Wednesday, October 31, 2012

ΠΟΙΟΥ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΛΑΣΦΗΜΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ;




ΠΟΙΟΥ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΛΑΣΦΗΜΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Γράφει ο παραδοσιακός κληρικός Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος: 

“Ενώ υβρίζεται κατά τον πλέον αισχρό τρόπο η Θεανδρική προσωπικότητα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, βρίσκονται «ποιμένες» οι οποίοι αδιάντροπα δηλώνουν την «παγερή τους αδιαφορία»;

Τους ερωτούμε όμως, ευθέως. Εάν αντί του ονόματος του Χριστού υπήρχε υβριζόμενο το όνομα του εκκλησιαστικού τους προϊσταμένου ή το δικό τους και των συνεργατών τους. Εάν τους παρουσίαζαν και αυτούς ως διεστραμμένους όπως παρουσιάζει η εμετική θεατρική διαβολοπαράσταση τον Κύριο και τους Αποστόλους (ο Θεός ας μας συγχωρέσει για όσα από αγανάκτηση γράφουμε... «Συ Κύριε οίδας ότι φιλώ σε»), θα έδειχναν και τότε την «παγερή τους αδιαφορία» ή θα είχαν κηρύξει την Εκκλησία εν διωγμώ;

Και εάν, αντί του ονόματος του Κυρίου μας υπήρχε το όνομα του αρχηγού του κράτους ή της Κυβερνήσεως ή των αρχηγών των κομμάτων, των «πτωχοτάτων εθνοπατέρων μας», θα έκαναν τότε οι «κύριοι» αυτοί λόγο περί «καλλιτεχνικής ελευθερίας» και περί «δημοκρατικής εκφράσεως» ή αυθωρεί και παραχρήμα θα είχαν διατάξει την δικαστική και εκτελεστική εξουσία να σταματήσει εν τω άμα την παράσταση που υβρίζει τις προσωπικότητες και μάλιστα αυτές τις εκλεγμένες προσωπικότητες του Έθνους;

Αλλά, γιατί επιμένουμε; Και ποιά απάντηση αναμένουμε; Αφού για τους ανθρωπάρεσκους είναι μεγάλοι, πολύ μάλιστα μεγάλοι οι πολιτικοί και θρησκευτικοί άρχοντες, ενώ ο Κύριος Ιησούς είναι μικρός, πολύ μικρός! 

Αδελφοί μου, δεν είναι απλή υπόθεση και απλή αδυναμία η ανθωπαρέσκεια και η συν αυτή επικατάρατος δειλία. Πρόκειται περί φοβερών δαιμονίων που στραγγαλίζουν την εν Χριστώ Ελευθερία, την οποία μας χάρισε διά του Σταυρικού του θανάτου ο Κύριός μας και Θεός μας!

Με παρρησία να δίνουμε προς κάθε κατεύθυνση και σε κάθε πρίπτωση την ομολογία της αμωμήτου πίστεώς μας, εκφράζοντας έτσι την αγάπη μας προς τον Σωτήρα Χριστό.”

Πολύ ορθά όλα όσα αναφέρει ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης. 

Ας μας επιτραπεί να αναλύσουμε μια άλλη πτυχή του θέματος η οποία δεν έτυχε - νομίζουμε - της ανάλογης προσοχής.

Τι μας λένε πολλοί για τις εντός του νόμου αντιδράσεις των πιστών κατά της βλάσφημης παράστασης;

Προσβάλλεται, ισχυρίζονται, η ελευθερία του λόγου με τις αντιδράσεις.!!!

Εδώ έχουμε τέλεια εφαρμογή του ρητού “φωνάζει ο κλέφτης”.

Οτι γίνεται σαφής προσπάθεια να περιοριστεί η ελευθερία του λόγου είναι αδιαμφισβήτητο επειδή οι πιστοί αποθαρρύνονται να εκφράσουν την αγανάκτηση τους για τη βλασφημία.

Βασική αρχή όλων των δημοκρατικών πολιτευμάτων είναι η ελευθερία του λόγου. 

Ουδεμία περί αυτού αμφιβολία. 

Ρωτούμε λοιπόν:

Βάσει ποιας λογικής ή βάσει ποιου νόμου ή βάσει ποιου άρθρου του Συντάγματος ή βάσει ποιας δημοκρατικής αρχής ή ευαισθησίας θέλετε να απαγορεύσετε την έκφραση έννομης διαμαρτυρίας εκ μέρους των πιστών για το βλάσφημο έργο;

Αν οι χριστιανοί βιαιοπραγούσαν εναντίον κάποιου θα είχατε δικαίωμα να διαμαρτύρεστε αλλά αν κόσμια εκφράζουν την αποδοκιμασία τους για την παράσταση γιατί φωνασκείτε;

Ποιες διατάξεις του νόμου παρέβηκαν; 

Σύμφωνα με ποια λογική παραβίασαν την ελευθερία του λόγου;

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. 

Η ελευθερία του λόγου των πιστών είναι που διακινδυνεύει επειδή καταστέλλεται βίαια κάθε έννομη διαμαρτυρία τους για τη βλάσφημη παράσταση.

Γιατί γίνεται αυτό;

Οι μεν άθεοι και Εκκλησιομάχοι το κάνουν επειδή με αυτό τον τρόπο βρίσκουν την ευκαιρία να εκφράσουν το μίσος τους κατά του Κυρίου, οι δε άνθρωποι της Εκκλησίας για το λόγο που αναφέρει ο π. Ιωήλ στο κείμενο που παραθέσαμε.

Για να δικαιολογήσουν τη δική τους σιωπή και απραξία και για να κερδίσουν την ανθρωπαρέσκεια των κοσμικών ανθρώπων, τα βάζουν με τους ζηλωτές πιστούς οι οποίοι διαμαρτύρονται ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΝΝΟΜΑ εναντίον της βλάσφημης παράστασης.

Οντως, λοιπόν, στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει απροκάλυπτη προσπάθεια καταπάτησης της ελευθερίας του λόγου. Οχι όμως των βλάσφημων και των απίστων αλλά των πιστών.

No comments:

Post a Comment