Thursday, September 27, 2012

ΑΡΧΙΣΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΕΒ. ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ




ΔΟΞΑ ΣΟΙ Ο ΘΕΟΣ: ΑΡΧΙΣΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΕΒ, ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====

Επιτέλους! Λίαν ευτυχές γεγονός έχει αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά.

Εξαιτίας της παρεμβάσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου και της αναφοράς του για κείμενο του Σεβ. Περγάμου Ιωάννη (Ζηζιούλα), άρχισε επιτέλους σοβαρός διάλογος μεταξύ δύο κορυφαίων θεολόγων.

Ας μη διστάσει να δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις και να εκφράσει τη θλίψη του ο Σεβ. Ναυπάκτου αν όντως παρενόησε - επειδή δεν είχε το ακριβές αντίγραφο των σημειώσεων της Δογματικής του Αγίου Περγάμου - τον Σεβασμιότατο κ. Ιωάννη.

Δεν θέλουμε να αδικούμε εν Χριστώ πατέρες και αδελφούς μας ούτε και να τους αποδίδουμε κακοδοξίες τις οποίες δεν φρονούν στην πραγματικότητα. 

Αν, λοιπόν, κάποιος ενεχείρισε στον Αγιο Ναυπάκτου ελλιπείς ή και παραπλανητικές σημειώσεις για τα αληθή πιστεύω του Σεβασμιότατου Περγάμου, ας εκφράσει τη θλίψη του για το ατόπημα, το οποίο βεβαίως δεν έγινε με κακή πρόθεση, αλλά αδίκησε πάντως στο συγκεκριμένο ζήτημα τον Σεβ. Περγάμου.

Η ουσία του θέματος είναι ότι επιτέλους άρχισε ο θεολογικός διάλογος.


Ας αρχίσουμε από το γεγονός ότι ο Σεβ. Περγάμου έχει δίκαιο να λέγει ότι μέχρι σήμερα ουδείς σοβαρός ή και αξιόλογος θεολόγος - εκτός μιας περίπτωσης που θα αναφερθώ, συν Θεώ, στο προσεχές μέλλον - δεν είχε την παρρησία να αναμετρηθεί συστηματικά μαζί του και να αναιρέσει τα επίμαχα σημεία της θεολογίας του.

Εχει επίσης δίκαιο να λέγει ότι αντιμετωπίστηκε με χυδαιότητα από τον σοβαρά παρανοικό, σατανικό και αστοιχείωτο θεολογικά Αρχιμανδρίτη Μελέτιο Βαδραχάνη, ο οποίος με αφορμή θεολογικά ολισθήματα του Αγίου Περγάμου, εξετράπη τα τελευταία χρόνια σε ποταμό ύβρεων, χυδαιοτήτων και διασυρμού του Σεβασμιότατου.


Ο Σεβασμιότατος Περγάμου ας μη νομίσει πάντως ότι ο σοβαρά παρανοικός αυτός κληρικός μόνον τον ίδιο αντιμετώπισε με αυτή τη χυδαιότητα. 

Αν το πρόσωπο των Αγίων, της Υπεραγίας Θεοτόκου αλλά και αυτού του Κυρίου δεν γλύτωσαν από τα χέρια του θα ήταν παράξενο αν γλύτωνε κάποιος άλλος.

Ούτε και φταίει στην πραγματικότητα, Σεβασμιότατε, επειδή αυτά που λέγει και κάνει δεν είναι δείγματα απλά και μόνον ενός σατανικού και απίστευτα χυδαίου ανθρώπου, αλλά μιας σοβαρά παρανοικής προσωπικότητας. 

Αυτοί που σίγουρα φταίνε είναι όσοι τον χρησιμοποιούν για τους σκοπούς τους ορισμένοι εν πλήρει συνειδήσει για το ποιόν του, ενώ άλλοι επειδή ζουν στον κόσμο τους που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Παράλληλα υπάρχουν κάποιοι άλλοι πατέρες και αδελφοί, εν οις ο κ. Παναγιώτης Σημάτης - απολύτως ευπρεπής και κόσμιος άνθρωπος -, οι οποίοι νόμιζαν ότι έχουν τις προυποθέσεις να συζητήσουν αυτά τα σοβαρά θέματα με τον Σεβασμιότατο Περγάμου χωρίς όμως - παρά την καλή τους πρόθεση και σεμνότητα - να έχουν την ανάλογη παιδεία, για να αντιπαραχθούν με ένα κορυφαίο ακαδημαικό θεολόγο.

Αυτή τη στιγμή όμως άρχισε η συζήτηση μεταξύ δύο κορυφαίων Ιεραρχών με σημαντική θεολογική παιδεία, οι οποίοι μπορούν και πρέπει να διεξάγουν μέχρι τέλους αυτό τον διάλογο.

Χαιρόμαστε λοιπόν αφάνταστα για το γεγονός και ευχαριστούμε τον μεν Αγιο Ναυπάκτου που έθεσε το θέμα, αλλά και τον Αγιο Περγάμου που δέχτηκε την πρόκληση.

Γι’ αυτό ας εκφράσει τη θλίψη του ο Αγιος Ναυπάκτου για την αθέλητη παραποίηση του κειμένου του Αγίου Περγάμου και στη συνέχεια ας συζητηθούν όλα τα επίμαχα σημεία της θεολογίας του Αγίου Περγάμου.

1 comment:

  1. Δεν γνωρίζω τους λόγους που ώθησαν τον Σεβασμιότατο να χρησιμοποιήσει κάποιες σημειώσεις του Αγίου Περγάμου.

    Γνωρίζω όμως ότι πρόκειται για κορυφαίους θεολόγους που έχουν την επάρκεια να διεξάγουν σοβαρή συζήτηση επιπέδου και όχι να χυδαιολογούν όπως τον ανεκδιήγητο π. Μελέτιο Βαδραχάνη.

    ReplyDelete