Κατά την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο στη “λειτουργία” που τέλεσε ο ποντίφηκας στη Λευκωσία, παρεβρέθηκε και ο Σεβασμιότατος Βόστρων - και ας ήταν μέρα Κυριακή!!!. Αντί να πάει να λειτουργήσει ή έστω να συμπροσευχηθεί σε ορθόδοξο ναό πήγε στην Παπική "Λειτουργία".!!!

Ερωτούμε την προισταμένη αυτού αρχή - τουτέστιν τον Μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο: Μακαριότατε! Αν ο Σεβ. Βόστρων δεν ενήργησε σύμφωνα με την άδειά σας, γιατί δεν απαγγείλατε καταγγελίες εναντίον του και γιατί δεν τον οδηγήσατε σε συνοδικό δικαστήριο για να καθαιρεθεί;

Άλλωστε για ποιο λόγο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων - που πάσχει από φοβερή λειψανδρία - διατηρεί Εξαρχους σε διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες; 

Γιατί δεν αναθέτει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του σε κάποιο από τους εκατοντάδες εν Ελλάδι Αρχιμανδρίτες που διάγουν το βίο τους σε μάταιη εκζήτηση επισκοπικού αξιώματος; 

Η πολύτιμη βοήθεια του Αγίου Βόστρων και του εν Ελλάδι Εξαρχου του Παναγίου Τάφου είναι κάτι περισσότερο από χρήσιμη στην Αγία Γη. 

Ας μην τους κρατά άδικα και ανώφελα στην Ελλάδα και στην Κύπρο για να σκανδαλίζουν με τη συμπεριφορά τους.

Αστεία και επικίνδυνη η μεγαλομανία του Εξαρχου του Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτη Δαμιανού στην Ελλάδα που έχει την κουφότητα να κυκλοφορεί παντού με την ποιμαντορική ράβδο - αλλά και έχει κατεγγελθεί ότι κάνει ταξιδάκια με πολιτική περιβολή στο Πεκίνο. 

Τις τελευταίες μέρες επεσήμανα αρκετά άρθρα και σχόλια σε εφημερίδες και ιστολόγια που αναφέρονται στη γελοιωδία των πολυαρχιερατικών φεστιβάλ που σκοπό έχουν την προώθηση των δελφίνων του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ματαιοδοξία, κενοδοξία, πραγματική λύσσα κατάληψης του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και επίδειξη μάταιου πλούτου και ποικιλίας αρχιερατικών αμφίων.

Συμπεριφορά ανάξια, όχι μόνον για αρχιερείς, αλλά για στοιχειωδώς αξιοπρεπείς ανθρώπους. 

No comments:

Post a Comment