Wednesday, October 31, 2012

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ




ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============

Μέχρι τώρα - κατά το πλείστον - οι πιστοί γνώριζαν - όσοι γνώριζαν - το έργο της ιεραποστολής μέσα από τα ιεραποστολικά περιοδικά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και από ομιλίες που πραγματοποιούσαν οι ιεραπόστολοι όταν επέστρεφαν στην Ελλάδα και στην Κύπρο για ανεφοδιασμό.

Η πρόσφατη και συνεχιζόμενη ποιμαντορική επίσκεψη του Μακαριότατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας - και μάλιστα με το σεμνό τρόπο που γίνεται - απεκάλυψε στα μάτια των ανά την Οικουμένη πιστών το μεγάλο θαύμα που επιτελείται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας υπό την καθοδήγηση και την ευλογία του Μακαριότατου Πατριάρχη κ. Θεόδωρου Β΄.

Θεολογική Σχολή, μοναστήρια, πρότυπα σχολεία, χορωδίες Βυζαντινής μουσικής, αγάπη προ την Ελληνική πατρίδα που συμμερίζονται ακόμη και οι νεοφώτιστοι γηγενείς.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους μας εμπνέουν με το έργο και τη θυσία τους.

Θα παρακολουθήσουμε στη συνέχεια ορισμένα στιγμιότυπα της πατριαρχικής ποιμαντορικής επίσκεψης.

*****



ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΣΑΣΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
________________

Την 26η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Κατάγκας κ. Μελέτιο, επισκέφθηκε την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της τοπικής Εκκλησίας, στην Κινσάσα, όπου χοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, ανεγερθέντα δαπάναις της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγ. Όρους.

Προ του πέρατος της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Μακαριώτατος μίλησε προς τους φοιτητές περί της σημασίας του μαρτυρίου και της μαρτυρίας στο ιεραποστολικό αγώνα που διεξάγει το παλαίφατο Πατριαρχείο σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Επίσης αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του ιδρυτού της Σχολής, Σεβ. Μητροπολίτου Πενταπόλεως κ. Ιγνατίου,  για την εύρρυθμη λειτουργία της.

Κατόπιν, επισκέφθηκε τους χώρους του εντός της Σχολής ευρισκομένου ορθοδόξου Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής, όπου παρεχώρησε συνέντευξη.

Ακολούθως, παρέστη στην εόρτια εκδήλωση των φοιτητών στην Αίθουσα Τελετών της Θεολογικής Σχολής, κατά την οποία η φοιτητική χορωδία απέδωσε βυζαντινούς ύμνους και τοπικά παραδοσιακά άσματα.

Την ΑΘΜ προσεφώνησε ο Ελλογ. Αντιπρύτανης, ο οποίος παρουσίασε το επιτελούμενο ακαδημαϊκό έργο και ευχαρίστησε τον Μακ. Πατριάρχη για την αδιάκοπη πατρική Του μέριμνα υπέρ των εβδομήντα σπουδαστών, οι οποίοι τυγχάνουν πλήρως υπότροφοι της Σχολής.

Ο Μακαριώτατος απηύθυνε πατρικές νουθεσίες προς τους παρισταμένους σπουδαστές και παρεκάθησε στο γεύμα που παρετέθη προς τιμήν Του.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεπτός Προκαθήμενος του Θρόνου του Αγίου Μάρκου μετέβη στην κωμόπολη Κασανγκούλου και στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, καθώς και στο παρακείμενο δημοτικό σχολειό, το οποίο φέρει το όνομα του αειμνήστου Ιεραποστόλου π. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου.

Κατά την επίσκεψη αυτή ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία της κοινωνίας με τα μέλη της Ενοριακής Κοινότητος, τους εκπαιδευτικούς και τους μικρούς μαθητές του σχολείου, ενώ επήνεσε την προσφορά του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος», ο οποίος ανήγειρε τον ως άνω Ναό και το εκπαιδευτήριο.  

*****


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΣΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
_________________

Την 27η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ.Νικηφόρο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Κατάγκας κ. Μελέτιο,  ετέλεσε στην Κινσάσα, πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, τα εγκαίνια του σχολείου «Άγιος Μάρκος», το οποίο ανηγέρθη δαπάναις της Ελληνικής Κοινότητος Κινσάσα και αποτελεί το μεγαλύτερο ορθόδοξο σχολικό συγκρότημα της Αφρικής.

Ο Μακαριωτατος στην ομιλία Του ευχαρίστησε την Ελληνική Κοινότητα για την σημαντική αυτή προσφορά της προς την τοπική Εκκλησία της Κεντρώας Αφρικής, υπενθυμίζοντας τις αντίστοιχες ενέργειες των επιφανών Μ. Ευεργετών της Αλεξάνδρειας του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνος, και υπεγράμμισε το θυσιαστικό φρόνημα των διδασκόντων στα εκπαιδευτήρια των ιεραποστολών.

Ο Εντιμ. κ. Γεράσιμος Ντούνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Κινσάσα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της παροικίας για την τέλεση των εγκαινίων από την ΑΘΜ και ετόνισε την σπουδαιότητα αλλά και τον συμβολισμό της δωρεάς αυτής προς την Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, ως πράξεως συναρωγής και συναντιλήψεως στο κοπιώδες ιεραποστολικό έργο της.

Ακολούθησε εόρτια σχολική εκδήλωση από τους μαθητές του σχολείου, ενώ το μεσημέρι ο Μακαριώτατος συνεκάλεσε ιερατική σύναξη των κληρικών της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής της Κινσάσα, με τους οποίους συνωμίλησε εκτενώς για την πρόοδο, τις ανάγκες και την περαιτέρω ανάπτυξη της ιεραποστολικής διακονίας.

*****


ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΣΑΣΑ
_____________________

Την 28η Οκτωβρίου ε.ε, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητος Κινσάσα, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής  κ. Νικηφόρου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Κατάγκας  κ. Μελετίου, ως και Δοξολογία επί τη εθνική επετείω της 28ης Οκτωβρίου.

Κατά την προσλαλιά Του ο Μακαριώτατος ωμίλησε περί της εθνικής ανεξαρτησίας, η οποία κατακτήθηκε με γενναίο φρόνημα, αιματηρές θυσίες, αφοσίωση και αγώνες, εμψυχώνοντας τους αποδήμους έλληνες και δίδοντας μήνυμα ελπίδος και αισιοδοξίας για την δύσκολη περίοδο που διέρχεται η φιλτάτη Ελλάδα.

Επίσης, στον προαύλειο χώρο του Ναού η ΑΘΜ έψαλε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κυρού Τιμοθέου.

Το απόγευμα ο Μακ. Πατριάρχης παρακολούθησε μαθητική εορτή στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητος, κατά την οποία οι μικροί μαθητές με έντονο πατριωτικό παλμό παρουσίασαν θεατρική παράσταση και απέδωσαν τραγούδια και ποιήματα, ενώ προεβλήθη ιστορικό ντοκιμαντέρ για το Έπος του 1940.

*****



Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ POINTE NOIRE ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ - ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ
___________________

Την 30η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ αφίχθη στον αερολιμένα της πόλεως Point-Noire του Κογκό – Μπραζαβίλ.

Τον Μακαριώτατο  υπεδέχθησαν ο Εντιμ. Κυβερνήτης του Point-Noire κ. Alexandre Honori Paka, κληρικοί και πλήθος πιστών. Σε δηλώσεις Του στα μέσα μαζικής ενημερώσεως ο Μακ. Πατριάρχης ανεφέρθη στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Κογκό-Μπραζαβίλ και ειδικότερα στο Point-Noire, στους σκοπούς της επισκέψεώς Του και εξέφρασε εγκάρδιες ευχές υπέρ της διαρκούς προόδου και ευημερίας της χώρας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεπτός Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας επισκέφθηκε τον Εντιμ. Κυβερνήτη του Point-Noire κ. Alexandre Honori Paka , ο οποίος εξεδήλωσε την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για την ευεργετική παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην ευρύτερη περιοχή. Ο Μακαριώτατος σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την παρεχομένη στήριξη του κ. Κυβερνήτου προς την Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν απένειμε στον κ. Honori Paka  την τιμητική διάκριση του Χρυσού Λέοντος του Αγ. Μάρκου.

Κατόπιν, ετελέσθη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, όπου η ΑΘΜ ωμίλησε στο πλήθος των πιστών περί της σωτηριώδους αποστολής της Εκκλησίας, ενώ επήνεσε την έντονη πνευματική ζωή και κίνηση της Ενοριακής αυτής Κοινότητος.


No comments:

Post a Comment