Sunday, October 21, 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑΓΚΑ! "ΑΠΟ ΔΟΞΗΣ ΕΙΣ ΔΟΞΑΝ" ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑNΔΡΕΙΑΣ!




ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑΓΚΑ!
"ΑΠΟ ΔΟΞΗΣ ΕΙΣ ΔΟΞΑΝ" ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερη συγκίνηση την Πατριαρχική περιοδεία στην Ιερά επισκοπή Κατάγκας. 

Ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας με μια σεμνή - όπως αρμόζει σε αρχιερέα του Χριστού - περιοδεία στην επισκοπή Κατάγκας απεκάλυψε στα μάτια των πιστών το τεράστιο πνευματικό έργο που επιτελείται από το ιεραποστολικό κλιμάκιο που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Θεοφιλέστατου επισκόπου Κατάγκας κ. Μελετίου. Μοναστήρια, ναοί, νοσοκομεία, σχολεία, συνεχής εξάπλωση της Ορθοδοξίας, ένα εκπληκτικό έργο πραγματικό διαμάντι της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας.

Μετά το πέρας της ποιμαντορικής περιοδείας του στην Κατάγκα ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος άρχισε την επίσκεψή του στην περιοχή της Κανάγκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής.

Αναφέρει η ανταπόκριση του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Νάρκισσου Γκάμμου που συνοδεύει τον Μακαριότατο Αλεξανδρείας στην πατριαρχική επίσκεψη:

“Την 19η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Νάρκισσο Γκάμμο, Σχολάρχη της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Αγ. Αθανάσιος», αφίχθη στο αερολιμένα της πόλης Κανάγκας, όπου τον υπεδέχθησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος και Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιος.

Ακολούθησε επίσημη υποδοχή στο Ιεραποστολικό Κέντρο «Άγιος Ανδρέας» και τέλεση δοξολογικής δεήσεως, κατά την οποία ο επιχώριος Μητροπολίτης, Σεβ. Κεντρώας Αφρικής κ.Νικηφόρος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «...μέσα σε μια πενταετία δυο φόρες ήρθατε να αφουγκραστείτε τον κτύπον της καρδιάς μας, τους πόνους και τις χάρες των παιδιών σας και να τους ευλογήσετε με την τίμια δεξιά σας».

Και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πενταπόλεως επεσήμανε: «…είναι βέβαιο ότι η παρουσία σας θα αποτελέσει αναζωπύρωση του ζήλου των πιστών και περαιτέρω εξάπλωση της ορθόδοξου Εκκλησιάς μας, για την οποίαν οι ευσεβείς Κονγκολέζοι δείχνουν ιδιαίτερο και θερμό ενδιαφέρον».

Κατά την αντιφώνησή Του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την  θερμή υποδοχή και εξέφρασε τον θαυμασμό για την πρόοδο της ιεραποστολής στην περιοχή του δυτικού Κογκό, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους σκαπανείς της ιεραποστολής και στις κυρίες της αδελφότητος «Σωτήρ» που επί σειρά ετών διακονούν θυσιαστικώς κοντά στον Σεβ. Μητροπολίτη Πενταπόλεως κ. Iγνάτιο.  

Σημειώνεται ότι το Ιεραποστολικό Κέντρο «Άγιος Ανδρέας» της Κανάγκας είναι το πρώτο ιεραποστολικό κέντρο στην κεντρική Αφρική με  πρωτεργάτες τους αειμνήστους πατέρες Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος και Χαρίτωνα Πνευματικάκι, οι οποίοι άρχισαν την ιεραποστολική προσπάθεια από το έτος 1972 με 30 πιστούς, ενώ σήμερα, Χάριτι Θεού, υπερβαίνουν τις 50.000 σε είκοσι Ενοριακές Κοινότητες.

Το απόγευμα ο Μακ.Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ενορία Ζωοδόχου Πηγής, στην περιοχή Tshilumba, όπου και στεγάζεται και δημοτικό σχολειό. Η υποδοχή του Σεπτού Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας υπήρξε αυθόρμητη και συγκινητική, όπως ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η αναφορά του Σεβ.Πενταπόλεως στην ιστορία του Ναού, ο οποίος αποτελεί της οικογενείας Παλαμιώτη, εις μνήμη του κεκοιμημένου υϊού τους, Κωνσταντίνου Παλαμιώτη, ιπταμένου πυροσβέστη. 

Την 20η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρο και Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιο, ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των μακαριστών πρωτεργατών ιεραποστόλων της Κανάγκα, π. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου, π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι και αδελφής Όλγας Παπασαράντου.

Εν συνεχεία, μετέβη στα ορθόδοξα εκπαιδευτήρια «Φως Εθνών», όπου παρακολούθησε εόρτια σχολική εκδήλωση. Κατά την ομιλία Του ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ικανοποίησή Του για την άρτια οργάνωση και την εν γένει εύρρυθμη και λυσιτελή λειτουργία των εκπαιδευτηρίων, ενώ επήνεσε την όμορφη παρουσίαση της σχολικής εκδηλώσεως. Τέλος, προσέφερε δώρα σε όλους τους μαθητές.

Ακολούθησε συνάντηση της ΑΘΜ με τους εκπαιδευτικούς, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθησαν θέματα αφορώντα στο παιδαγωγικό έργο.”

Οντως θαυμαστό το έργο της ιεραποστολής στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Πολλές χιλιάδες παιδιά που φοιτούν στα υποδειγματικά σχολεία όλων των βαθμίδων της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής υποδέχθηκαν με μια θάλασσα από Ελληνικές σημαίες τον Μακαριότατο Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο.


Η σεμνή πατριαρχική επίσκεψη απεκάλυψε στους ανά την οικουμένη πιστούς ότι το αρχαιότερο ορθόδοξο κλιμάκιο που ίδρυσε ο αείμνηστος π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος μεγαλουργεί κυριολεκτικά.

ΟΛΟΙ οι κληρικοί και μοναχοί των Ιεραποστολικών κλιμακίων της Κατάγκας και της Κανάγκας είναι ενδεδυμένοι με παραδοσιακή εμφάνιση. Δείγμα ότι τα ράσα και τα γένεια και τα μαλλιά όχι μόνον δεν εμποδίζουν το ιεραποστολικό έργο αλλά αντίθετα το εμπνέουν.

Ακουέτωσαν ταύτα οι κάθε λογής νεωτεριστές και εκκοσμικευμένοι κληρικοί.

No comments:

Post a Comment