Tuesday, October 30, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ, Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ



Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ, Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Θρησκευτικά” από το "Sigma Live" άρθρο που επιγράφεται “Επίθεση Αρχιεπισκόπου Κύπρου κατά «παιδαγωγών»”:

“Σε πρόσφατη ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι «η παιδεία μας δέχτηκε τέτοια πλήγματα που μέχρι σήμερα ακόμη δεν μπόρεσε να βρει τον πνευματικό της προσανατολισμό! Νεοφανείς - κενοφανείς ''παιδαγωγοί'', που ποτέ τους δεν μπόρεσαν να θαυμάσουν και να χαρούν το κάλλος και τις διαχρονικές ηθοπλαστικές αξίες του αρχαίου Ελληνικού μας Πολιτισμού».

«Είναι οι ίδιοι», πρόσθεσε, «που αγωνίζονται ακόμη και προσπαθούν να καταστήσουν προαιρετικό, σε πρώτο βήμα, και μετά να καταργήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών από τα σχολεία ή να το μεταβάλουν σε διαθρησκειακό μάθημα, όπως διαλαμβάνουν οι τελευταίες τους συστηματικές εισηγήσεις. 

Είναι οι ίδιοι που πέτυχαν και κράτησαν τους μαθητές μας μακράν από τη "γλώσσα των θεών", την πλουσιότατη και εύχυμη αρχαία ελληνική γλώσσα, η οποία παράλληλα με την έξοχη παιδαγωγική και ηθοπλαστική της αξία είναι η γλώσσα στην οποία είναι γραμμένη η Αγία Γραφή, η Υμνολογία της Εκκλησίας μας και αποτελεί τον καθρέπτη του πολιτισμού μας.

Επομένως το πρώτο χρέος τής Εκκλησίας είναι να αρχίσουμε μια έντονη εκστρατεία διαφώτισης και θωράκισης τού λαού μας γύρω από τις μεγάλες και διαχρονικές αξίες που συνιστούν την ουσία του πολιτισμού μας, και οι οποίες τον διαφύλαξαν κατά τους αιώνες τής σκλαβιάς και τον οδήγησαν στην εθνεγερσία του 21 και στην εθνική του παλιγγενεσία.

Η Εκκλησία, ως πνευματική Μητέρα και ταγός του ποιμνίου της επιβάλλεται να έχει λόγο και θέσεις στα μεγάλα θέματα τής ζωής, ιδιαίτερα στη διαμόρφωση των προγραμμάτων τής Παιδείας, η οποία και αποτελεί τη μεγάλη βάση της διαμόρφωσης της προσωπικότητας τού νέου και την έπαλξη των αγώνων για ένα καλύτερο μέλλον.

Θέλω να τονίσω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι χωρίς τις διαχρονικές αξίες του κλασσικού μας πολιτισμού, που καταξιώνουν την έννοια και την αξία τού Ανθρώπου και χωρίς τις ουράνιες και λυτρωτικές αξίες της χριστιανικής μας θρησκείας, η οποία βοηθά τον άνθρωπο να αξιολογεί τα διάφορα προβλήματα της ζωής υπό το πρίσμα τής αιωνιότητας, σίγουρα το μέλλον τής Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυσοίωνο.
Αυτές οι αρχές άλλωστε αποτέλεσαν και επιβάλλεται να συνεχίσουν να αποτελούν τη βάση τής δημιουργίας και τής διαρθρωτικής δομής και της προόδου της Ε.Ε.."


Οι θέσεις του Μακαριότατου Κύπρου κ. Χρυσόστομου ήταν ανέκαθεν σαφέστατες στα θέματα της παιδείας, της γλώσσας και της ορθόδοξης κατήχησης των παιδιών μας.

Την ίδια στάση τηρούν όλοι οι Προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Εκκλησιών που μπορούν να έχουν λόγο στα θέματα Παιδείας στην πατρίδα τους.

Με μια εξαίρεση.! 

Την Εκκλησία της Ελλάδος η οποία, επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, υποσκάπτει απροκάλυπτα τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών με επιτελάρχη των αντορθόδοξων σχεδιασμών τον στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου.

Μήπως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος πρέπει να πάρει το θέμα στα χέρια της τώρα που υπάρχει Υπουργός Παιδείας συνετός, με φόβο Θεού και με καλές προθέσεις έναντι της Εκκλησίας μας;

Πολλοί θεολόγοι τελευταία μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της ΠΕΘ κ. Φραγκόπουλος εξήγησαν πόσο σοβαρή εκτροπή αποτελούν τα νέα διαβόητα "Προγράμματα Σπουδών" για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Τους επαινούμε εκ βαθέων για τις παρεμβάσεις τους, αλλά τώρα είναι η ώρα να απευθυνθούμε στους παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας και στα κόμματα της Βουλής για να ασκήσουμε δυναμικές πιέσεις για να μην κατορθώσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο κ. Γιαγκάζογλου και οι ΚΑΙΡΟΣκόποι του τους αντεθνικούς και αντορθόδοξους στόχους τους.

No comments:

Post a Comment