Wednesday, September 19, 2012

ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΣΙΩΠΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΑΛΜΩΔΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ



ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΣΙΩΠΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΑΛΜΩΔΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Προσπαθώ - χωρίς καμιά επιτυχία - να αντιληφθώ το λόγο που επικρατεί απόλυτη σιωπή αναφορικά με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου σχετικά με την ψαλμωδία των γυναικών.

Υπενθυμίζω τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα.


Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ
_________

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος από χρόνια έχει χορό γυναικών που αντικαθιστά τους κανονικούς ψάλτες για την τέλεση αγρυπνίας σε ενοριακούς ναούς ή της Θείας Λειτουργίας ή άλλης ακολουθίας σε παρεκκλήσια.

Διευκρινίζουμε ότι δεν αναφερόμαστε για ψαλμωδία σε γυναικείες μονές, ούτε για την ψαλμωδία γυναικών όταν δεν είναι διαθέσιμοι οι κανονικοί ψάλτες.

Η πρακτική αυτή του Σεβασμιότατου κ. Αθανάσιου είναι γνωστή από χρόνια.



Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΑΓΚΟΥ
_________

Το νέο στην όλη ιστορία είναι ότι η Ιερά Σύνοδος υιοθέτησε έκθεση της Συνοδικής επιτροπής λατρείας, η οποία βασίστηκε σε γνωμοδότηση που συνέταξε ο Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Γιάγκου.

Ποιος είναι ο κ. Γιάγκου;

Ενας εν παντί αφερέγγυος ορθοδόξως Ακαδημαικός Θεολόγος - από τους ελάχιστους Ακαδημαικούς Θεολόγους που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη των ΚΑΙΡΟΣκόπων του κ. Γιαγκάζογλου -, ο οποίος κατ’ επανάληψη - και μάλιστα για σοβαρότατα θέματα - γνωμοδότησε εναντίον των αποφάσεων των Οικουμενικών Συνόδων.

Για παράδειγμα. Ηταν υπέρ της εισαγωγής του μεταθετού στο Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ ασφαλώς γνωρίζει ότι οι Ιεροί Κανόνες απαγορεύουν στον επίσκοπο που μετατίθεται να κοινωνήσει - ακόμη και αν μετανοήσει - στην επιθανάτια κλίνη.!!!

Καθηγητής του κανονικού Δικαίου που δίνει τόσο κραυγαλέα αντικανονικές γνωμοδοτήσεις ποια φερεγγυότητα μπορεί να έχει όταν καταθέτει τη μαρτυρία του;

Προφανώς καμία.


ΦΟΒΟΥΜΕΘΑ “ΦΟΒΟΝ ΜΕΓΑ”
_________

Γι’ αυτό έστω και αν δεν έχει δημοσιευθεί το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του κ. Γιάγκου, ούτε η έκθεση της επιτροπής λατρείας της Ιεράς Συνόδου, ούτε προπαντός η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, φοβούμεθα “φόβον μέγα” για τις αποφάσεις που λήφθηκαν.

Από τη μια ο Αγιος Λεμεσού, που υιοθέτησε από χρόνια πρώτος την παρανομία, αριστοτέχνης τακτικιστής, και από την άλλη ο κ. Γιάγκου γνωστός νεωτεριστής που κάθε άλλο παρά δεσμεύεται από τους Ιερούς Κανόνες. Επομένως έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά επικίνδυνο συνδυασμό! Πώς να αναμένει κάποιος θετικό αποτέλεσμα;


ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ
__________

Και όμως! Δεν χάνουμε τις ελπίδες μας διότι σκέφτομαι ότι ακόμη και αν ο κ. Γιάγκου γνωμοδότησε κακόδοξα - λίαν συνήθης πρακτική για τον κ. Καθηγητή - ακόμη και τότε ελπίζουμε ότι κάποια παραδοσιακά μέλη της επιτροπής λατρείας της συνόδου πρέπει να βρέθηκαν για να αναχαιτίσουν τον νεωτερισμό.

Αλλά και αν υιοθετήθηκε από την επιτροπή λατρείας της Συνόδου η τυχόν αντορθόδοξη γνωμοδότηση του κ. Καθηγητού, κάποιοι μεταξύ των αγίων συνοδικών, πρέπει να μη δέχθηκαν μια τόσο εξώφθαλμα αντικανονική πρακτική.

Είναι δυνατόν όλοι οι παραδοσιακοί επίσκοποι της Εκκλησίας της Κύπρου να έδωσαν προφόνως την συγκαταθεσή τους για να υιοθετηθεί ένα αντικανονικό εξάβλωμα;

No comments:

Post a Comment