Tuesday, September 4, 2012

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ ΟΛΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ ΟΛΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Οι απανταχού της γης ορθόδοξοι πιστοί εκφράζουν τη χαρά τους για την ποιμαντορική επίσκεψη του Παναγιότατου στην Κρήτη, για την ευκαιρία που είχε ο λαός του Θεού να ευλογηθεί από τον Πατριάρχη του Γένους μας, για την τιμή που απένειμε στον Παναγιότατο το Πολυτεχνείο της Κρήτης, για την εισφορά του Παναγιότατου στο ταμείο φαρμάκων του Ρεθύμνου, που δείχνει το φιλάνθρωπο της πατριαρχικής καρδίας του, και για τη χαρά να εκφράσουμε μαζί με τον ορθόδοξο λαό της Κρήτης τη συμπαράστασή μας προς την εμπερίστατη Μητέρα Εκκλησία και προς τους Ρωμηούς της Βασιλεύουσας.


Δυστυχώς όμως δεν νιώσαμε καμία χαρά - αλλά αντιθέτως βαθύτατη θλίψη - για τις θέσεις που εξέφρασε ο Παναγιότατος στην κεντρική επιτροπή του ΠΣΕ στη Θεολογική Ακαδημία της Κρήτης.


ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΠΙΣΤΗ;

__________


Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Θρησκευτικά”:


“Απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΠΣΕ, κάθε λογής Προτεστάντες, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε στην Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ. Η ομιλία του έκλεισε με τους λόγους του Αποστόλου Παύλου προς τον Τίτο: «Αγαπητά μου τέκνα…κατὰ κοινὴν πίστιν· χάρις, ἔλεος, εἰρήνη ἀπὸ Θεοῦ πατρὸς καὶ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ σωτῆρος ἡμῶν… είη μετά πάντων υμών»;”


Δηλαδή;


Ποια είναι η “κοινή πίστη” που μας ενώνει με την πανσπερμία των Προτεσταντών;


Απέπτυσσαν οι Προτεστάντες τον ατέλειωτο κατάλογο των αιρέσεων που πρεσβεύουν;


Ή μήπως εμείς - Θεός φυλάξοι - προσχωρήσαμε στον Προτεσταντισμό;


Αδυνατούμε παντελώς να αντιληφθούμε αυτό που είπε ο Παναγιότατος.


ΖΗΤΗΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ

___________


Ενα άλλο σημείο της ομιλίας του Παναγιότατου που μας προβλημάτισε σοβαρά είναι το γεγονός ότι κάλεσε τους Προτεστάντες να προσευχηθούν για τα δίκαια του Οικουμενικού Θρόνου και για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.


Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Φως Φαναρίου”:


“Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε με έμφαση ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης «τέθηκε σε αναγκαστική σιωπή και παροπλισμό» πριν από σαράντα ένα χρόνια και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να προσευχηθούν, ώστε να αρθεί σύντομα αυτή η αδικία, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.


Και πρόσθεσε:


«Οι τελευταίοι απόφοιτοι της Χάλκης υπηρετούν σήμερα από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μέχρι και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Εδώ, στην Κρήτη, ο αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος είναι, επίσης, απόφοιτος της Χάλκης και όλοι οι απόφοιτοι της Χάλκης είχαν αυτό το οικουμενικό πνεύμα, που διακρίνει και χαρακτηρίζει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, γι' αυτό και όλοι οι Χαλκίτες θεολόγοι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν και συνεργάζονται πράγματι με τους άλλους αδελφούς μας Χριστιανούς σε όλα τα οικουμενικά φόρα και σε όλες τις οικουμενικές επιτροπές και πρωτοβουλίες. Γι' αυτό ζητώ τις προσευχές όλων σας, ώστε η Θεολογική μας Σχολή στα Πριγκηπόννησα στην Κωνσταντινούπολη σύντομα να επαναλειτουργήσει, αιρομένης της μεγάλης αδικίας, η οποία έγινε σε αυτήν και στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο εδώ και τέσσερις δεκαετίες.”


Παναγιότατε! Δεν νομίζετε ότι ο αιρετικοί πριν αρχίσουν να προσεύχονται για άλλα θέματα οφείλουν πρωτίστως να προσεύχονται να τους φωτίσει ο Θεός να αποπτύσσουν τις αιρέσεις τους για να επιστρέψουν στη ΜΟΝΗ αληθινή Εκκλησία;


Αντί να ζητάτε τις προσευχές των αιρετικών δεν θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό αν ζητούσατε τις παραστάσεις τους προς τις κυβερνήσεις των χωρών τους;


"ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ" ΚΑΙ "ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟ"

_______________


Αλλά δεν έμειναν μέχρις εδώ δυστυχώς οι οικουμενιστικές εκτροπές της ομιλίας του Παναγιότατου. Κάλεσε τους αιρετικούς να προσεύχονται για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης επειδή θα προσφέρει "οικουμενικό" πνεύμα στους σπουδαστές της.


Βεβαίως ουδείς δυσκολεύεται να διακρίνει τη διαφορά των όρων “οικουμενικός” και “οικουμενιστικός”.


Αλλά γιατί το είπε αυτό στους Προτεστάντες;


Αν το έλεγε στους Ρουμάνους ή στους Ρώσους θα πιστεύαμε ότι ο Παναγιότατος καταφέρεται κατά του εθνοφυλετισμού.


Τώρα όμως που απευθύνει αυτούς τους λόγους προς τους Προτεστάντες;


Πώς θα αποφύγουμε τον πειρασμό να σκεφθούμε ότι ο Παναγιότατος παίζει με τους όρους "οικουμενικός" και "οικουμενιστικός" ώστε στα μεν αυτιά των Ορθόδοξων πιστών να μοιάζει με λόγο εναντίον του εθνοφυλετισμού και στ’ αυτιά των αιρετικών ως αποδοχή του συγκρητισμού τοσούτον μάλλον εφόσον οι λόγοι του Παναγιότατου αποδεικνύουν ότι αναφέρεται στον "Οικουμενισμό" όταν μιλά για "οικουμενικό";


ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ

_________


Αν ο Πατριάρχης μας δεν αναφερόταν στην δήθεν “κοινή πίστη” που έχουμε με τους Προτεστάντες και αν δεν χρησιμοποιούσε αμφίσημα τη διάκριση των όρων "οικουμενικός" και "οικουμενιστικός" και αν δεν καλούσε τους Προτεστάντες να προσευχηθούν για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά να ασκήσουν κάθε πίεση προς τις κυβερνήσεις των χωρών που εκπροσωπούν υπέρ του Πατριαρχείου, σε τι θα ζημιωνόταν ο Οικουμενικός θρόνος;


Προφανώς σε τίποτα.


Απλά αυτές οι όντως άστοχες αναφορές του Παναγιότατου προκαλούν συναισθήματα βαθύτατης θλίψης στους πιστούς, ενώ στην υπόθεση της υπεράσπισης των δικαίων του Πατριαρχείου δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα.


Επομένως γιατί γίνονται;

No comments:

Post a Comment