Friday, September 28, 2012

ΑΤΥΧΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ




ΑΤΥΧΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============

Δεν θα κρύψουμε τη θλίψη μας για το περιεχόμενο της Ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, που αποτυγχάνει καθ’ ολοκληρίαν να πετύχει τον στόχο της.

Αναγνωρίζουμε ανεπιφύλακτα ότι ο Σεβασμιότατος ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟΧΟ είχε. Να βοηθήσει τους πιστούς και δη τους νέους να αποφεύγουν τις σαρκικές αμαρτίες.

Δυστυχώς ο τρόπος που αναφέρθηκε στο θέμα και οι παραπομπές που παρέθεσε στην Ανακοίνωσή του, έγιναν πρόξενος διακωμώδησης παρά ωφελείας. 

Χρειάζεται προσοχή όταν μιλά ένας κληρικός. Πολλώ μάλλον ένας επίσκοπος. 

Δεν είναι θέμα πουριτανισμού και σεμνοτυφίας, αλλά ιεροπρεπείας.

Ας μας επιτραπεί επίσης - εν παρόδω - να αναφέρουμε ότι ορισμένα κείμενα της γραφίδας του Σεβασμιότατου είναι γραμμένα σε μια απωθητική καθαρεύουσα η οποία δεν είναι κατανοητή έτσι κι αλλιώς στους περισσότερους νέους. 

Ο Σεβασμιότατος - ίσως επειδή είναι εγκρατής νομικός - είναι εθισμένος να γράφει με μακροπερίοδο λόγο και στην καθαρεύουσα και μάλιστα στην καθαρεύουσα της νομικής γλώσσας, η οποία - ως εικός - δεν είναι ελκυστικό όχημα για να προσεγγίσει τους αναγνώστες του και δη τους νέους.

Ο Σεβασμιότατος δεν χρησιμοποιεί πάντοτε την καθαρεύσουσα. Πολλές φορές γράφει σε στρωτή δημοτική και τα κείμενά του είναι ελκυστικά και ευανάγνωστα.

Σεβασμιότατε! Γνωρίζετε την αγάπη και το σεβασμό όλων μας προς το πρόσωπό σας. Δεν σας διαφεύγει ότι αξιολογούμε πολύ θετικά την παρουσία σας στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ότι σεμνυνόμεθα για το ομολογιακό σας φρόνημα. 

Σας παρακαλούμε θερμά να προσέχετε πώς διατυπώνετε κάποιες σκέψεις για να μην υποσκάπτετε ανεπιγνώστως τους κατά Θεόν αγώνες σας. 

Οσα είπατε στην Ανακοίνωσή σας θα μπορούσατε κάλλιστα να τα πείτε με άλλη γλώσσα και να  είσαστε πολύ πιο αποτελεσματικός. 

Τώρα είδατε πώς σας εξευτέλισαν προς άφατη θλίψη όμων μας.  

No comments:

Post a Comment