Sunday, October 14, 2012

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ




ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” ανταπόκριση του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη π. Νάρκισσου Γκάμου:

“Επίσημη ποιμαντική και ιεραποστολική επίσκεψη στις εκκλησιαστικής Επαρχίες της κεντρικής Αφρικής (Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, Ιερά Επισκοπή Κατάγκας, Ιερά Επισκοπή Μραζαβίλ και Γκαμπόν) πραγματοποιεί η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, από 12ης Οκτωβρίου έως 3 ης  Νοεμβρίου ε.ε.

Αρχίζοντας από την Ιερά Επισκοπή Κατάγκας, ο Μακαριώτατος αφίχθη το πρωί της  12ης Οκτωβρίου ε.ε. στο αερολιμένα της πόλεως Lubumbashi της επαρχίας Κατάγκας, στό κράτος της Λαϊκής  Δημοκρατίας  του  Κονγκό, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Νάρκισσο Γκάμμο, Σχολάρχη της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Αγ. Αθανάσιος».

Την ΑΘΜ υπεδέχθησαν ο επιχώριος Επίσκοπος, Θεοφιλέστατος κ. Μελέτιος, ο επίτ. Πρόξενος της Ελλάδος κ. Γεράσιμος Ντούνης, κληρικοί κρατικοί αξιωματούχοι και πλήθος χριστιανών.

Ακολούθως, μετέβησαν στηn πόλη Κολουέζι, στην έδρα της Ιεράς Επισκοπής Κατάγκας, όπου στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου ετελέσθη Δοξολογία επί τη αφίξει του Μακ. Πατριάρχου. Κατά την σύντομη προσλαλιά του ο Θεοφιλ. κ. Μελέτιος καλοσώρισε τον Σεπτό Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας και εξέφρασε την χαρά, την τιμή άλλα και την αφοσίωση στην Ορθοδοξία και τον Θρόνο του γηγενούς Χριστεπωνύμου πληρώματος. 

Αντιφωνών, ο Μακαριώτατος εξεδήλωσε την συγκίνηση Του για την κατά πρόσωπον κοινωνία με τους πιστούς και αγαθούς αφρικανούς αδελφούς, τις ευχαριστίες Του για την θερμή υποδοχή και υπεγράμμισε την αδιάκοπη μέριμνα του Πατριαρχείου για την πνευματική και εν γένει πρόοδο αυτών, διά της αόκνου ποιμαντικής φροντίδος του Θεοφιλ. Επισκόπου Κατάγκας κ. Μελετίου.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της ιεραποστολικής οδοιπορείας Του ο Μακ.Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα επισκεφθή την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Κινσάσα, θα τελέσει τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου Κανάγκας της Ι. Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής, ενώ την 31η  Οκτωβρίου θα μεταβή στην  πρωτεύουσα της  Δημοκρατίας  του  Κονγκό, Μπραζαβίλ, όπου μεταξύ άλλων, θα θεμελιώσει κλινική στην περιοχή Nzassi, της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν.

Ακόμη, θα έχει συναντήσεις με τις πολιτειακές αρχές τους τοπικούς παράγοντες και με διπλωματικές αποστολές, θα απονείμει διακρίσεις σε κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του πολυσχιδούς ιεραποστολικού και ποιμαντικού έργου των ως άνω εκκλησιαστικών Επαρχιών και θα επισκεφθή ορθόδοξες ενοριακές κοινότητες, ιεραποστολικά κέντρα και ελληνικές κοινότητες.”

Ως ορθόδοξοι χριστιανοί χαιρόμαστε την πιο ειλικρινή χαρά όταν ακούμε τις επιδόσεις του ορθόδοξου ιεραποστολικού έργου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης.

Ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κατάγκα, όπου κλιμάκιο ιεραποστόλων υπό την καθοδήγηση του Θεοφιλέστατου επισκόπου Κανάγκας κ. Μελέτιου, ασκεί εξαιρετικό σε έκταση και σε ποιότητα ιεραποστολικό έργο.

Ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας βρίσκεται εκεί για να ευλογήσει και να ενθαρρύνει το ιεραποστολικό έργο, αλλά και για να αντλήσει ο ίδιος δύναμη και έμπνευση στην άσκηση των καθηκόντων του.

Η ακολουθία του Πατριάρχη εμφανίστηκε στην Κανάγκα με ιεροπρεπή παραδοσιακή εμφάνιση χωρίς κόκκινα αντερί και ξυρισμένους κληρικούς. 

Αυτή η εμφάνιση πρέπει να χαρακτηρίζει πάντοτε όλους τους κληρικούς και δη αυτούς που εργάζονται στο ιεραποστολικό έργο.

Μακάρι πάντοτε αυτά τα μηνύματα να λαμβάνουμε από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και όχι μηνύματα νεωτερισμού και εκκοσμίκευσης. 

Είθε ο Αγιος Θεός να φυτεύσει στις καρδιές των ανθρώπων αγάπη για το ιεραποστολικό έργο που  από δεκαετίες διακονεί ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Κατάγκα κ. Μελέτιος, ένας ακάματος κληρικός, ένα ανοιχτό αλλά ταυτόχρονα ένα παραδοσιακό μυαλό και ένας απολύτως αφοσιωμένος στην ιεραποστολή εργάτης του Ευαγγελίου.

No comments:

Post a Comment