Tuesday, September 4, 2012

ΝΕΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ



ΝΕΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Θρησκευτικά”:

“Με συμπροσευχή (βλ. φωτογραφία ανωτέρω) ξεκίνησε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του «Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών» στις 28 Αυγούστου. Στη συμπροσευχή μετείχαν και Ορθόδοξοι επίσκοποι όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και ο Σασίμων Γεννάδιος.”

Και πάλιν λοιπόν έγιναν συμπροσευχές στο ΠΣΕ από κορυφαίους εκπροσώπους της Ορθοδοξίας όπως ο Μακαριότατος Αλβανίας κ. Αναστάσιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος.

Μια ακόμη θλιβερή ενέργεια που προκαλεί ανείπωτη θλίψη στους πιστούς.

Από τα φοιτητικά μας χρόνια μιλούσαμε για τον Καθηγητή μας Θεοφιλέστατο Ανδρούσης τότε - νυν Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο με ιδιαίτερη αγάπη.

Μας ενθουσίαζε η μεγάλη του μόρφωση, ο ψηλός δείκτης της νοημοσύνης, οι θυσίες και η αγάπη του για την ιεραποστολή, η ευγένεια που τον χαρακτηρίζει και το ενδιαφέρον του για τους φοιτητές του.

Αργότερα νιώσαμε ακόμη μεγαλύτερο θαυμασμό για τον πρώην Πανεπιστημιακό μας δάσκαλο εξαιτίας του αξιοθαύμαστου έργου που επιτέλεσε και επιτελεί στην Εκκλησία της Αλβανίας.

Δυστυχώς ο Μακαριότατος με ορισμένα του δημοσιεύματα και ενέργειες απέδειξε ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του Οικουμενισμού, όχι απλά ως ηγέτης μιας εμπερίστατης Εκκλησίας που πρέπει να κινείται διπλωματικά - με την καλή έννοια του όρου - για να εξασφαλίζει κάποιες ισορροπίες, αλλά και στο καθαρά θεωρητικό επίπεδο με τις θέσεις που καταγράφει σε βιβλία και λόγους του για τις διάφορες θρησκείες και αιρέσεις.

Χρημάτισε πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, επισκέφθηκε κατ’ επανάληψη το Βατικανό και ο βοηθός επίσκοπος που τον συνόδευε μάλιστα φίλησε το χέρι του Πάπα, έκτισε καθεδρικό ναό τερατούργημα στα Τίραννα που θυμίζει τζαμί παρά ορθόδοξη εκκλησία και τώρα δεν έχασε την ευκαιρία να παραστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής του ΠΣΕ στην Κρήτη ούτε και την ευκαιρία να παραβεί - για μια ακόμη φορά - αδίστακτα τους Ιερούς Κανόνες που απαγορεύουν τις συμπροσευχές με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους.

Δεν ξέρω για ποιο λόγο ο Μακαριότατος Αλβανίας προβαίνει κατ’ εξακολούθηση σ’ αυτές τις ενέργειες που πληγώνουν την ορθόδοξη αυτοσυνειδησία και απογοητεύουν βαθειά πολλούς ανθρώπους που τον αγαπούσαν ειλικρινά και ανυστερόβουλα.

No comments:

Post a Comment