Tuesday, September 25, 2012

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ




Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Διαβάζουμε στην Romfea.gr:

“Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπου είχε συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Π. Παναγιωτόπουλο, επισκέφθηκε στα πλαίσια της επισκέψεως του στην Ελλάδα, στις 24 Σεπτεμβρίου 2012, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχειόυ Μόσχας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος καλωσόρισε τον υψηλό προσκεκλημένο εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Α. Σαμαρά, με τον οποίο ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας είχε συνάντηση την άνοιξη του 2011.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούσαν στη συνεργασία μεταξύ των λαών Ελλάδος και Ρωσίας για την ξεπέραση της κρίσεως, την οποία διέρχεται τελευταία η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμα συζητήθηκαν θέματα όπως οι διωγμοί κατά των χριστιανών στις χώρες της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης».

Κλείνοντας έγινε ανταλλαγή ενθυμίων και εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας και ο κ. Παναγιωτόπουλος προέβησαν σε σχετικές δηλώσεις.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε:

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ευχαρίστηση από τη συνάντηση που είχα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Π. Παναγιωτόπουλο.

Επισκέπτομαι την Ελλάδα μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα σας εκείνη δηλαδή της χρηματοπιστωτικής κρίσεως.

Δεν είμαι ειδικός στα θέματα πολιτικά και ούτε θέλω να επεμβαίνω άμεσα στα πολιτικά θέματα, ωστόσο θέλω να πώ ότι οι εξωτερικοί παρατηρητές έχουν σύγκλιση απόψεων για τους ορισμένους λόγους αυτής της κρίσεως.

Τουλάχιστον ένας από τους λόγους, κατ΄εμέ, είναι ότι επί δεκαετίες η εξωτερική πολιτική της χώρας ακολουθούσε μια μόνο κατεύθυνση.

Πιστεύω ότι η ένταξη στην Ευρωπαίκή Ένωση και η προσέγγιση με την Αμερική απέδωσαν πολλά καλά στην Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, αλλά ταυτόχρονα αύξήθηκε η εξάρτηση της Ελλάδος ως μιας μικρής χώρας και εξαρτημένης οικονομικά από τις υπερδυνάμεις.

Αυτό εμποδίζει τώρα τη χώρα να αναζητήσει αυτοτελώς τη λύση για την κρίση.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς μου με τον κύριο Υπουργό εξέφρασα την ελπίδα ότι στην εξωτερική πολιτική της η Ελλάδα θα ακολουθήσει πολλές κατευθύνσεις και ειδικότερα θα καταβληθούν προσπάθειες για την ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας.

Ως εκπρόσωποι της Εκκλησίας είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε και να συμβάλουμε σε αυτά.”

Οι δηλώσεις του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ δεν εξέπληξαν κανένα. 

Οι σχέσεις του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας και της Εκκλησίας της Ρωσίας είναι αγαστές και προωθούν την ίδια πολιτική στα πλείστα θέματα.

Ούτε και είναι κάτι καινούργιο ότι η Ρωσία θέλει στην Ελλάδα αγκυροβόλιο για το Ρωσικό στόλο τώρα μάλιστα που το λιμάνι του Ταρτούς φαίνεται να διακινδυνεύει τα μέγιστα ως βάση του Ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο.

Ενθυμούμεθα επίσης τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή και να υποτιμήσει το νόμισμά της ώστε τα Ελληνικά προιόντα να γίνουν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Εμείς για οικονομικά θέματα δεν εκφράζουμε απόψεις επειδή θεωρούμε τον εαυτό μας εν παντί αναρμόδιο να μιλήσει για ένα τομέα στον οποίο δεν έχουμε καμία παιδεία.

Αυτό που ευχόμαστε όμως με όλη μας την καρδιά είναι η Ελλάδα και η Ρωσία να βρουν τρόπους να προωθήσουν τις αδελφικές σχέσεις που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις δύο ορθοδόξων κρατών τα οποία εκτός από την κοινή πίστη έχουν κοινά συμφέροντα που πρέπει να προωθηθούν.


No comments:

Post a Comment