Thursday, September 20, 2012

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ, Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ “ΚΟΛΟΒΟ ΦΙΔΙ”
















Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ, Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ “ΚΟΛΟΒΟ ΦΙΔΙ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========== 

Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Χριστιανική βιβλιογραφία” απόσπασμα ἀπὸ τὸ προσφάτως ἐκδοθὲν βιβλίο: «Γέροντας ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ» - Μαρτυρίες προσκυνητῶν, τ. Β΄, ἐκδ. «Ἁγιοτόκος Καππαδοκία», Θεσσαλονίκη 2012, (σελ. 55, Μαρτυρία πρωτ. Γεωργίου Μεταλληνοῦ ὁμοτ. Καθηγ. Πανεπ. Ἀθηνῶν).

«Σὲ μιὰ ἐπίσκεψη στὸν Γέροντα, ὅταν ἡ κουβέντα ἦρθε στὴν Σερβία καὶ στοὺς γνωστούς μας Σέρβους Θεολόγους, ποὺ εἶχαν σπουδάσει στὴν Ἑλλάδα, κάποιος ἀνέφερε ἕνα ὄνομα. Καὶ τότε ὁ Γέροντας εἶπε κάτι ἀνατριχιαστικὸ γιὰ ἐμᾶς, τοὺς ἀνυποψίαστους: “Αὐτὸς ποὺ λές, εἶναι φίδι κολοβό!”. Τότε ἀπορήσαμε ὅλοι· τώρα πιά ὅμως, μὲ τὶς ἐξελίξεις στὴν σερβικὴ Ἐκκλησία, ἀναγνωρίζουμε τὴν σημασία καὶ τὴν ἀλήθεια τῶν λόγων του».

Διερωτώμαι: Γιατί η αναφορά στο “κολοβό φίδι” είναι ανώνυμη;

Ποιο χαρακτήρισε “κολοβό φίδι” ο π. Παίσιος και για ποιο λόγο;

Τι εξυπηρετεί να δημοσιεύουμε τέτοιες καταγγελίες ανώνυμα; 

Για να αφήνουμε την υποψία της ενοχής να πλανάται πάνω από το κεφάλι άλλων για τους οποίους δεν έκανε αναφορά ο Γέροντας Παίσιος;

Αν ο π. Γεώργιος Μεταλληνός άκουσε τον Γέροντα Παίσιο να λέγει αυτή τη φοβερή κουβέντα όφειλε ανυπερθέτως να κατονομάσει το πρόσωπο στο οποίο αναφερόταν και να επεξηγήσει για ποιο λόγο ο π. Παίσιος χρησιμοποίησε το βαρύτατο αυτό χαρακτηρισμό.

Είναι εντελώς απαράδεκτο να κάνουμε ανώνυμη κριτική. Ή ξέρουμε και μιλάμε επώνυμα και καταγγέλλουμε επώνυμα ή σιωπούμε και δεν λέμε τίποτα.

Είμαι βέβαιος ότι ο π. Γεώργιος άκουσε τον Γέροντα Παίσιο να λέγει αυτή την κουβέντα. Και λέγω ότι είμαι βέβαιος επειδή από δεκαετίες έχω την ευλογία να συνδέομαι με τον π. Γεώργιο και γνωρίζω ότι δεν είναι μόνον σπουδαίος θεολόγος αλλά και αγνός άνθρωπος. 

Ουδέποτε θα καταδεχόταν να συκοφαντήσει ένα συνάνθρωπό του και μάλιστα να βάλει στο στόμα του π. Παισίου κουβέντες που δεν είπε. 

Θα μου επιτρέψει όμως υικά και με την πολλή αγάπη και τον ειλικρινή σεβασμό που γνωρίζει ότι τρέφω προς το πρόσωπό του να παρατηρήσω ότι έπρεπε να προβεί στην αποκάλυψη της συνομιλίας με τον άγιο Γέροντα αναφέροντας το συγκεκριμένο όνομα. 

Τώρα φοβάμαι ότι με την ανώνυμη αναφορά προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά παρά ωφέλεια.

No comments:

Post a Comment