Monday, October 22, 2012

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ




ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η βαρύτητα των λόγων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σεβαστείας κ. Δημήτριου είναι πάντοτε για όλους δεδομένη. 

Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τον Αγιο Σεβαστείας να μη βρίσκεται αυτή την περίοδο σε πολύ αγαστές προσωπικές σχέσεις με τον Πατριάρχη. 

Εντούτοις πριν ορισμένα χρόνια ήταν ένας εκ των στενοτέρων συνεργατών του και εφημολογείτο έντονα ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον προόριζε ως το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής όταν και εάν προέκυπτε θέμα διαδοχής.

Το σίγουρο είναι ότι ο Σεβασμιότατος Σεβαστείας κ. Δημήτριος γνωρίζει πολύ καλά την Εκκλησία της Αμερικής και έχει το θάρρος να καταθέσει την μαρτυρία του στη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο GreekNews.

Δύσκολα διαμφισβητούνται οι απόψεις που καταθέτει ο Αγιος Σεβαστείας για την Εκκλησία της Αμερικής.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
_______

Καταρχήν ουδείς διαμφισβητεί τις οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου,  έστω και αν διαφωνεί πλήρως - όπως ο γράφων - με την εκκοσμίκευση που έφερε στην Εκκλησία η ποιμαντορία του και όπως και με τους Οικουμενιστικούς ακροβατισμούς στους οποίους συστηματικά επεδίδετο.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ
________

Η Αρχιεπισκοπία του Σπυρίδωνα από την άλλη υπήρξε πραγματικά τρικυμιώδης. 

Ο Αγιος Σεβαστείας ήταν ένας από τους ελάχιστους Ιεράρχες του Θρόνου που είχαν διαφωνήσει με την απόφαση να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο τότε Μητροπολίτης Ιταλίας Σπυρίδωνας. 

Τώρα δεν διστάζει να επαναλάβει τις θέσεις του και μάλιστα χωρίς να μασά τα λόγια του.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
________

Για το σημερινό μας ποιμενάρχη Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ο Αγιος Σεβαστείας εκφράζεται με ιδιαίτερο σεβασμό και δεν διστάζει να τονίσει ότι στην πνευματική του διακονία οφείλεται η ειρήνη της τοπικής Εκκλησίας και η προσήλωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Ο Σεβασμιότατος Σεβαστείας Δημήτριος μίλησε  επίσης πολύ προσεκτικά - αλλά με παρρησία και ρεαλισμό - για τη διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας και για τους δεσμούς της Εκκλησίας της Αμερικής με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Μέχρις εδώ θα έλεγα ότι ο Αγιος Σεβαστείας έκανε μεν με παρρησία ορισμένες ορθές διαπιστώσεις, αλλά δεν μας εξέπληξε το περιεχόμενο των απαντήσεων του, νοουμένου ότι είναι τοις πάσιν γνωστό ότι γνωρίζει πολύ καλά τα δεδομένα της Εκκλησίας της Αμερικής.

Η ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ
_________

Το πιο εντυπωσιακό σημείο της συνέντευξης του Αγίου Σεβαστείας εντοπίζεται στην ορθόδοξη ευαισθησία να αναγνωρίζει ότι: 

“Όταν δε οι ανάγκες αυτές, σε ένα άκρως καπιταλιστικό σύστημα όπως της Αμερικής είναι πνευματικές αντιμετωπίζουν καθημερινώς τα εμπόδια του υλιστικού και αντιπνευματικού χαρακτήρα του συστήματος καί δυσχεραίνουν το έργο της Εκκλησίας.

Φρονώ δε προσωπικά, ότι κατά την διακονία της η Εκκλησία αναχαιτίζει τα εμπόδια αυτά, μόνον όταν δεν «συσχηματίζεται τω αιώνι». 

Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται διαιρέσεις και σχίσματα που δεν λείπουν και σήμερα ατυχώς.”

Δύσκολο να γνωρίζει κάποιος τι ακριβώς εννοεί ο Σεβασμιότατος με αυτή τη δήλωση επειδή είναι γενικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου επιδέχεται πολλαπλής ερμηνείας.

Αναφέρεται γενικά στο θέμα κατά το αντιθετικό σχήμα κόσμου - Εκκλησίας; 

Επικρίνει με ευγένεια την παφλάζουσα εκκοσμίκευση της Εκκλησίας της Αμερικής;

Καταφέρεται κατά του τρόπου ανάμιξης του λαικού στοιχείου στη διοίκηση της Εκκλησίας που - κάτω από έκρυθμες συνθήκες και με την έλλειψη ικανού ηγέτη - αφήνει περιθώριο να δημιουργηθεί εκτροπή; 

Μιλά για τις υφιστάμενες πληγές των σχισμάτων στο σώμα της Εκκλησίας της Αμερικής;

Οτι και αν είχε υπόψη του ο Σεβασμιότατος με όσα είπε στη συνέντευξή του ένα είναι το σίγουρο: Ο συσχηματισμός με τον αιώνα τούτο είναι συνταγή καταστροφής για την Εκκλησία της Αμερικής και πηγή διαιρέσων και σχισμάτων.

No comments:

Post a Comment