Sunday, September 30, 2012

ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ;




ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάζουμε στο ierovima.gr ρεπορτάζ του κ. Κώστα Ζαφειρίου που επιγράφει “ΕΚΛΟΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ: ΤΑ «ΚΟΥΚΙΑ», ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΟΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΚΑΙ Η...ΕΚΠΛΗΞΗ”:

“Με εκλογές ξεκινά ο Οκτώβριος για την Εκκλησία αφού, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου, «την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η Συμπλήρωση του Καταλόγου των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων και η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων». Το «κενωθησομένων» προφανώς αφορά την Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού.

Και μπορεί ο λαός να μην ενδιαφέρεται για τις μητροπολιτικές εκλογές, αφού αναμένει εναγωνίως την ανακοίνωση του δυσβάσταχτου πακέτου των 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά άπαντες οι μητροπολίτες, ή τουλάχιστον όσοι θα παραστούν στη συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας μόνο με τις εκλογές ασχολούνται. Το Σαββατοκύριακο και τις μεταμεσονύκτιες ώρες (είναι οι ώρες που λατρεύουν οι ιεράρχες) τα κινητά και τα σταθερά τηλέφωνα θα ανάψουν. Επικυρώνονται οι συμφωνίες για τις εκλογές και σχεδιάζονται οι επόμενες που δεν θα αργήσουν.

Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι αρχιμανδρίτες αγωνιούν. Προσπαθούν να μάθουν τους συσχετισμούς και κάνουν όνειρα για την επόμενη μέρα. Κάποιοι άλλοι αρχιμανδρίτες, επίσης υποψήφιοι, απλά προσεύχονται και ελπίζουν…

Κάπως έτσι, με αυτό το σκηνικό θα ξημερώσει η επόμενη Δευτέρα.

Μέχρι στιγμής έξι ονόματα ακούγονται για τις δύο χηρεύουσες μητροπόλεις, αλλά μόνο δύο θα επικρατήσουν.

Για την μητρόπολη Ιερισσού υποψήφιοι φέρονται να είναι ο αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Αθανασόπουλος,πρωτοσύγκελλος της μητροπόλεως Μαντινείας, ο αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, επί χρόνια Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Ιερισσού και ο αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Ριγανάς, ιεροκήρυκας της ίδιας Μητρόπολης.

Ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη Μητρόπολη επιδεικνύει ακόμη ένας άξιος αρχιμανδρίτης ο π. Θεοδόσιος Εμμανουήλ, προϊστάμενος της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ουρανούπολη όπου έχει προσφέρει έργο.

Για την μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης υποψήφιος είναι ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τσιρίγκας ενώ υποψήφιος για την ίδια Μητρόπολη είναι ο αρχιμανδρίτης π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος, επί χρόνια Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης αυτής και στενός συνεργάτης του αείμνηστου Μητροπολίτου κυρού Μελετίου.

Για κάποια από τις δύο μητροπόλεις, κάποιοι ιεράρχες μιλούν για έκπληξη...”

Θα σχολιάσουμε δύο στοιχεία του ρεπορτάζ του κ. Ζαφειρίου.

Πρόσεξα ότι όλοι όσοι αναφέρονται στους υποψηφίους για τη Μητρόπολη Ιερισσού μιλούν με επαινετικά λόγια γι’ αυτούς. 

Εκφράζω τη χαρά μου γι’ αυτό και ελπίζω ότι όλοι όσοι τους δίνουν πιστοποιητικά αρετής και ικανοτήτων έχουν έγκυρες πηγές πληροφοριών.

Η αναφορά όμως στον Πανοσιολογιότατο πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας π. Θεόκλητο Παπαθανασόπουλο παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον επειδή είναι ο επικρατέστερος των υποψηφίων για τη Μητρόπολη Ιερισσού αφού έχει την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου. 

Ευελπιστούμε ότι οι εκλέκτορες Μητροπολίτες γνωρίζουν ή θα φροντίσουν να μάθουν ποια είναι τα πιστεύω, το ήθος και οι ικανότητες του Πανοσιολογιότατου πριν τον εκλέξουν. 

Είναι παραδοσιακός κληρικός;

Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται για οικουμενιστή, εκκοσμικευμένο και νεωτεριστή κληρικό;

Είναι αδιάβλητος και αφιλάργυρος;

Καλόν είναι οι απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα να δοθούν τώρα για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων όπως βρεθήκαμε στο παρελθόν με πολλές άλλες περιπτώσεις εν οις και του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Τα πιο πάνω δεν τα έγραψα επειδή γνωρίζω κάτι αρνητικό για τον Πανοσιολογιότατο πρωτοσύγκελο αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: Επειδή αγνοοώ ολότελα το βίο και την πολιτεία του. 

Γι’ αυτό εύχομαι οι εκλέκτορες αλλά και το ποίμνιο της Μητροπόλεως Ιερισσού να γνωρίζουν τα δεδομένα πριν την ώρα της εκλογής.

Και το δεύτερο στοιχείο που θα σχολιάσουμε. 

Τι εννοεί ο κ. Ζαφειρίου όταν προειδοποιεί ότι για τη μια από τις δύο Μητροπόλεις είναι ενδεχόμενο να υπάρξει έκπληξη; 

Και γιατί ήταν τόσο δύσκολο να ονομάσει τη Μητρόπολη που είναι ενδεχόμενο να δούμε την επικράτηση κάποιου άλλου υποψηφίου εκτός από αυτούς που αναφέρονται στα εκκλησιαστικά ρεπορτάζ;

Εμείς για μια μόνον έκπληξη ενδιαφερόμαστε. 

Να δούμε στους Μητροπολιτικούς θρόνους Ιερισσού και Πρεβέζης ανθρώπους με φόβο Θεού, με εκκλησιαστικό φρόνημα, με αδιάβλητο ήθος, παραδοσιακούς, αφιλάργυρους και ταπεινούς.

Αν αυτή την έκπληξη δεν μας την προσφέρει η Ιεραρχία με τους κληρικούς που θα εκλέξει για τις κενές Μητροπόλεις ουδεμία έκπληξη θα αισθανθούμε εκτός και αν θα πρόκειται για δυσάρεστη έκπληξη που σκανδαλίζει και γκρεμίζει συνειδήσεις.

No comments:

Post a Comment